Na wakacjach w Turcji spróbowałem takiej jajecznicy. Teraz samemu przyrządzam ją w domu
31.05.2024 08:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już po pierwszym kęsie tej jajecznicy odkryłem, że w jej niebanalnym smaku tkwi coś, co wyjątkowo mocno przypadło mi do gustu. Dzisiaj turecki specjał przygotowuję również samemu w domu - i to nie tylko dla siebie. Zakochali się w nim również pozostali domownicy!
Wakacje za granicą zawsze oznaczają dla mnie nie tylko relaks w morzu i picie napojów z parasolką na leżaku, ale także badanie okolicznej kuchni. I chociaż nie mam nic przeciwko all-inclusive, to uważam, że w hotelowym jedzeniu nie odkryjemy prawdziwej twarzy narodowych specjałów. To dlatego w Turcji wybrałem się na śniadanie na miasto, by w jednej z uliczek Beleku odkryć urocze miejsce serwujące tradycyjną turecką jajecznicę zwaną menemen.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest menemen? Muszę przyznać, że na początku nie byłem pewny. Oczywiście czułem duszone warzywa, ale nie byłem w stu procentach przekonany, jakie konkretnie. Okazało się, że turecka jajecznica nie skrywa żadnej zaskakującej tajemnicy. Klasyczna receptura to po prostu jajka, pomidor, cebula i papryka. Z tego co się dowiedziałem, ten okoliczny specjał spożywa się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad. Jakoś mnie to nie dziwi, bo menemen nasycił mnie na ładnych kilka godzin!
Zobacz także
Poniżej prezentuję przykładowy przepis na taką jajecznicę. Uważam, że warto dać jej szansę. Jest naprawdę przepyszna!
Menemen - jajecznica po turecku
Składniki:
- 5-6 jajek,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub inna zieleninka.
Sposób przygotowania:
- Pomidory obieram ze skórki. Można to zrobić za pomocą wrzątku, lub zwykłej obieraczki. Następnie je i paprykę kroję w drobną kostkę. Cebulę również siekam na malutkie kawałeczki.
- Teraz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażam cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodaję pomidory. Delikatnie mieszam i podsmażam do momentu, w którym warzywa zaczną się rozpadać. Może to trwać około 8-12 minut.
- Po tym czasie wbijam na patelnię jajka i całość mieszam. Smażę do uzyskania wymarzonej konsystencji. W moim przypadku menemen jest dość rzadki.
- Podaję z natką pietruszki. Gotowe!