Pokazał, jak obiera się pomidory. Ten trik stosują najlepsi kucharze

Obieranie pomidorów nie należy do najczęstszych czynności wykonywanych przez nas w kuchni. Stąd też, kiedy nastąpi już taka potrzeba, pojawia się nagły problem: nie wiemy, jak się do tego zabrać. Ani trochę! Brak nam wprawy, doświadczenia i umiejętności. Na szczęście to się szybko może zmienić — wystarczy obejrzeć nagranie, które opublikował słynny polski kucharz. 

ObrazekPiotr Ogiński pokazał, jak obierać pomidory - Pyszności; foto: YouTube

Po co właściwie obierać pomidory? Te smaczne warzywa spokojnie można jeść ze skórką; nie jest ona w żaden sposób szkodliwa, a wręcz przeciwnie — zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Nie jest jednak przeznaczona dla wszystkich. Obieranie pomidorów to czynność, którą poleca się stosować przed podaniem tych warzyw mniejszych dzieciom, które mogą mieć problemy z jej pogryzieniem. To samo dotyczy osoby cierpiące na zaburzenia połykania i choroby przewodu pokarmowego.

Obrazek
Obrane pomidory są lżej strawne - Pyszności; foto: Canva

Skórka pomidora nie jest również zalecana dla osób przebywających na diecie lekkostrawnej. Trawienie skórki może być dla nich problematyczne, bo nie rozpada się ona w prosty sposób. Z tego samego powodu pomidory obiera się przed wykorzystaniem ich do sosów, kremów i innych przetworów, których założeniem jest aksamitna struktura.

Słynny kucharz obiera pomidory

Piotr Ogiński, czyli jedna z najbardziej znanych postaci polskiego świata kulinarnego, postanowił podzielić się ze swoimi fanami wiedzą i zaprezentować swój trik na obieranie pomidorów. Były uczestnik programów "Top Chef" i "Hell's Kitchen" (w tym drugim zaszedł zresztą aż do finału) chwycił za nóż i za pomidora, a ten już chwilę później był elegancko obrany. Jak to zrobił?

Cały proces rozpoczyna pozbycie się szypułki i wykrojenie znajdującego się pod nią środka. Następnie na górze pomidora należy naciąć krzyż i włożyć warzywo na 12 sekund do gotującej się wody. Żeby pozostać przy tak dokładnym odmierzeniu czasu, należy pamiętać, by nie wsadzać do garnka za dużej ilości pomidorów naraz, bo woda straci temperaturę.

Po tym czasie Piotr Oginśki wsadził sparzonego pomidora do miski z zimną wodą i lodem. Ma to na celu zatrzymanie procesu gotowania. Kucharz poleca trzymać tam warzywa przez kolejne 15 sekund, a następnie wyjąć, podważyć skórkę w miejscu nacięcia i zdjąć ją bez najmniejszego problemu. Tylko tyle i aż tyle. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby