Kroję w paski i dorzucam do zupy. Na widok takich flaczków nikt się nie krzywi
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z pełnych smaku umami kapeluszy kani powinna znaleźć się w jesiennym repertuarze każdego grzybożercy. Pokrojone w paski grzyby doprawione majerankiem, imbirem i pieprzem tak dobrze odgrywają rolę flaczków, że naprawdę łatwo dać się nabrać.
28.09.2024 14:51
Flaczkom z kani niczego nie brakuje. Smak, aromat i charakterystyczny kęs pozostaje, mimo że w tej niejako grzybowej zupie nie znajdziesz ani grama flaków. Ta zupa tak dobrze odwzorowuje prawdziwe flaki, że nie ma potrzeby ujmowania naszych udawanych flaczków w cudzysłów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast smażyć kapelusze, zrób z nich flaczki. To sezonowy hit
Kotlety z kani to szlagier sezonowej kuchni. Jeśli jesienią robimy coś z grzybów, to są to pełne smaku i aromatu sosy oraz smażone w bułce tartej kapelusze kani. Wżarła się ta potrawa na stałe w jadłospisy ceniących kanie grzybiarzy i grzybiarek. Ale przypomnijmy, że kania to nie tylko à la kotlet. To również niezrównane à la flaczki.
Flaczki z kani doprawiamy tak, jak każde inne flaki. Nie zapominamy o pieprzu, nie możemy pominąć obowiązkowego przecież majeranku i bez zastanowienia, lekką ręką dorzucamy nieco imbiru, jak czyniono dawniej. Flaczki z kani mogą być potrawą bezmięsną, ale też nie ma przeszkód, by przyrządzić je na mięsnym wywarze. Dla każdego coś dobrego.
Jak zrobić flaczki z kani? Przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu wołowego,
- 4 kapelusze kani,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 kawałek selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2-3 ziarna jałowca,
- pół łyżeczki papryki,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, czarny pieprz w ziarnach.
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj pieprz w ziarnach i jałowiec.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej cebuli i smaż kolejne 2-3 minuty.
- Kapelusze kani dokładnie oczyść z piachu, a następnie pokrój w paski.
- Grzyby podsmaż na oleju lub maśle klarowanym w garnku o grubym dnie, aż złapią rumianą skórkę. Następnie dodaj paprykę mieloną i imbir. Smaż przez 30 sekund.
- Po tym zalej całość bulionem wołowym, dodaj warzywa z patelni i majeranek.
- Zagotuj całość i gotuj 10-15 minut.
- Flaczki z kani dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
- Serwuj z chrupiącą pajdą.