Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła

Kania w panierce to żadna nowość, ale podana à la pizza zamienia się w istną ciekawostkę kulinarną. Jeśli szukasz alternatywy dla pszennych blatów pełnych glutenu, wystarczy wybrać się do lasu, aby wrócić z koszem prawie gotowych spodów do pizzy. Sama się o tym niedawno przekonałam.

Rozłożyste kapelusze kani mogą zastąpić spód do pizzyRozłożyste kapelusze kani mogą zastąpić spód do pizzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gdy kuzynka przygotowała pizzę na kani, zaskoczyła wszystkich gości. Okazało się, że nikt wcześniej nie jadł takich pyszności. Poprosiłam więc o przepis i szybko go przetestowałam.

Jeśli i ty masz w planach taką pizzę, podczas grzybobrania wybieraj najbardziej rozłożyste kapelusze, ale jednocześnie sprawdzaj, czy nie są zbyt suche. Dodatkowo możesz namoczyć je w mleku z dodatkiem przypraw, aby odzyskały jędrność i wigor.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tu znajdziesz najwięcej kani

Czubajka kania, inaczej sowa, lubi pojawiać się na otwartych polanach leśnych, w miejscach, gdzie dochodzi najwięcej słońca. Szukaj jej na skraju lasów, przy leśnych ścieżkach, przecinkach i duktach, tam, gdzie las przechodzi w łąkę lub pastwisko.

Jeśli znajdziesz jedną, jest szansa na więcej, ponieważ kanie rosną w grupach. Tylko uważaj, aby nie pomylić ich z muchomorem sromotnikowym, który jest silnie trującym grzybem. Jadalne owocniki rozpoznasz po ruchomym pierścieniu na nóżce.

Jak zrobić pizzę na kani?

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis z mozzarellą i pomidorami. Dodatki wybierz takie, jakie lubisz najbardziej – możesz położyć na wierzch salami, oliwki lub czerwoną paprykę. Zrezygnowałabym jedynie z pieczarek.

Składniki:

  • 1 duża kania,
  • 100 ml mleka,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 jajko,
  • 50 g bułki tartej,
  • 25 g startej mozzarelli,
  • 1 pomidor,
  • sól, pieprz, oregano,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kapelusze na sucho, posyp solą, pieprzem, natrzyj startą cebulą i namocz w mleku. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Następnie wyjmij kapelusz z mleka i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. W jednej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, a do drugiej wsyp bułkę tartą.
  3. Obtocz kanię w jajku, a następnie w bułce i usmaż na złoto na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  4. Kanię w panierce ułóż na patelni do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startą mozzarellą, a na niej ułóż plasterki pomidora.
  5. Całość oprósz oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
  6. Podawaj z oliwą lub domowym sosem czosnkowym.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo