Właśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe, które prowadzi jeden z naszych ulubionych profili w mediach społecznościowych, doniosło, że pojawiły się w lasach pierwsze kanie. Czy jesteście fanami tych grzybów, które wyglądają jak z bajki? Podpowiadamy, co trzeba o nich wiedzieć i na co zwracać uwagę podczas grzybobrania.

Kanie mają imponujące kapelusze. Kanie mają imponujące kapelusze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kanie, a właściwie czubajki kanie, cenimy za intensywny smak i orzechowy aromat. Ich przygotowanie jest też banalnie proste. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo, te grzyby mogą być podobne do muchomorów sromotnikowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Na co zwracać uwagę przy zbieraniu kani?

Chodzi szczególnie o młode kanie. Dlatego właśnie na takie trzeba bardzo uważać, lub ich po prostu nie zbierać. Wtedy są bowiem najbardziej podobne do muchomorów i można je pomylić. Lepiej podczas grzybobrania wybierać dojrzałe, w pełni wykształcone kanie. Wtedy będziemy mieć pewność, że to te grzyby, o które nam chodzi.

Jak rozróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

  1. Łatki na kapeluszu. U kani są one łuszczące i wyraźnie ciemniejsze, u muchomora zaś łatki są niewielkie lub w ogóle ich nie ma. Kolor kapelusza muchomora jest raczej jednolity, gładki.
  2. Kształt kapelusza. Kanie na środku mają zgrubienie, u dorosłych osobników przybiera ono formę brązowej plamy. Przyjrzyj się też spodowi kapelusza, czyli blaszkom. U muchomora sromotnikowego są białe, u kani zaś ciemniejsze - od barwy beżowej do jasnobrązowej.
  3. Trzon z pierścieniem. To wspólna cechą obu grzybów. Jednak u kani można go łatwo przesunąć wzdłuż trzonu. Skierowany jest ku górze. U sromotnika pierścień jest osadzony w jednym miejscu, przyrośnięty, zwisający. Jego budowa jest bardziej zwarta.

Gdzie ich szukać kani?

Jeśli chcesz przygotować kanie na kolację, wcale nie musisz zagłębiać się głęboko w las. Często rosną na jego obrzeżach, a nawet na łąkach czy polach. I to też istotna różnica, bo w takich miejscach muchomory sromotnikowe raczej nie występują. Ich naturalne środowisko to lasy liściaste, najczęściej wyrastają pod bukami czy dębami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku