Pokazał, jak obiera się pomidory. Ten trik stosują najlepsi kucharze

Obieranie pomidorów nie należy do najczęstszych czynności wykonywanych przez nas w kuchni. Stąd też, kiedy nastąpi już taka potrzeba, pojawia się nagły problem: nie wiemy, jak się do tego zabrać. Ani trochę! Brak nam wprawy, doświadczenia i umiejętności. Na szczęście to się szybko może zmienić — wystarczy obejrzeć nagranie, które opublikował słynny polski kucharz. 

ObrazekPiotr Ogiński pokazał, jak obierać pomidory - Pyszności; foto: YouTube

Po co właściwie obierać pomidory? Te smaczne warzywa spokojnie można jeść ze skórką; nie jest ona w żaden sposób szkodliwa, a wręcz przeciwnie — zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Nie jest jednak przeznaczona dla wszystkich. Obieranie pomidorów to czynność, którą poleca się stosować przed podaniem tych warzyw mniejszych dzieciom, które mogą mieć problemy z jej pogryzieniem. To samo dotyczy osoby cierpiące na zaburzenia połykania i choroby przewodu pokarmowego.

Obrazek
Obrane pomidory są lżej strawne - Pyszności; foto: Canva

Skórka pomidora nie jest również zalecana dla osób przebywających na diecie lekkostrawnej. Trawienie skórki może być dla nich problematyczne, bo nie rozpada się ona w prosty sposób. Z tego samego powodu pomidory obiera się przed wykorzystaniem ich do sosów, kremów i innych przetworów, których założeniem jest aksamitna struktura.

Słynny kucharz obiera pomidory

Piotr Ogiński, czyli jedna z najbardziej znanych postaci polskiego świata kulinarnego, postanowił podzielić się ze swoimi fanami wiedzą i zaprezentować swój trik na obieranie pomidorów. Były uczestnik programów "Top Chef" i "Hell's Kitchen" (w tym drugim zaszedł zresztą aż do finału) chwycił za nóż i za pomidora, a ten już chwilę później był elegancko obrany. Jak to zrobił?

Cały proces rozpoczyna pozbycie się szypułki i wykrojenie znajdującego się pod nią środka. Następnie na górze pomidora należy naciąć krzyż i włożyć warzywo na 12 sekund do gotującej się wody. Żeby pozostać przy tak dokładnym odmierzeniu czasu, należy pamiętać, by nie wsadzać do garnka za dużej ilości pomidorów naraz, bo woda straci temperaturę.

Po tym czasie Piotr Oginśki wsadził sparzonego pomidora do miski z zimną wodą i lodem. Ma to na celu zatrzymanie procesu gotowania. Kucharz poleca trzymać tam warzywa przez kolejne 15 sekund, a następnie wyjąć, podważyć skórkę w miejscu nacięcia i zdjąć ją bez najmniejszego problemu. Tylko tyle i aż tyle. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟