O tym grzybie marzą grzybiarze. Znajdziesz ją przede wszystkim w jednej części Polski

To jeden z największych na świecie grzybów. W Polsce częściej spotykany jest na północy niż południu, ale to wciąż mało popularny gatunek. Dla niektórych czasznica olbrzymia może nawet stanowić trofeum. Nie ma się czemu dziwić, gdyż znalezienie grzyba o takich rozmiarach zdarzyć się może raz na całe życie.

Czasznica olbrzymia osiąga imponujące rozmiary Czasznica olbrzymia osiąga imponujące rozmiary
Źródło zdjęć: © Canva | fedsax

Czasznica olbrzymia, nazywana purchawicą lub po prostu kulą, potrafi osiągać średnicę nawet 50 cm, co jest w świecie grzybów wynikiem imponującym (Lasy Państwowe podają, że to jeden z największych na świecie grzybów). Grzybiarze polują na czasznicę nie tylko za względu na jej rozmiary, ale też smak. Okazuje się, że grzyb ten ma wiele wspólnego z pieczarką, a konsystencją przypomina cukinię lub tofu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar Pod Kopytkiem karmi "jak u babci". Zaskakuje w nim jeszcze 1 rzecz

Występowanie czasznicy olbrzymiej w Polsce

Owocniki czasznicy olbrzymiej charakteryzują się pokaźnym rozmiarem od 10 do 50 cm średnicy, obwodzie do 135 cm, a czasem więcej, oraz nieregularnie kulistym, lekko spłaszczonym kształtem. Z wyglądu przypominają purchawkę - oba grzyby należą zresztą do tej samej rodziny.

"Jeden z największych znanych owocników czasznicy został znaleziony w 1955 roku w północnych Czechach. Miał wysokość 46 cm, obwód sięgał 212 cm, a waga wynosiła aż 20,8 kg" -  podają Lasy Państwowe.

Owocnicki czasznicy olbrzymiej spotykane są latem i jesienią w miejscach o żyznej próchniczej glebie, głównie w zbiorowiskach nieleśnych na siedliskach lasów grądowych i łęgowych, w parkach, w ogrodach, na łąkach i pastwiskach. Mogą wyrastać pojedynczo lub w grupach, tworząc często tzw. czarcie koła. W Polsce czasznica olbrzymia jest gatunkiem bardziej rozpowszechnionym w północnej części kraju, na południu rzadko spotykanym. Do 2014 r. była gatunkiem chronionym, dziś można ją zbierać bez obaw. Leśnicy apelują jednocześnie o nieniszczenie osobliwości przyrodniczej, jaką jest purchawica olbrzymia.

W Polsce czasznica olbrzymia występuje częściej na północy
W Polsce czasznica olbrzymia występuje częściej na północy © Canva | Carausius

Czasznica olbrzymia. Dlaczego warto ją zbierać?

Młode owocniki są białe i pokryte mączystym nalotem - to wtedy możemy je jeść, z czasem ciemnieją, przybierają barwę oliwkowo-brązową i jednocześnie przestają nadawać się do spożycia. W Czechach czasznica olbrzymia jest chętnie zbierana, a młode owocniki kroi się w plastry i smaży panierowane jak kotlety.

Według wielu opinii czasznica olbrzymia to jeden z najsmaczniejszych grzybów o intensywnym lekko pieczarkowym posmaku. To również grzyb niskokaloryczny, zawiera bowiem w 90 proc. wodę, jednakże jest bogaty w łatwo przyswajalne białka oraz błonnik pokarmowy w postaci beta-glukanów, które obniżają poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, stymulują system odpornościowy oraz wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto czasznica olbrzymia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, które łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną.

Zawiera także potas, miedź, fosfor, selen i jod. Dostarcza znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, który działa przeciwmiażdżycowo, hamuje procesy nowotworowe, stymuluje układ immunologiczny oraz przeciwdziała otyłości, redukując powstawanie tkanki tłuszczowej. Czasznica olbrzymia zawiera także kalwacynę, substancję o właściwościach bakteriobójczych, która według badań prowadzonych na zwierzętach może również efektywnie zwalczać komórki nowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane