Zdrowiej zjeść jajka na śniadanie czy na kolację? Mało kto dobrze odpowiada na to pytanie

Trwało to długo, ale jajka pozbyły się fałszywej opinii. Teraz prawie nikt już nie wierzy, że mają zły wpływ na cholesterol i trzeba je sobie wydzielać. Nie ma przeciwwskazań, by jeść je nawet codziennie. W związku z tym może pojawić się pytanie, czy korzystniej zaplanować je do porannego czy wieczornego posiłku. Wyjaśniamy.

Na który posiłek sprawdzą się jajka?Na który posiłek sprawdzą się jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dietetycy uważają, że możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo podnoszą go w sposób nieznaczny. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne (jedno ugotowane ma 155 kcal.) to nie są tuczące, a to dlatego, że bardzo sycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Co się kryje w jajkach?

Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Zawierają też potrzebny nam cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Mają też jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Możemy jeść je na wiele sposobów, od tych na miękko, poprzez te na twardo i sadzone, po jajecznicę, którą często wybieramy na śniadanie. A może jednak korzystniej byłoby zjeść ją wieczorem?

Jajka rano dodają energii

Dietetycy twierdzą, że warto jajka jeść o każdej porze dnia. Będą one po prostu inaczej na nas działać. Gdy wybierzesz jajka na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień.

Wieczorem dobrze wpływają na sen

Jajka na kolację też mają sporo zalet. Przede wszystkim pozwalają szybciej zasnąć, bo zawierają tryptofan. To aminokwas, który ma wpływ na sen i jego jakość. Warto wieczorem zjeść je na przykład po treningu czy po intensywnym dniu. Wtedy zawarte w nich białko przyspieszy proces regeneracji i wesprze też odbudowę mięśni. Przy problemach z trawieniem, jednak lepiej unikać jajek smażonych, bo mogą być zbyt ciężkostrawne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej