PoradyWłaśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Właśnie pojawiły się w lasach. W panierce są lepsze niż schabowe, ale błąd może kosztować życie

Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe, które prowadzi jeden z naszych ulubionych profili w mediach społecznościowych, doniosło, że pojawiły się w lasach pierwsze kanie. Czy jesteście fanami tych grzybów, które wyglądają jak z bajki? Podpowiadamy, co trzeba o nich wiedzieć i na co zwracać uwagę podczas grzybobrania.

Kanie mają imponujące kapelusze.
Kanie mają imponujące kapelusze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.06.2024 | aktual.: 22.06.2024 09:47

Kanie, a właściwie czubajki kanie, cenimy za intensywny smak i orzechowy aromat. Ich przygotowanie jest też banalnie proste. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo, te grzyby mogą być podobne do muchomorów sromotnikowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co zwracać uwagę przy zbieraniu kani?

Chodzi szczególnie o młode kanie. Dlatego właśnie na takie trzeba bardzo uważać, lub ich po prostu nie zbierać. Wtedy są bowiem najbardziej podobne do muchomorów i można je pomylić. Lepiej podczas grzybobrania wybierać dojrzałe, w pełni wykształcone kanie. Wtedy będziemy mieć pewność, że to te grzyby, o które nam chodzi.

Jak rozróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

  1. Łatki na kapeluszu. U kani są one łuszczące i wyraźnie ciemniejsze, u muchomora zaś łatki są niewielkie lub w ogóle ich nie ma. Kolor kapelusza muchomora jest raczej jednolity, gładki.
  2. Kształt kapelusza. Kanie na środku mają zgrubienie, u dorosłych osobników przybiera ono formę brązowej plamy. Przyjrzyj się też spodowi kapelusza, czyli blaszkom. U muchomora sromotnikowego są białe, u kani zaś ciemniejsze - od barwy beżowej do jasnobrązowej.
  3. Trzon z pierścieniem. To wspólna cechą obu grzybów. Jednak u kani można go łatwo przesunąć wzdłuż trzonu. Skierowany jest ku górze. U sromotnika pierścień jest osadzony w jednym miejscu, przyrośnięty, zwisający. Jego budowa jest bardziej zwarta.

Gdzie ich szukać kani?

Jeśli chcesz przygotować kanie na kolację, wcale nie musisz zagłębiać się głęboko w las. Często rosną na jego obrzeżach, a nawet na łąkach czy polach. I to też istotna różnica, bo w takich miejscach muchomory sromotnikowe raczej nie występują. Ich naturalne środowisko to lasy liściaste, najczęściej wyrastają pod bukami czy dębami.

Wybrane dla Ciebie