Kroję w paski i dorzucam do zupy. Na widok takich flaczków nikt się nie krzywi

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z pełnych smaku umami kapeluszy kani powinna znaleźć się w jesiennym repertuarze każdego grzybożercy. Pokrojone w paski grzyby doprawione majerankiem, imbirem i pieprzem tak dobrze odgrywają rolę flaczków, że naprawdę łatwo dać się nabrać.

Flaczki z kani Flaczki z kani
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
SKOMENTUJ

Flaczkom z kani niczego nie brakuje. Smak, aromat i charakterystyczny kęs pozostaje, mimo że w tej niejako grzybowej zupie nie znajdziesz ani grama flaków. Ta zupa tak dobrze odwzorowuje prawdziwe flaki, że nie ma potrzeby ujmowania naszych udawanych flaczków w cudzysłów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Zamiast smażyć kapelusze, zrób z nich flaczki. To sezonowy hit

Kotlety z kani to szlagier sezonowej kuchni. Jeśli jesienią robimy coś z grzybów, to są to pełne smaku i aromatu sosy oraz smażone w bułce tartej kapelusze kani. Wżarła się ta potrawa na stałe w jadłospisy ceniących kanie grzybiarzy i grzybiarek. Ale przypomnijmy, że kania to nie tylko à la kotlet. To również niezrównane à la flaczki.

Flaczki z kani doprawiamy tak, jak każde inne flaki. Nie zapominamy o pieprzu, nie możemy pominąć obowiązkowego przecież majeranku i bez zastanowienia, lekką ręką dorzucamy nieco imbiru, jak czyniono dawniej. Flaczki z kani mogą być potrawą bezmięsną, ale też nie ma przeszkód, by przyrządzić je na mięsnym wywarze. Dla każdego coś dobrego.

Jak zrobić flaczki z kani? Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 4 kapelusze kani,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2-3 ziarna jałowca,
  • pół łyżeczki papryki,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, czarny pieprz w ziarnach.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  2. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj pieprz w ziarnach i jałowiec.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej cebuli i smaż kolejne 2-3 minuty.
  4. Kapelusze kani dokładnie oczyść z piachu, a następnie pokrój w paski.
  5. Grzyby podsmaż na oleju lub maśle klarowanym w garnku o grubym dnie, aż złapią rumianą skórkę. Następnie dodaj paprykę mieloną i imbir. Smaż przez 30 sekund.
  6. Po tym zalej całość bulionem wołowym, dodaj warzywa z patelni i majeranek.
  7. Zagotuj całość i gotuj 10-15 minut.
  8. Flaczki z kani dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
  9. Serwuj z chrupiącą pajdą.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach