Ludzie masowo rezygnują z jedzenia awokado. Wiemy, dlaczego

Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Jego kaloryczność wiąże się jednak przede wszystkim z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w idealnych dla ludzkiego zdrowia proporcjach. Z tego też względu jedzenie awokado jest dla nas bardzo korzystne i poleca się je nawet na dietach odchudzających. Jak przygotować awokado, aby najbardziej cieszyło nasze kubki smakowe?

awokadoawokado
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kulinarne pomysły na awokado

Awokado można jeść na różne sposoby. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju potrawy lubimy, czy wolimy bardziej pikantne dania, czy raczej te słodkie, czy lubimy smak awokado, czy jednak wolimy ukryć go gdzieś między innymi. Jak więc można wykorzystać ten owoc w kuchni?

  1. Na kanapkach zamiast masła. Dojrzałe awokado wystarczy rozgnieść widelcem i rozsmarować na kromce chleba lub bułce. Na to można położyć inne składniki kanapkowe: sałatę, wędlinę, ser, rybę, pomidora, czyli wszystko, na co aktualnie mamy ochotę.
  2. Z jajkami na twardo. Awokado idealnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo. Można je rozetrzeć widelcem i wymieszać z posiekanym jajkiem, odrobiną jogurtu naturalnego i soku z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Taka pasta kanapkowa jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna.
  3. Jako farsz do jajek. Wystarczy w tym celu ugotować jajka i przekroić je na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, które łączymy z miąższem awokado, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem. Taką pastę wkładamy na miejsce żółtek w środku białek. Będzie to przekąska idealna na przyjęcie rodzinne.
  4. Do ziemniaczanego purée. Posiekane awokado rozgniatamy z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oliwy i soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
  5. Do owocowej sałatki. Okazuje się, że awokado świetnie smakuje zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Nic więc dziwnego, że można je połączyć z innymi owocami i przygotować z niego fantastyczną owocową sałatkę. Wystarczy pokroić awokado w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do niego dorzucamy pokrojone również w kostkę: gruszkę, brzoskwinię, kiwi, pokrojonego w półplasterki banana i gotowe. Można ewentualnie całość wymieszać z jogurtem naturalnym.
  6. Z farszem jako przystawka. Awokado ma w sobie bardzo dużą pestkę, którą wyjmujemy po przekrojeniu owocu. W jej miejsce z powodzeniem możemy umieścić dowolny farsz, np. z łososia wędzonego, szynki, sera. Można też faszerować łupinki z awokado, które od dojrzałego owocu bardzo prosto można oddzielić, a potem nadziać mieszanką miąższu awokado, pomidorów i kaparów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
  7. Do makaronu. Awokado można z powodzeniem podawać razem z makaronem typu spaghetti. Wystarczy połączyć je z pomidorami i papryczkami chili, by uzyskać ciekawy smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarte kotleciki z mrożonego kurczaka i cukinii

Krwawe awokado

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na świecie. I bardzo dobrze, bo to naprawdę wartościowy owoc, który ma niesamowicie pozytywny wpływ na ludzki organizm. Niestety, sama uprawa awokado jest dosyć kontrowersyjna, więc silny staje się też ruch avokadon’t, który sprzeciwia się jedzeniu awokado. Dlaczego? Co takiego wiąże się z uprawą awokado?

Szczególnie chodzi o awokado pochodzące z Meksyku czy też Chile, gdzie produkowana jest największa ilość tych owoców. Z kolei im większy popyt, tym większe zainteresowanie uprawą.

Aby zaspokoić zapotrzebowanie milionów ludzi z całego świata, wycina się kolejne lasy, by w ich miejscu powstały nowe plantacje awokado. Tak niszczone są siedliska zwierząt, gleba poddawana jest procesowi erozji. Stosowana jest ogromna ilość pestycydów, które co prawda nie wnikają w awokado, ale przedostają się do gleby, powietrza i wody, wpływając negatywnie na stan zdrowia rolników i okolicznych mieszkańców, także zwierząt i roślin.

Co ciekawe, w ostatnich latach uprawa awokado stała się nawet bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. Tym sposobem meksykańskie plantacje tego owocu zostały w znacznej ilości przejęte przez kartele narkotykowe, co pociągnęło za sobą wiele ofiar – również śmiertelnych – np. w osobach rolników, którzy nie chcieli się podporządkować. Warunki pracy na takich plantacjach są wręcz niewolnicze.

awokado
awokado © getty images | Aaron McCoy

Co więcej, do wyprodukowania 1 kg awokado potrzeba nawet 600 litrów wody, podczas gdy 1 kg jabłek wymaga tylko 1 litra. Coraz większe ilości plantacji wyczerpują więc naturalne zasoby wody, co staje się szczególnie widoczne w Chile.

Wszystko to nie zmienia faktu, że awokado to bardzo zdrowe owoce, które warto, by znalazły się w naszej diecie. Aby jednak mieć czyste sumienie, w czasie zakupów zwracajmy na to, skąd pochodzi wybierane przez nas awokado. Jeśli mamy wybór, sięgajmy po te owoce, ale pochodzące z Hiszpanii lub Izraela. Unikajmy awokado z Chile czy Meksyku. To może być nasza mała cegiełka ku lepszemu światu.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans