Przez prosty błąd mrożone grzyby będą do wyrzucenia. Popełnia go prawie każdy
Czy już teraz czas pomyśleć o wigilijnej zupie grzybowej? Tak, jeśli chcesz ją ugotować na grzybach z własnych zapasów. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod, bo grzyby nie traciły swoich właściwości ani smaku. Gdy zrobisz to prawidłowo, po rozmrożeniu będą smakować jak świeże.
04.08.2024 13:24
Mrożenie i suszenie to dwa najpopularniejsze sposoby na przechowywanie grzybów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, ale jeśli zrobisz to zgodnie z zasadami, na pewno nie zmarnujesz zapasów, a w oczekiwaniu na kolejny sezon, przygotujesz z nich pyszne potrawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko najpiękniejsze
Do mrożenia nadają się najpiękniejsze egzemplarze. Grzyby przede wszystkim powinny być młode i jędrne, bez uszkodzeń. A jeśli chodzi o gatunek, prawie każdy się do tego nadaje. Najczęściej jednak robimy zapasy podgrzybków, prawdziwków, koźlaków, ale kań czy rydzów.
Ważne osuszenie
Na początku trzeba grzyby oczyścić z wszystkich zabrudzeń, a potem wypłukać pod bieżącą wodą. Kolejny krok to dokładne osuszenie ręcznikiem papierowym. Ta prozaiczna czynność, jest bardzo ważna. Gdy zamrozisz wilgotne grzyby, po rozmrożeniu ich konsystencja nie będzie najlepsza, staną się gumowate. Jeśli grzyby nie są mocno zabrudzone, możesz nawet pominąć mycie i tylko delikatnie oczyścić je szczoteczką z miękkim włosiem i w ten sposób pozbyć się zabrudzeń. Im mniej wilgoci, tym lepiej zamrożone grzyby.
Co dalej?
Co dalej zrobić z grzybami, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można je obgotowywać, blanszować lub mrozić surowe. Gdy obgotujesz grzyby (do 10 minut), zmniejszy się ich objętość i łatwiej je będzie przechowywać. Jednak w ten sposób utracą część swoich walorów smakowych. Zdecydowanie najwięcej mają ich zamrożone grzyby surowe. Jednak wtedy trzeba je znacznie szybciej wykorzystać, bo w ciągu kilku miesięcy. Gdy zaś przegotujesz grzyby, możesz ich używać do kolejnego sezonu. Są też grzyby, które trzeba krótko obgotować czy obsmażyć, inaczej po rozmrożeniu mogą mieć gorzkawy smak. To kurki i rydze, czyli grzyby blaszkowe.
Nie będą posklejane
Gdy zdecydujesz się gotować grzyby, trzeba je potem wystudzić i osuszyć. Surowe od razu po osuszeniu układaj na płaskich tackach. Gdy grzyby się zamrożą, przesyp je do woreczków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia. Dzięki temu nie będą posklejane. Ważne, by opakowania, które wybierzesz, były szczelne. Sprawdzą się zarówno te plastikowe, jak i sylikonowe. Warto je podpisać, nazwa grzybów i data mrożenia ułatwi potem planowanie pysznych potraw. Trzeba też pamiętać, że grzybów nie rozmraża się, tylko od razu dodaje do potraw.