PrzepisZupyKroję w paski i dorzucam do zupy. Na widok takich flaczków nikt się nie krzywi

Kroję w paski i dorzucam do zupy. Na widok takich flaczków nikt się nie krzywi

Flaczki z kani
Flaczki z kani
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930

28.09.2024 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z pełnych smaku umami kapeluszy kani powinna znaleźć się w jesiennym repertuarze każdego grzybożercy. Pokrojone w paski grzyby doprawione majerankiem, imbirem i pieprzem tak dobrze odgrywają rolę flaczków, że naprawdę łatwo dać się nabrać.

Flaczkom z kani niczego nie brakuje. Smak, aromat i charakterystyczny kęs pozostaje, mimo że w tej niejako grzybowej zupie nie znajdziesz ani grama flaków. Ta zupa tak dobrze odwzorowuje prawdziwe flaki, że nie ma potrzeby ujmowania naszych udawanych flaczków w cudzysłów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast smażyć kapelusze, zrób z nich flaczki. To sezonowy hit

Kotlety z kani to szlagier sezonowej kuchni. Jeśli jesienią robimy coś z grzybów, to są to pełne smaku i aromatu sosy oraz smażone w bułce tartej kapelusze kani. Wżarła się ta potrawa na stałe w jadłospisy ceniących kanie grzybiarzy i grzybiarek. Ale przypomnijmy, że kania to nie tylko à la kotlet. To również niezrównane à la flaczki.

Flaczki z kani doprawiamy tak, jak każde inne flaki. Nie zapominamy o pieprzu, nie możemy pominąć obowiązkowego przecież majeranku i bez zastanowienia, lekką ręką dorzucamy nieco imbiru, jak czyniono dawniej. Flaczki z kani mogą być potrawą bezmięsną, ale też nie ma przeszkód, by przyrządzić je na mięsnym wywarze. Dla każdego coś dobrego.

Jak zrobić flaczki z kani? Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 4 kapelusze kani,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2-3 ziarna jałowca,
  • pół łyżeczki papryki,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, czarny pieprz w ziarnach.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  2. Kiedy warzywa się zeszklą, dodaj pieprz w ziarnach i jałowiec.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej cebuli i smaż kolejne 2-3 minuty.
  4. Kapelusze kani dokładnie oczyść z piachu, a następnie pokrój w paski.
  5. Grzyby podsmaż na oleju lub maśle klarowanym w garnku o grubym dnie, aż złapią rumianą skórkę. Następnie dodaj paprykę mieloną i imbir. Smaż przez 30 sekund.
  6. Po tym zalej całość bulionem wołowym, dodaj warzywa z patelni i majeranek.
  7. Zagotuj całość i gotuj 10-15 minut.
  8. Flaczki z kani dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
  9. Serwuj z chrupiącą pajdą.
flaczkikaniazupa grzybowa