PrzepisWegetariańskaNa kotlety sprawdzi się lepiej niż kania. To marzenie każdego grzybiarza

Na kotlety sprawdzi się lepiej niż kania. To marzenie każdego grzybiarza

Ten grzyb świetnie sprawdzi się do kotletów
Ten grzyb świetnie sprawdzi się do kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.09.2024 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z grzybowymi kotletami kojarzy się przede wszystkim dorodna kania ze swoim wielkim kapeluszem. Jest jednak grzyb, który w kuchni sprawdzi się jeszcze lepiej, chociaż znalezienie go wcale nie jest tak łatwe. Gdy jednak grzybiarz spotka dorodny okaz na swojej drodze, uśmiechać się z radości będzie do końca dnia.

Polacy to mistrzowie grzybobrania, chociaż same lasy jeszcze w tym roku nie dały popisu jeśli chodzi o zbiory. Czujne oko potrafi jednak wypatrzyć skarby ukryte między drzewami. Jednym z nich jest purchawica olbrzymia. Jak sama nazwa wskazuje, jest sporym grzybem i gdy tylko pojawi się na ścieżce, ciężko ją przeoczyć, ale jeszcze ciężej po prostu na nią trafić. Gdy spotkasz ją na swojej drodze, zabierz bez wahania do domu Przygotujesz z niej najlepsze kotlety bez mięsa, jakie jadłeś w życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać purchawicę olbrzymią?

Purchawica olbrzymia, znana również jako czasznica, cieszy się dużą popularnością wśród miłośników grzybów. Najlepiej szukać jej na łąkach, pastwiskach oraz na skrajach lasów. Jest prawdziwym gigantem wśród grzybów, często osiągającym 50 cm średnicy, a zdarzają się i tacy, którzy znaleźli ponad metrową purchawicę. Ma kształt ogromnej białej kuli, przypominającej jajo smoka lub dinozaura.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia© Wikimedia Commons

Jadalne są jedynie młode owocniki, które po przecięciu powinny mieć śnieżnobiałe wnętrze.

Kotlety z czasznicy

Grzybiarzy kuszą nie tylko jej imponujące rozmiary, ale i wykorzystanie w kuchni. Ma ona taki delikatny, lekko pieczarkowy posmak, a do tego taką mięsistą strukturę, że można ją porównać do cukinii lub tofu. Znakomicie sprawdzi się do przygotowania pysznych, chrupiących kotletów. Najważniejsze jest to, by wykorzystać młode okazy z białym i jędrnym farszem, które są po prostu najsmaczniejsze.

Kotlety z czasznicy- Pyszności
Kotlety z czasznicy- Pyszności© Adobe Stock | Monika

Składniki:

  • młoda czasznica,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz purchawicę ją ze skórki, tak jak obierasz pieczarkę. Następnie pokrój ją na plastry o grubości około pół centymetra.
  2. W miseczce roztrzep dwa jajka z solą i pieprzem.
  3. Każdy plaster purchawki obtocz najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
  4. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj z ogórkiem kiszonym i chlebem. Smacznego!