Na wakacjach w Turcji spróbowałem takiej jajecznicy. Teraz samemu przyrządzam ją w domu
Już po pierwszym kęsie tej jajecznicy odkryłem, że w jej niebanalnym smaku tkwi coś, co wyjątkowo mocno przypadło mi do gustu. Dzisiaj turecki specjał przygotowuję również samemu w domu - i to nie tylko dla siebie. Zakochali się w nim również pozostali domownicy!
Wakacje za granicą zawsze oznaczają dla mnie nie tylko relaks w morzu i picie napojów z parasolką na leżaku, ale także badanie okolicznej kuchni. I chociaż nie mam nic przeciwko all-inclusive, to uważam, że w hotelowym jedzeniu nie odkryjemy prawdziwej twarzy narodowych specjałów. To dlatego w Turcji wybrałem się na śniadanie na miasto, by w jednej z uliczek Beleku odkryć urocze miejsce serwujące tradycyjną turecką jajecznicę zwaną menemen.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować
Czym jest menemen? Muszę przyznać, że na początku nie byłem pewny. Oczywiście czułem duszone warzywa, ale nie byłem w stu procentach przekonany, jakie konkretnie. Okazało się, że turecka jajecznica nie skrywa żadnej zaskakującej tajemnicy. Klasyczna receptura to po prostu jajka, pomidor, cebula i papryka. Z tego co się dowiedziałem, ten okoliczny specjał spożywa się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad. Jakoś mnie to nie dziwi, bo menemen nasycił mnie na ładnych kilka godzin!
Poniżej prezentuję przykładowy przepis na taką jajecznicę. Uważam, że warto dać jej szansę. Jest naprawdę przepyszna!
Menemen - jajecznica po turecku
Składniki:
- 5-6 jajek,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub inna zieleninka.
Sposób przygotowania:
- Pomidory obieram ze skórki. Można to zrobić za pomocą wrzątku, lub zwykłej obieraczki. Następnie je i paprykę kroję w drobną kostkę. Cebulę również siekam na malutkie kawałeczki.
- Teraz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażam cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodaję pomidory. Delikatnie mieszam i podsmażam do momentu, w którym warzywa zaczną się rozpadać. Może to trwać około 8-12 minut.
- Po tym czasie wbijam na patelnię jajka i całość mieszam. Smażę do uzyskania wymarzonej konsystencji. W moim przypadku menemen jest dość rzadki.
- Podaję z natką pietruszki. Gotowe!