Te grzyby dosłownie rosną w oczach. Po deszczu będzie prawdziwy wysyp

Jak ci grzybiarze to robią, że wracają do domów z pełnymi koszami? Poza owianymi legendami "miejscówkami" obfitującymi w grzyby gatunków wszelakich grzybiarze pod uwagę biorą również panujące warunki atmosferyczne. Grzyby nie przepadają za zimnymi nocami, lubują się za to w deszczu i cieple. Jeśli więc warunki sprzyjają, można udać w poszukiwaniu darów runa leśnego. A których okazów spodziewać się najszybciej?

Które grzyby rosną najszybciej? Które grzyby rosną najszybciej?
Źródło zdjęć: © Canva | Изображения пользователя Alexander

Na kurkę poczekamy nieco dłużej niż na maślaki i koźlarze. Z kolei borowik uczy grzybiarzy cierpliwości, ponieważ potrzebuje chwili, by zaszczycić swoją obecnością. Orientując się mniej więcej, kiedy rosną konkretne grzyby, możemy zaplanować grzybobranie tak, by było efektywne. Bo jeśli wiemy, że przyszedł czas na kanie, udajemy się na poszukiwania do lasu liściastego, iglaste z kolei odwiedzamy, kiedy przypada czas na maślaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Grzybobranie: gdzie szukać grzybów?

Na początku warto liznąć nieco teorii, którą przybliżają eksperci z Lasów Państwowych. Grzyby, jak wiadomo, najlepiej rozwijają się tam, gdzie panuje wilgoć. Nie jest to jednak jedyny czynnik wpływający na szybkość ich wzrostu. Warto wspomnieć też o niebagatelnej roli temperatury, podłoża, a także samego gatunku. Ponadto, chcąc szukać grzybów, należy też zwracać uwagę na drzewa.

– Grzyby są owocnikami wyrastającymi z grzybni, która znajduje się w ściółce i wierzchniej warstwie gleby. Grzybnia jest najważniejszą częścią grzyba, pozostaje ona w stałym współżyciu z korzeniami drzew leśnych, dzięki którym może ona prawidłowo się rozwijać – wyjaśniają Lasy Państwowe.

Leśnicy przypominają, że jeśli grzybnia zostanie zniszczona, kolejny już okaz w tym samym miejscu nie wyrośnie. I wtedy ani obfity deszcz, ani optymalna temperatura na nic. A będąc w temacie drzew, warto przybliżyć, gdzie szukać konkretnych gatunków grzybów. Borowików najlepiej jest szukać pod sosnami oraz obok dębów. Podgrzybki upodobały sobie sosy, świerki, dęby i buki. Obok brzóz, topoli, osik i grabów szukajmy koźlarzy, a zajączków... na trawnikach, a także wśród drzew liściastych i iglastych. Lasy liściaste to również miejsce, gdzie znajdziemy kanie, iglaste z kolei będą obfite w maślaki. Z kolei uwielbiane kurki lubują się w towarzystwie sosen, świerków i dębów.

Które grzyby rosną najszybciej?
Które grzyby rosną najszybciej? © Canva | eAlisa

Grzyby, które rosną najszybciej. Wysyp po deszczu gwarantowany

Lasy Państwowe przypominają, że optymalnym terminem pojawiania się grzybów jest połowa lata i jesień. Wtedy, przy sprzyjającej temperaturze (18-28 st. C) i po opadach deszczu następuje wysyp grzybów. Większość grzybów lubi deszcz i ciepło (temperatura optymalna to 18-28 st. C), ale nie przepada za zimnymi nocami.

Jeśli jednak warunki wydają się idealne do wzrostu grzybów, najszybciej pojawić się powinny maślaki i koźlarze - wystarczy jeden ciepły dzień po deszczu i można napełniać koszyki. Od dwóch do pięciu dni potrzebują kurki, po trzech dniach można spodziewać się gąsek, po czterech czubajek kań, po sześciu podgrzybków, a borowiki - jak przystało na szlachetne grzyby - potrzebują czasu, by uświetnić nas swoją obecnością. Jak dużo? Minimum tygodnia.

lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/abc-grzybobrania

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę