PoradyWłaśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Właśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe, które prowadzi jeden z naszych ulubionych profili w mediach społecznościowych, doniosło, że pojawiły się w lasach pierwsze kanie. Czy jesteście fanami tych grzybów, które wyglądają jak z bajki? Podpowiadamy, co trzeba o nich wiedzieć i na co zwracać uwagę podczas grzybobrania.

Kanie mają imponujące kapelusze.
Kanie mają imponujące kapelusze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kanie, a właściwie czubajki kanie, cenimy za intensywny smak i orzechowy aromat. Ich przygotowanie jest też banalnie proste. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo, te grzyby mogą być podobne do muchomorów sromotnikowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Na co zwracać uwagę przy zbieraniu kani?

Chodzi szczególnie o młode kanie. Dlatego właśnie na takie trzeba bardzo uważać, lub ich po prostu nie zbierać. Wtedy są bowiem najbardziej podobne do muchomorów i można je pomylić. Lepiej podczas grzybobrania wybierać dojrzałe, w pełni wykształcone kanie. Wtedy będziemy mieć pewność, że to te grzyby, o które nam chodzi.

Jak rozróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

  1. Łatki na kapeluszu. U kani są one łuszczące i wyraźnie ciemniejsze, u muchomora zaś łatki są niewielkie lub w ogóle ich nie ma. Kolor kapelusza muchomora jest raczej jednolity, gładki.
  2. Kształt kapelusza. Kanie na środku mają zgrubienie, u dorosłych osobników przybiera ono formę brązowej plamy. Przyjrzyj się też spodowi kapelusza, czyli blaszkom. U muchomora sromotnikowego są białe, u kani zaś ciemniejsze - od barwy beżowej do jasnobrązowej.
  3. Trzon z pierścieniem. To wspólna cechą obu grzybów. Jednak u kani można go łatwo przesunąć wzdłuż trzonu. Skierowany jest ku górze. U sromotnika pierścień jest osadzony w jednym miejscu, przyrośnięty, zwisający. Jego budowa jest bardziej zwarta.

Gdzie ich szukać kani?

Jeśli chcesz przygotować kanie na kolację, wcale nie musisz zagłębiać się głęboko w las. Często rosną na jego obrzeżach, a nawet na łąkach czy polach. I to też istotna różnica, bo w takich miejscach muchomory sromotnikowe raczej nie występują. Ich naturalne środowisko to lasy liściaste, najczęściej wyrastają pod bukami czy dębami.

Wybrane dla Ciebie