Leśne grzyby gotuje się w osolonej czy zwykłej wodzie? Wybór ma znaczenie

Nasze leśne zbiory leżą już na stole. Myjemy je, osuszamy i zastanawiamy się co dalej. Grzyby nie powinny leżeć zbyt długo bez postanowienia co dalej z nimi zrobić, więc bierzemy się za przygotowania. Jak więc przeprowadzić gotowanie grzybów leśnych? Szkoły są dwie, a nawet jeśli wybierzemy tę pierwszą, to musimy jeszcze podjąć decyzję, czy solić wodę do gotowania grzybów. 

Gotowanie grzybów leśnychGotowanie grzybów leśnych - Pyszności; foto: Canva

Niektórzy zawzięci grzybiarze, którzy na okres jesienny czekają jak na zbawienie, wychodzą czasem z założenia, że wszelkie gotowanie grzybów to profanacja dla ich unikalnego smaku. Życie rzadko bywa zero-jedynkowe i tak samo jest w tym przypadku, ale gdybyśmy mieli podjąć tylko jedną, bezwzględną decyzję, czy gotować grzyby, powiedzielibyśmy tak.

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; foto; Canva

Ma to związek z tym, że nawet jeśli jakaś część aromatu grzybów zostanie w tym procesie naruszona, to obgotowanie grzybów jest kwestią bezpieczeństwa. Nie zawsze jest to potrzebne, ale takie bywa. Stąd nasze zdanie o tym, że lepiej nie ryzykować i grzyby ugotować.

Solić, czy nie solić?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta. Wodę, w której gotujemy grzyby, solimy niewielką ilością soli. Istnieje jednak popularny pogląd, według którego grzyby powinniśmy posolić na sam koniec gotowania. Pamiętajcie też o tym, że grzyby wsadzamy zawsze do zimnej wody.

Jakie grzyby musimy gotować?

Tu trzeba rozróżnić dwa schematy. Niektóre grzyby musimy gotować. Inne możemy. A dla jeszcze innych nie jest to konieczne.

Jeśli na przykład masz w planach zrobienie sosuboczniaków, kurek czy pieczarek - nie musisz poświęcać czasu na ich gotowanie. Odparuj je z wody na rozgrzanym maśle i możesz zabierać się za sos.

Obrazek
Gotowanie grzybów leśnych - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zamierzasz mrozić grzyby, lepiej je obgotować. Taka sama zasada obowiązuje przed marynowaniem grzybów. Pamiętaj o jednej, ważnej zasadzie: obgotowane grzyby stają się mniej ciężkostrawne. Ma to związek z zawartą w nich chityną, która jest dość twardym orzechem do zgryzienia dla naszego żołądka.

Jakie grzyby koniecznie trzeba gotować? Podgrzybki. Zawierają one substancje, które są częstą przyczyną biegunek i skurczów żołądka. Te pyszne grzyby gotuj 10-15 minut do miękkości.

A poniżej świetny przepis na kotlety z kani. Prosto z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik