Właśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe, które prowadzi jeden z naszych ulubionych profili w mediach społecznościowych, doniosło, że pojawiły się w lasach pierwsze kanie. Czy jesteście fanami tych grzybów, które wyglądają jak z bajki? Podpowiadamy, co trzeba o nich wiedzieć i na co zwracać uwagę podczas grzybobrania.

Kanie mają imponujące kapelusze. Kanie mają imponujące kapelusze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kanie, a właściwie czubajki kanie, cenimy za intensywny smak i orzechowy aromat. Ich przygotowanie jest też banalnie proste. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo, te grzyby mogą być podobne do muchomorów sromotnikowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Na co zwracać uwagę przy zbieraniu kani?

Chodzi szczególnie o młode kanie. Dlatego właśnie na takie trzeba bardzo uważać, lub ich po prostu nie zbierać. Wtedy są bowiem najbardziej podobne do muchomorów i można je pomylić. Lepiej podczas grzybobrania wybierać dojrzałe, w pełni wykształcone kanie. Wtedy będziemy mieć pewność, że to te grzyby, o które nam chodzi.

Jak rozróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

  1. Łatki na kapeluszu. U kani są one łuszczące i wyraźnie ciemniejsze, u muchomora zaś łatki są niewielkie lub w ogóle ich nie ma. Kolor kapelusza muchomora jest raczej jednolity, gładki.
  2. Kształt kapelusza. Kanie na środku mają zgrubienie, u dorosłych osobników przybiera ono formę brązowej plamy. Przyjrzyj się też spodowi kapelusza, czyli blaszkom. U muchomora sromotnikowego są białe, u kani zaś ciemniejsze - od barwy beżowej do jasnobrązowej.
  3. Trzon z pierścieniem. To wspólna cechą obu grzybów. Jednak u kani można go łatwo przesunąć wzdłuż trzonu. Skierowany jest ku górze. U sromotnika pierścień jest osadzony w jednym miejscu, przyrośnięty, zwisający. Jego budowa jest bardziej zwarta.

Gdzie ich szukać kani?

Jeśli chcesz przygotować kanie na kolację, wcale nie musisz zagłębiać się głęboko w las. Często rosną na jego obrzeżach, a nawet na łąkach czy polach. I to też istotna różnica, bo w takich miejscach muchomory sromotnikowe raczej nie występują. Ich naturalne środowisko to lasy liściaste, najczęściej wyrastają pod bukami czy dębami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥