WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Jak odróżnić borowika od szatana? Pomyłka może cię kosztować zdrowie

Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Cenimy go za intensywny smak i aromat. O jak przyjemnie wraca się z koszem pełnym borowików z lasu, ale trzeba zachować ostrożność.

grzybyBorowiki szlachetne to zdecydowanie nasze ulubione grzyby.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Piękny jak prawdziwek

Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Cenimy go za intensywny smak i aromat. Kapelusz borowika szlachetnego jest brązowy lub oliwkowy, często pokryty siateczkowym wzorem, z gładką, suchą i matową powierzchnią. Wyjątkową cechą tego grzyba jest jego masywny, bulwiasty trzon, który również pokryty jest delikatną siateczką.

Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Cenimy go za intensywny smak i aromat. Kapelusz borowika szlachetnego jest brązowy lub oliwkowy, często pokryty siateczkowym wzorem, z gładką, suchą i matową powierzchnią. Wyjątkową cechą tego grzyba jest jego masywny, bulwiasty trzon, który również pokryty jest delikatną siateczką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Typowe dla borowika szlachetnego są białe lub kremowe rurki i pory, które z czasem żółkną. Miąższ tego grzyba jest biały i po przekrojeniu nie zmienia koloru. Borowik szlachetny najczęściej rośnie w lasach iglastych, chociaż można go również znaleźć w lasach mieszanych. Najlepiej zbierać go od czerwca do października.

Uważaj na szatana

Borowik szatański, nazywany także diablikiem lub szatanem, to grzyb trujący. Jego kapelusz jest w odcieniu czerwonobrązowym do ciemnobrązowego, a jego powierzchnia często jest marmurkowana. Trzon borowika szatańskiego jest jasny z ciemniejszymi plamami, również pokryty siatkowatym wzorem.

Rurki i pory borowika szatańskiego są początkowo białe, później przybierają żółte lub jasnozielone odcienie. Miąższ tego grzyba po przekrojeniu zmienia kolor na niebieskoczarny. Borowik szatański jest ciepłolubny i najczęściej występuje w lasach liściastych na wapiennych glebach. W Polsce jest go bardzo trudno znaleźć, ale zawsze trzeba zachować rozwagę.

Ważne różnice

Na pierwszy rzut oka borowik szlachetny i borowik szatański mogą wydawać się podobne. Jednak jest kilka kluczowych cech, które pozwalają je odróżnić. Kapelusz borowika szlachetnego ma brązowy lub oliwkowy kolor, często z delikatną siateczką na powierzchni. Jego miąższ pozostaje biały, nawet po przekrojeniu. Z kolei kapelusz borowika szatańskiego może mieć czerwonobrązowy do ciemnobrązowego odcień, a jego powierzchnia często jest marmurkowana. Miąższ tego grzyba po przekrojeniu zmienia kolor na niebieskoczarny.

Trzon borowika szlachetnego jest masywny i bulwiasty u podstawy, pokryty delikatnym, białawym wzorem siateczkowym. W przypadku borowika szatańskiego, trzon jest jasny z ciemniejszymi plamami oraz ma wyraźny, ciemny wzór siateczkowy. Kolejną różnicą są rurki i pory - u borowika szlachetnego są one białe lub lekko kremowe, które z czasem żółkną, natomiast u borowika szatańskiego zmieniają kolor z białego na żółty lub jasnozielony.

Jeden szczegół

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Mamy podpowiedź od Lasów Państwowych. Borowika szlachetnego od szatana można również odróżnić jeszcze w inny sposób.

Pierwszego miąższ ma orzechowy smak, drugi jest gorzki, ale o przyjemnym zapachu, co jest zdradliwe - czytamy w facebookowym poście.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze