WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru

Kiedy dopada ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po produkt, który zamiast podbijać cukier, pomaga go obniżyć. Niepozorne owoce drzewa oliwnego to naturalne źródło zdrowych tłuszczów, błonnika i antyoksydantów. Spróbuj zamiast czekolady.

Miseczka z suszonymi oliwkamiMiseczka z suszonymi oliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Paulina Hermann

Oliwki od tysięcy lat stanowią fundament diety śródziemnomorskiej. Cenione za wyjątkowy smak i prozdrowotne działanie, są czymś więcej niż tylko dodatkiem do pizzy czy sałatki. Wspierają serce, chronią naczynia krwionośne, poprawiają metabolizm i pomagają kontrolować apetyt. Garść oliwek to szybki sposób na zaspokojenie głodu bez wyrzutów sumienia.

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Dlaczego warto jeść oliwki?

Oliwki są wyjątkowym połączeniem smaku i składników odżywczych. Zawierają nawet do 74 proc. kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone w Harvard T.H. Chan School of Public Health potwierdzają, że regularne spożywanie oliwek i oliwy z oliwek wspiera układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz udaru.

W ich składzie znajdziemy też witaminę E, polifenole i flawonoidy, czyl silne przeciwutleniacze. Chronią one komórki przed stresem oksydacyjnym, wspierają odporność, a także spowalniają procesy starzenia. Dodatkowo oliwki dostarczają wapnia, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B, które wzmacniają kości i układ nerwowy.

Nie można też zapominać o błonniku. To on sprawia, że po kilku oliwkach uczucie głodu znika, a poziom cukru we krwi nie skacze jak po słodyczach. Dlatego są świetną alternatywą dla przekąsek wysokokalorycznych, bo pomagają utrzymać kontrolę nad apetytem. Dlatego lepiej sięgać po oliwki niż po kolejną kostkę czekolady.

Które oliwki są lepsze?

Zielone i czarne oliwki pochodzą z tego samego drzewa, różnią się jedynie stopniem dojrzałości. Zielone zrywa się wcześniej, przez co mają bardziej wyrazisty smak i nieco wyższą zawartość polifenoli. Czarne dojrzewają dłużej, dlatego są delikatniejsze, bogatsze w tłuszcze i żelazo.

Wybór między nimi zależy od potrzeb. Jeśli zależy ci na ochronie serca i działaniu przeciwzapalnym, wybieraj zielone oliwki. Jeśli natomiast szukasz sycącej przekąski lub chcesz dostarczyć więcej energii, to czarne oliwki będą lepszym wyborem. Warto jednak zwracać uwagę na zawartość soli, gdyż gotowe produkty w zalewie mogą mieć jej sporo.

Oliwki w kuchni

Oliwki to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Doskonale podkreślają smak dań z warzyw, ryb i makaronów. Są obowiązkowym elementem sałatki greckiej. Można z nich przygotować aromatyczną tapenadę, czyli pastę z oliwek, czosnku i oliwy. Oliwki są też dodatkiem do pizzy i focacci.

Czarne oliwki można wykorzystać w wypiekach, np. w chlebie śródziemnomorskim, a zielone dodać do risotto lub pieczonych warzyw. Warto pamiętać, że równie wartościowa jak same owoce jest oliwa extra virgin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯