Na wakacjach w Turcji spróbowałem takiej jajecznicy. Teraz samemu przyrządzam ją w domu

Już po pierwszym kęsie tej jajecznicy odkryłem, że w jej niebanalnym smaku tkwi coś, co wyjątkowo mocno przypadło mi do gustu. Dzisiaj turecki specjał przygotowuję również samemu w domu - i to nie tylko dla siebie. Zakochali się w nim również pozostali domownicy!

Menemen - jajecznica po tureckuMenemen - jajecznica po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ismishko

Wakacje za granicą zawsze oznaczają dla mnie nie tylko relaks w morzu i picie napojów z parasolką na leżaku, ale także badanie okolicznej kuchni. I chociaż nie mam nic przeciwko all-inclusive, to uważam, że w hotelowym jedzeniu nie odkryjemy prawdziwej twarzy narodowych specjałów. To dlatego w Turcji wybrałem się na śniadanie na miasto, by w jednej z uliczek Beleku odkryć urocze miejsce serwujące tradycyjną turecką jajecznicę zwaną menemen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Czym jest menemen? Muszę przyznać, że na początku nie byłem pewny. Oczywiście czułem duszone warzywa, ale nie byłem w stu procentach przekonany, jakie konkretnie. Okazało się, że turecka jajecznica nie skrywa żadnej zaskakującej tajemnicy. Klasyczna receptura to po prostu jajka, pomidor, cebula i papryka. Z tego co się dowiedziałem, ten okoliczny specjał spożywa się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad. Jakoś mnie to nie dziwi, bo menemen nasycił mnie na ładnych kilka godzin!

Poniżej prezentuję przykładowy przepis na taką jajecznicę. Uważam, że warto dać jej szansę. Jest naprawdę przepyszna!

Menemen - jajecznica po turecku

Składniki:

  • 5-6 jajek,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub inna zieleninka.

Sposób przygotowania:

Menemen może być mocno ścięty, ale możesz też zostawić żółtka niemal surowe
Menemen może być mocno ścięty, ale możesz też zostawić żółtka niemal surowe © Canva | Luiza Nalimova
  1. Pomidory obieram ze skórki. Można to zrobić za pomocą wrzątku, lub zwykłej obieraczki. Następnie je i paprykę kroję w drobną kostkę. Cebulę również siekam na malutkie kawałeczki.
  2. Teraz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażam cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodaję pomidory. Delikatnie mieszam i podsmażam do momentu, w którym warzywa zaczną się rozpadać. Może to trwać około 8-12 minut.
  3. Po tym czasie wbijam na patelnię jajka i całość mieszam. Smażę do uzyskania wymarzonej konsystencji. W moim przypadku menemen jest dość rzadki.
  4. Podaję z natką pietruszki. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟