Wyglądają jak schabowe, ale nie znajdziesz w nich mięsa. Najlepszy obiad po grzybobraniu

Sezon na grzybobranie powoli się rozkręca, a koszyki wypełniają leśnymi darami. Warto w szczególności skupić się na szukaniu czubajki kani. Przygotujesz z niej przepyszne wegetariańskie kotlety.

Kotlety z kani- PysznościKotlety z kani- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Grzybiarze ruszyli w las, aby zapełnić koszyki dorodnymi prawdziwkami, podgrzybkami czy kurkami. Moja babcia ze spacerów w lesie przynosiła zawsze dorodne czubajki kanie, na widok których od razu ciekła nam ślinka. Od razu wiedzieliśmy, co tego dnia będzie na obiad i nie mogliśmy się doczekać, aż usmażony kapelusz trafi na talerz. Te kotlety to przepis na tani obiad bez mięsa, który smakuje tak dobrze, że nikt o schabowego nigdy się nie upominał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Kotlety z kani

Składniki:

  • 2 kapelusze kani,
  • 2 jajka,
  • 70 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.
Smażona kania- Pyszności
Smażona kania- Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie czyszczę. Jeśli ich kapelusz jest zamknięty, wstawiam je na godzinę do słoika z wodą.
  2. Do głębokiego talerza wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca.
  3. W drugim talerzu umieszczam bułkę tartą i mieszam ją wraz z pieprzem oraz solą.
  4. Kapelusze grzybów zanurzam w jajku, a następnie dokładnie obtaczam w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewam olej i kładę na nim opanierowane kanie. Smażę z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Grzyby przekładam na talerzyk z kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyś się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kani można podawać tak, jak klasyczne schabowe: z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie smakują również bez żadnych dodatków, prosto z patelni. Do kotletów możesz zaserwować też sos czosnkowy lub ketchup (najlepiej domowy).

Jak rozpoznać czubajkę kanię?

Czubajkę kanie znajdziesz na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w parkach, na poboczach szos, na cmentarzach. Kapelusz czubajki kani ma kształt lejkowaty lub dzwonkowaty. Jest stosunkowo duży i może mieć średnicę od kilku do kilkunastu centymetrów. Na szczycie kapelusza znajduje się charakterystyczny, trwały, zaostrzony czubek. Kanię można rozpoznać po jej cechach charakterystycznych, takich jak białawo-brązowe ubarwienie z łuskami na kapeluszu, nieregularny brzeg kapelusza, obfitość szerokich blaszek, które nie sięgają trzonu oraz obecność ruchomego pierścienia na trzonie.

Pamiętaj- jeśli nie masz 100 procentowej pewności co do grzyba, zostaw go w lesie.

Czubajka kania- Pyszności
Czubajka kania- Pyszności © Canva

Trzon czubajki kani jest stosunkowo krótki i gruby. Jest on biały, a u podstawy może być lekko bulwiasty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni