Wyglądają jak schabowe, ale nie znajdziesz w nich mięsa. Najlepszy obiad po grzybobraniu
Sezon na grzybobranie powoli się rozkręca, a koszyki wypełniają leśnymi darami. Warto w szczególności skupić się na szukaniu czubajki kani. Przygotujesz z niej przepyszne wegetariańskie kotlety.
27.09.2023 12:08
Grzybiarze ruszyli w las, aby zapełnić koszyki dorodnymi prawdziwkami, podgrzybkami czy kurkami. Moja babcia ze spacerów w lesie przynosiła zawsze dorodne czubajki kanie, na widok których od razu ciekła nam ślinka. Od razu wiedzieliśmy, co tego dnia będzie na obiad i nie mogliśmy się doczekać, aż usmażony kapelusz trafi na talerz. Te kotlety to przepis na tani obiad bez mięsa, który smakuje tak dobrze, że nikt o schabowego nigdy się nie upominał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kani
Składniki:
- 2 kapelusze kani,
- 2 jajka,
- 70 g bułki tartej,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kanie dokładnie czyszczę. Jeśli ich kapelusz jest zamknięty, wstawiam je na godzinę do słoika z wodą.
- Do głębokiego talerza wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca.
- W drugim talerzu umieszczam bułkę tartą i mieszam ją wraz z pieprzem oraz solą.
- Kapelusze grzybów zanurzam w jajku, a następnie dokładnie obtaczam w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewam olej i kładę na nim opanierowane kanie. Smażę z obu stron, aż się zarumienią.
- Grzyby przekładam na talerzyk z kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyś się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kani można podawać tak, jak klasyczne schabowe: z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie smakują również bez żadnych dodatków, prosto z patelni. Do kotletów możesz zaserwować też sos czosnkowy lub ketchup (najlepiej domowy).
Jak rozpoznać czubajkę kanię?
Czubajkę kanie znajdziesz na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w parkach, na poboczach szos, na cmentarzach. Kapelusz czubajki kani ma kształt lejkowaty lub dzwonkowaty. Jest stosunkowo duży i może mieć średnicę od kilku do kilkunastu centymetrów. Na szczycie kapelusza znajduje się charakterystyczny, trwały, zaostrzony czubek. Kanię można rozpoznać po jej cechach charakterystycznych, takich jak białawo-brązowe ubarwienie z łuskami na kapeluszu, nieregularny brzeg kapelusza, obfitość szerokich blaszek, które nie sięgają trzonu oraz obecność ruchomego pierścienia na trzonie.
Pamiętaj- jeśli nie masz 100 procentowej pewności co do grzyba, zostaw go w lesie.
Trzon czubajki kani jest stosunkowo krótki i gruby. Jest on biały, a u podstawy może być lekko bulwiasty.