Kroję w paski i dorzucam do zupy. Na widok takich flaczków nikt się nie krzywi

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z pełnych smaku umami kapeluszy kani powinna znaleźć się w jesiennym repertuarze każdego grzybożercy. Pokrojone w paski grzyby doprawione majerankiem, imbirem i pieprzem tak dobrze odgrywają rolę flaczków, że naprawdę łatwo dać się nabrać.

Flaczki z kani Flaczki z kani
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930

Flaczkom z kani niczego nie brakuje. Smak, aromat i charakterystyczny kęs pozostaje, mimo że w tej niejako grzybowej zupie nie znajdziesz ani grama flaków. Ta zupa tak dobrze odwzorowuje prawdziwe flaki, że nie ma potrzeby ujmowania naszych udawanych flaczków w cudzysłów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Zamiast smażyć kapelusze, zrób z nich flaczki. To sezonowy hit

Kotlety z kani to szlagier sezonowej kuchni. Jeśli jesienią robimy coś z grzybów, to są to pełne smaku i aromatu sosy oraz smażone w bułce tartej kapelusze kani. Wżarła się ta potrawa na stałe w jadłospisy ceniących kanie grzybiarzy i grzybiarek. Ale przypomnijmy, że kania to nie tylko à la kotlet. To również niezrównane à la flaczki.

Flaczki z kani doprawiamy tak, jak każde inne flaki. Nie zapominamy o pieprzu, nie możemy pominąć obowiązkowego przecież majeranku i bez zastanowienia, lekką ręką dorzucamy nieco imbiru, jak czyniono dawniej. Flaczki z kani mogą być potrawą bezmięsną, ale też nie ma przeszkód, by przyrządzić je na mięsnym wywarze. Dla każdego coś dobrego.

Jak zrobić flaczki z kani? Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 4 kapelusze kani,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2-3 ziarna jałowca,
  • pół łyżeczki papryki,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, czarny pieprz w ziarnach.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  2. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj pieprz w ziarnach i jałowiec.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej cebuli i smaż kolejne 2-3 minuty.
  4. Kapelusze kani dokładnie oczyść z piachu, a następnie pokrój w paski.
  5. Grzyby podsmaż na oleju lub maśle klarowanym w garnku o grubym dnie, aż złapią rumianą skórkę. Następnie dodaj paprykę mieloną i imbir. Smaż przez 30 sekund.
  6. Po tym zalej całość bulionem wołowym, dodaj warzywa z patelni i majeranek.
  7. Zagotuj całość i gotuj 10-15 minut.
  8. Flaczki z kani dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
  9. Serwuj z chrupiącą pajdą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej