Pokazał, jak obiera się pomidory. Ten trik stosują najlepsi kucharze
Obieranie pomidorów nie należy do najczęstszych czynności wykonywanych przez nas w kuchni. Stąd też, kiedy nastąpi już taka potrzeba, pojawia się nagły problem: nie wiemy, jak się do tego zabrać. Ani trochę! Brak nam wprawy, doświadczenia i umiejętności. Na szczęście to się szybko może zmienić — wystarczy obejrzeć nagranie, które opublikował słynny polski kucharz.
13.06.2023 | aktual.: 13.06.2023 09:42
Po co właściwie obierać pomidory? Te smaczne warzywa spokojnie można jeść ze skórką; nie jest ona w żaden sposób szkodliwa, a wręcz przeciwnie — zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Nie jest jednak przeznaczona dla wszystkich. Obieranie pomidorów to czynność, którą poleca się stosować przed podaniem tych warzyw mniejszych dzieciom, które mogą mieć problemy z jej pogryzieniem. To samo dotyczy osoby cierpiące na zaburzenia połykania i choroby przewodu pokarmowego.
Skórka pomidora nie jest również zalecana dla osób przebywających na diecie lekkostrawnej. Trawienie skórki może być dla nich problematyczne, bo nie rozpada się ona w prosty sposób. Z tego samego powodu pomidory obiera się przed wykorzystaniem ich do sosów, kremów i innych przetworów, których założeniem jest aksamitna struktura.
Słynny kucharz obiera pomidory
Piotr Ogiński, czyli jedna z najbardziej znanych postaci polskiego świata kulinarnego, postanowił podzielić się ze swoimi fanami wiedzą i zaprezentować swój trik na obieranie pomidorów. Były uczestnik programów "Top Chef" i "Hell's Kitchen" (w tym drugim zaszedł zresztą aż do finału) chwycił za nóż i za pomidora, a ten już chwilę później był elegancko obrany. Jak to zrobił?
Cały proces rozpoczyna pozbycie się szypułki i wykrojenie znajdującego się pod nią środka. Następnie na górze pomidora należy naciąć krzyż i włożyć warzywo na 12 sekund do gotującej się wody. Żeby pozostać przy tak dokładnym odmierzeniu czasu, należy pamiętać, by nie wsadzać do garnka za dużej ilości pomidorów naraz, bo woda straci temperaturę.
Po tym czasie Piotr Oginśki wsadził sparzonego pomidora do miski z zimną wodą i lodem. Ma to na celu zatrzymanie procesu gotowania. Kucharz poleca trzymać tam warzywa przez kolejne 15 sekund, a następnie wyjąć, podważyć skórkę w miejscu nacięcia i zdjąć ją bez najmniejszego problemu. Tylko tyle i aż tyle. Powodzenia!