O tym grzybie marzą grzybiarze. Znajdziesz ją przede wszystkim w jednej części Polski

To jeden z największych na świecie grzybów. W Polsce częściej spotykany jest na północy niż południu, ale to wciąż mało popularny gatunek. Dla niektórych czasznica olbrzymia może nawet stanowić trofeum. Nie ma się czemu dziwić, gdyż znalezienie grzyba o takich rozmiarach zdarzyć się może raz na całe życie.

Czasznica olbrzymia osiąga imponujące rozmiary Czasznica olbrzymia osiąga imponujące rozmiary
Źródło zdjęć: © Canva | fedsax

Czasznica olbrzymia, nazywana purchawicą lub po prostu kulą, potrafi osiągać średnicę nawet 50 cm, co jest w świecie grzybów wynikiem imponującym (Lasy Państwowe podają, że to jeden z największych na świecie grzybów). Grzybiarze polują na czasznicę nie tylko za względu na jej rozmiary, ale też smak. Okazuje się, że grzyb ten ma wiele wspólnego z pieczarką, a konsystencją przypomina cukinię lub tofu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar Pod Kopytkiem karmi "jak u babci". Zaskakuje w nim jeszcze 1 rzecz

Występowanie czasznicy olbrzymiej w Polsce

Owocniki czasznicy olbrzymiej charakteryzują się pokaźnym rozmiarem od 10 do 50 cm średnicy, obwodzie do 135 cm, a czasem więcej, oraz nieregularnie kulistym, lekko spłaszczonym kształtem. Z wyglądu przypominają purchawkę - oba grzyby należą zresztą do tej samej rodziny.

"Jeden z największych znanych owocników czasznicy został znaleziony w 1955 roku w północnych Czechach. Miał wysokość 46 cm, obwód sięgał 212 cm, a waga wynosiła aż 20,8 kg" -  podają Lasy Państwowe.

Owocnicki czasznicy olbrzymiej spotykane są latem i jesienią w miejscach o żyznej próchniczej glebie, głównie w zbiorowiskach nieleśnych na siedliskach lasów grądowych i łęgowych, w parkach, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach. Mogą wyrastać pojedynczo lub w grupach, tworząc często tzw. czarcie koła. W Polsce czasznica olbrzymia jest gatunkiem bardziej rozpowszechnionym w północnej części kraju, na południu rzadko spotykanym. Do 2014 r. była gatunkiem chronionym, dziś można ją zbierać bez obaw. Leśnicy apelują jednocześnie o nieniszczenie osobliwości przyrodniczej, jaką jest purchawica olbrzymia.

W Polsce czasznica olbrzymia występuje częściej na północy
W Polsce czasznica olbrzymia występuje częściej na północy © Canva | Carausius

Czasznica olbrzymia. Dlaczego warto ją zbierać?

Młode owocniki są białe i pokryte mączystym nalotem - to wtedy możemy je jeść, z czasem ciemnieją, przybierają barwę oliwkowo-brązową i jednocześnie przestają nadawać się do spożycia. W Czechach czasznica olbrzymia jest chętnie zbierana, a młode owocniki kroi się w plastry i smaży panierowane jak kotlety.

Według wielu opinii czasznica olbrzymia to jeden z najsmaczniejszych grzybów o intensywnym lekko pieczarkowym posmaku. To również grzyb niskokaloryczny, zawiera bowiem w 90 proc. wodę, jednakże jest bogaty w łatwo przyswajalne białka oraz błonnik pokarmowy w postaci beta-glukanów, które obniżają poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, stymulują system odpornościowy oraz wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto czasznica olbrzymia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, które łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną.

Zawiera także potas, miedź, fosfor, selen i jod. Dostarcza znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, który działa przeciwmiażdżycowo, hamuje procesy nowotworowe, stymuluje układ immunologiczny oraz przeciwdziała otyłości, redukując powstawanie tkanki tłuszczowej. Czasznica olbrzymia zawiera także kalwacynę, substancję o właściwościach bakteriobójczych, która według badań prowadzonych na zwierzętach może również efektywnie zwalczać komórki nowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇