Pokazał, jak obiera się pomidory. Ten trik stosują najlepsi kucharze

Obieranie pomidorów nie należy do najczęstszych czynności wykonywanych przez nas w kuchni. Stąd też, kiedy nastąpi już taka potrzeba, pojawia się nagły problem: nie wiemy, jak się do tego zabrać. Ani trochę! Brak nam wprawy, doświadczenia i umiejętności. Na szczęście to się szybko może zmienić — wystarczy obejrzeć nagranie, które opublikował słynny polski kucharz. 

ObrazekPiotr Ogiński pokazał, jak obierać pomidory - Pyszności; foto: YouTube

Po co właściwie obierać pomidory? Te smaczne warzywa spokojnie można jeść ze skórką; nie jest ona w żaden sposób szkodliwa, a wręcz przeciwnie — zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Nie jest jednak przeznaczona dla wszystkich. Obieranie pomidorów to czynność, którą poleca się stosować przed podaniem tych warzyw mniejszych dzieciom, które mogą mieć problemy z jej pogryzieniem. To samo dotyczy osoby cierpiące na zaburzenia połykania i choroby przewodu pokarmowego.

Obrazek
Obrane pomidory są lżej strawne - Pyszności; foto: Canva

Skórka pomidora nie jest również zalecana dla osób przebywających na diecie lekkostrawnej. Trawienie skórki może być dla nich problematyczne, bo nie rozpada się ona w prosty sposób. Z tego samego powodu pomidory obiera się przed wykorzystaniem ich do sosów, kremów i innych przetworów, których założeniem jest aksamitna struktura.

Słynny kucharz obiera pomidory

Piotr Ogiński, czyli jedna z najbardziej znanych postaci polskiego świata kulinarnego, postanowił podzielić się ze swoimi fanami wiedzą i zaprezentować swój trik na obieranie pomidorów. Były uczestnik programów "Top Chef" i "Hell's Kitchen" (w tym drugim zaszedł zresztą aż do finału) chwycił za nóż i za pomidora, a ten już chwilę później był elegancko obrany. Jak to zrobił?

Cały proces rozpoczyna pozbycie się szypułki i wykrojenie znajdującego się pod nią środka. Następnie na górze pomidora należy naciąć krzyż i włożyć warzywo na 12 sekund do gotującej się wody. Żeby pozostać przy tak dokładnym odmierzeniu czasu, należy pamiętać, by nie wsadzać do garnka za dużej ilości pomidorów naraz, bo woda straci temperaturę.

Po tym czasie Piotr Oginśki wsadził sparzonego pomidora do miski z zimną wodą i lodem. Ma to na celu zatrzymanie procesu gotowania. Kucharz poleca trzymać tam warzywa przez kolejne 15 sekund, a następnie wyjąć, podważyć skórkę w miejscu nacięcia i zdjąć ją bez najmniejszego problemu. Tylko tyle i aż tyle. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej