Na wakacjach w Turcji spróbowałem takiej jajecznicy. Teraz samemu przyrządzam ją w domu

Już po pierwszym kęsie tej jajecznicy odkryłem, że w jej niebanalnym smaku tkwi coś, co wyjątkowo mocno przypadło mi do gustu. Dzisiaj turecki specjał przygotowuję również samemu w domu - i to nie tylko dla siebie. Zakochali się w nim również pozostali domownicy!

Menemen - jajecznica po tureckuMenemen - jajecznica po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ismishko

Wakacje za granicą zawsze oznaczają dla mnie nie tylko relaks w morzu i picie napojów z parasolką na leżaku, ale także badanie okolicznej kuchni. I chociaż nie mam nic przeciwko all-inclusive, to uważam, że w hotelowym jedzeniu nie odkryjemy prawdziwej twarzy narodowych specjałów. To dlatego w Turcji wybrałem się na śniadanie na miasto, by w jednej z uliczek Beleku odkryć urocze miejsce serwujące tradycyjną turecką jajecznicę zwaną menemen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Czym jest menemen? Muszę przyznać, że na początku nie byłem pewny. Oczywiście czułem duszone warzywa, ale nie byłem w stu procentach przekonany, jakie konkretnie. Okazało się, że turecka jajecznica nie skrywa żadnej zaskakującej tajemnicy. Klasyczna receptura to po prostu jajka, pomidor, cebula i papryka. Z tego co się dowiedziałem, ten okoliczny specjał spożywa się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad. Jakoś mnie to nie dziwi, bo menemen nasycił mnie na ładnych kilka godzin!

Poniżej prezentuję przykładowy przepis na taką jajecznicę. Uważam, że warto dać jej szansę. Jest naprawdę przepyszna!

Menemen - jajecznica po turecku

Składniki:

  • 5-6 jajek,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub inna zieleninka.

Sposób przygotowania:

Menemen może być mocno ścięty, ale możesz też zostawić żółtka niemal surowe
Menemen może być mocno ścięty, ale możesz też zostawić żółtka niemal surowe © Canva | Luiza Nalimova
  1. Pomidory obieram ze skórki. Można to zrobić za pomocą wrzątku, lub zwykłej obieraczki. Następnie je i paprykę kroję w drobną kostkę. Cebulę również siekam na malutkie kawałeczki.
  2. Teraz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażam cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodaję pomidory. Delikatnie mieszam i podsmażam do momentu, w którym warzywa zaczną się rozpadać. Może to trwać około 8-12 minut.
  3. Po tym czasie wbijam na patelnię jajka i całość mieszam. Smażę do uzyskania wymarzonej konsystencji. W moim przypadku menemen jest dość rzadki.
  4. Podaję z natką pietruszki. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu