Kotlety mielone z sosem grzybowym

Kotlety mielone z sosem grzybowym to idealna kombinacja obiadowa na jesienne dni. Jest nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos grzybowy

  1. 2 łyżki masło
  2. 300 g borowik szlachetny
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. ząbki czosnku
  5. 1/2 szt. cytryna sok
  6. 200 ml śmietanka 30%
  7. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Kotlety

  1. 1 szt. jajko
  2. 1 szt. cebula usmażona
  3. 1/2 szkl. bułka tarta
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 szkl. bułka tarta do panierowania
  7. 1-2 ząbki czosnek
  8. smalec do smażenia
  9. 500 g mięso wieprzowe mielone

Sposób przygotowania:

1. Podziel borowiki na mniejsze kawałki.

Obrazek
Grzyby - Pyszności

2. Następnie połącz na patelni: masło, cebulę, borowiki, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek, śmietankę i sok z cytryny.

Obrazek
Sos grzybowy - Pyszności

3. Zblenduj mieszankę i przelej ją do formy na kostki lodu. Przechowuj w zamrażarce przez 3-4 godziny.

Obrazek

4. Czas na kotlety. Aby je przygotować, połącz: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, pieprz, sól, czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Weź trochę mięsa i obtocz nim kawałek zamrożonego sosu grzybowego. Obtocz w bułce tartej i smaż na smalcu.

Obrazek

6. Podawaj m.in. z ziemniakami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇