Leśne grzyby gotuje się w osolonej czy zwykłej wodzie? Wybór ma znaczenie

Nasze leśne zbiory leżą już na stole. Myjemy je, osuszamy i zastanawiamy się co dalej. Grzyby nie powinny leżeć zbyt długo bez postanowienia co dalej z nimi zrobić, więc bierzemy się za przygotowania. Jak więc przeprowadzić gotowanie grzybów leśnych? Szkoły są dwie, a nawet jeśli wybierzemy tę pierwszą, to musimy jeszcze podjąć decyzję, czy solić wodę do gotowania grzybów. 

Gotowanie grzybów leśnychGotowanie grzybów leśnych - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy zawzięci grzybiarze, którzy na okres jesienny czekają jak na zbawienie, wychodzą czasem z założenia, że wszelkie gotowanie grzybów to profanacja dla ich unikalnego smaku. Życie rzadko bywa zero-jedynkowe i tak samo jest w tym przypadku, ale gdybyśmy mieli podjąć tylko jedną, bezwzględną decyzję, czy gotować grzyby, powiedzielibyśmy tak.

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; foto; Canva

Ma to związek z tym, że nawet jeśli jakaś część aromatu grzybów zostanie w tym procesie naruszona, to obgotowanie grzybów jest kwestią bezpieczeństwa. Nie zawsze jest to potrzebne, ale takie bywa. Stąd nasze zdanie o tym, że lepiej nie ryzykować i grzyby ugotować.

Solić, czy nie solić?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta. Wodę, w której gotujemy grzyby, solimy niewielką ilością soli. Istnieje jednak popularny pogląd, według którego grzyby powinniśmy posolić na sam koniec gotowania. Pamiętajcie też o tym, że grzyby wsadzamy zawsze do zimnej wody.

Jakie grzyby musimy gotować?

Tu trzeba rozróżnić dwa schematy. Niektóre grzyby musimy gotować. Inne możemy. A dla jeszcze innych nie jest to konieczne.

Jeśli na przykład masz w planach zrobienie sosuboczniaków, kurek czy pieczarek - nie musisz poświęcać czasu na ich gotowanie. Odparuj je z wody na rozgrzanym maśle i możesz zabierać się za sos.

Obrazek
Gotowanie grzybów leśnych - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zamierzasz mrozić grzyby, lepiej je obgotować. Taka sama zasada obowiązuje przed marynowaniem grzybów. Pamiętaj o jednej, ważnej zasadzie: obgotowane grzyby stają się mniej ciężkostrawne. Ma to związek z zawartą w nich chityną, która jest dość twardym orzechem do zgryzienia dla naszego żołądka.

Jakie grzyby koniecznie trzeba gotować? Podgrzybki. Zawierają one substancje, które są częstą przyczyną biegunek i skurczów żołądka. Te pyszne grzyby gotuj 10-15 minut do miękkości.

A poniżej świetny przepis na kotlety z kani. Prosto z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą