Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Kania w panierce to żadna nowość, ale podana à la pizza zamienia się w istną ciekawostkę kulinarną. Jeśli szukasz alternatywy dla pszennych blatów pełnych glutenu, wystarczy wybrać się do lasu, aby wrócić z koszem prawie gotowych spodów do pizzy. Sama się o tym niedawno przekonałam.
Gdy kuzynka przygotowała pizzę na kani, zaskoczyła wszystkich gości. Okazało się, że nikt wcześniej nie jadł takich pyszności. Poprosiłam więc o przepis i szybko go przetestowałam.
Jeśli i ty masz w planach taką pizzę, podczas grzybobrania wybieraj najbardziej rozłożyste kapelusze, ale jednocześnie sprawdzaj, czy nie są zbyt suche. Dodatkowo możesz namoczyć je w mleku z dodatkiem przypraw, aby odzyskały jędrność i wigor.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Tu znajdziesz najwięcej kani
Czubajka kania, inaczej sowa, lubi pojawiać się na otwartych polanach leśnych, w miejscach, gdzie dochodzi najwięcej słońca. Szukaj jej na skraju lasów, przy leśnych ścieżkach, przecinkach i duktach, tam, gdzie las przechodzi w łąkę lub pastwisko.
Jeśli znajdziesz jedną, jest szansa na więcej, ponieważ kanie rosną w grupach. Tylko uważaj, aby nie pomylić ich z muchomorem sromotnikowym, który jest silnie trującym grzybem. Jadalne owocniki rozpoznasz po ruchomym pierścieniu na nóżce.
Jak zrobić pizzę na kani?
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis z mozzarellą i pomidorami. Dodatki wybierz takie, jakie lubisz najbardziej – możesz położyć na wierzch salami, oliwki lub czerwoną paprykę. Zrezygnowałabym jedynie z pieczarek.
Składniki:
- 1 duża kania,
- 100 ml mleka,
- 1/4 cebuli,
- 1 jajko,
- 50 g bułki tartej,
- 25 g startej mozzarelli,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz, oregano,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść kapelusze na sucho, posyp solą, pieprzem, natrzyj startą cebulą i namocz w mleku. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Następnie wyjmij kapelusz z mleka i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. W jednej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, a do drugiej wsyp bułkę tartą.
- Obtocz kanię w jajku, a następnie w bułce i usmaż na złoto na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Kanię w panierce ułóż na patelni do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startą mozzarellą, a na niej ułóż plasterki pomidora.
- Całość oprósz oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
- Podawaj z oliwą lub domowym sosem czosnkowym.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.