Na kotlety sprawdzi się lepiej niż kania. To marzenie każdego grzybiarza

Z grzybowymi kotletami kojarzy się przede wszystkim dorodna kania ze swoim wielkim kapeluszem. Jest jednak grzyb, który w kuchni sprawdzi się jeszcze lepiej, chociaż znalezienie go wcale nie jest tak łatwe. Gdy jednak grzybiarz spotka dorodny okaz na swojej drodze, uśmiechać się z radości będzie do końca dnia.

Ten grzyb świetnie sprawdzi się do kotletówTen grzyb świetnie sprawdzi się do kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polacy to mistrzowie grzybobrania, chociaż same lasy jeszcze w tym roku nie dały popisu jeśli chodzi o zbiory. Czujne oko potrafi jednak wypatrzyć skarby ukryte między drzewami. Jednym z nich jest purchawica olbrzymia. Jak sama nazwa wskazuje, jest sporym grzybem i gdy tylko pojawi się na ścieżce, ciężko ją przeoczyć, ale jeszcze ciężej po prostu na nią trafić. Gdy spotkasz ją na swojej drodze, zabierz bez wahania do domu Przygotujesz z niej najlepsze kotlety bez mięsa, jakie jadłeś w życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak rozpoznać purchawicę olbrzymią?

Purchawica olbrzymia, znana również jako czasznica, cieszy się dużą popularnością wśród miłośników grzybów. Najlepiej szukać jej na łąkach, pastwiskach oraz na skrajach lasów. Jest prawdziwym gigantem wśród grzybów, często osiągającym 50 cm średnicy, a zdarzają się i tacy, którzy znaleźli ponad metrową purchawicę. Ma kształt ogromnej białej kuli, przypominającej jajo smoka lub dinozaura.

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymia © Wikimedia Commons

Jadalne są jedynie młode owocniki, które po przecięciu powinny mieć śnieżnobiałe wnętrze.

Kotlety z czasznicy

Grzybiarzy kuszą nie tylko jej imponujące rozmiary, ale i wykorzystanie w kuchni. Ma ona taki delikatny, lekko pieczarkowy posmak, a do tego taką mięsistą strukturę, że można ją porównać do cukinii lub tofu. Znakomicie sprawdzi się do przygotowania pysznych, chrupiących kotletów. Najważniejsze jest to, by wykorzystać młode okazy z białym i jędrnym farszem, które są po prostu najsmaczniejsze.

Kotlety z mortadeli - Pyszności
Kotlety z czasznicy- Pyszności © Adobe Stock | Monika

Składniki:

  • młoda czasznica,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz purchawicę ją ze skórki, tak jak obierasz pieczarkę. Następnie pokrój ją na plastry o grubości około pół centymetra.
  2. W miseczce roztrzep dwa jajka z solą i pieprzem.
  3. Każdy plaster purchawki obtocz najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
  4. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj z ogórkiem kiszonym i chlebem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥