Leśne grzyby gotuje się w osolonej czy zwykłej wodzie? Wybór ma znaczenie
Nasze leśne zbiory leżą już na stole. Myjemy je, osuszamy i zastanawiamy się co dalej. Grzyby nie powinny leżeć zbyt długo bez postanowienia co dalej z nimi zrobić, więc bierzemy się za przygotowania. Jak więc przeprowadzić gotowanie grzybów leśnych? Szkoły są dwie, a nawet jeśli wybierzemy tę pierwszą, to musimy jeszcze podjąć decyzję, czy solić wodę do gotowania grzybów.
20.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:23
Niektórzy zawzięci grzybiarze, którzy na okres jesienny czekają jak na zbawienie, wychodzą czasem z założenia, że wszelkie gotowanie grzybów to profanacja dla ich unikalnego smaku. Życie rzadko bywa zero-jedynkowe i tak samo jest w tym przypadku, ale gdybyśmy mieli podjąć tylko jedną, bezwzględną decyzję, czy gotować grzyby, powiedzielibyśmy tak.
Ma to związek z tym, że nawet jeśli jakaś część aromatu grzybów zostanie w tym procesie naruszona, to obgotowanie grzybów jest kwestią bezpieczeństwa. Nie zawsze jest to potrzebne, ale takie bywa. Stąd nasze zdanie o tym, że lepiej nie ryzykować i grzyby ugotować.
Solić, czy nie solić?
Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta. Wodę, w której gotujemy grzyby, solimy niewielką ilością soli. Istnieje jednak popularny pogląd, według którego grzyby powinniśmy posolić na sam koniec gotowania. Pamiętajcie też o tym, że grzyby wsadzamy zawsze do zimnej wody.
Jakie grzyby musimy gotować?
Tu trzeba rozróżnić dwa schematy. Niektóre grzyby musimy gotować. Inne możemy. A dla jeszcze innych nie jest to konieczne.
Jeśli na przykład masz w planach zrobienie sosu z boczniaków, kurek czy pieczarek - nie musisz poświęcać czasu na ich gotowanie. Odparuj je z wody na rozgrzanym maśle i możesz zabierać się za sos.
Jeśli zamierzasz mrozić grzyby, lepiej je obgotować. Taka sama zasada obowiązuje przed marynowaniem grzybów. Pamiętaj o jednej, ważnej zasadzie: obgotowane grzyby stają się mniej ciężkostrawne. Ma to związek z zawartą w nich chityną, która jest dość twardym orzechem do zgryzienia dla naszego żołądka.
Jakie grzyby koniecznie trzeba gotować? Podgrzybki. Zawierają one substancje, które są częstą przyczyną biegunek i skurczów żołądka. Te pyszne grzyby gotuj 10-15 minut do miękkości.
A poniżej świetny przepis na kotlety z kani. Prosto z naszego kanału na YouTube!