PrzepisPrzekąskiIdealne menu na letni wieczór z przyjaciółmi. Wypróbuj przepisy, które przenoszą w nowy wymiar smaku

Idealne menu na letni wieczór z przyjaciółmi. Wypróbuj przepisy, które przenoszą w nowy wymiar smaku

Kalendarzowe lato rozpocznie się dopiero za miesiąc. Jednak ciepłymi wieczorami możesz cieszyć się już teraz, najlepiej w gronie znajomych. Wspólny czas umilą wam lekkie, ale pełne smaku, przekąski. Zanurz się w poniższych inspiracjach i przygotuj pyszności, jakich nie powstydziłby się sam szef kuchni.

Spotkania z przyjaciółmi pełne smaku
Spotkania z przyjaciółmi pełne smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

23.05.2024 | aktual.: 31.05.2024 18:45

Dni stają się coraz dłuższe, a wieczory coraz cieplejsze. Taka aura zachęca do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi na tarasie bądź w ogrodzie. Można rozpalić ognisko, rozstawić ruszt. Jednak biesiadowanie poza domem nie musi zawsze odbywać się przy pieczonej kiełbasie czy grillowanej karkówce. Lekkie, orzeźwiające i bardzo dobre przysmaki są znacznie lepszym pomysłem, gdy słupki termometrów idą w górę.

Przenieś restauracyjną atmosferę do swojego domu lub ogrodu i ciesz się wykwintnym smakiem prostych przekąsek w gronie znajomych. Wypróbuj nietypowe przepisy — zarówno te na słodko, jak i na słono. Z pewnością będziesz zachwycony!

Najlepsze przepisy na słone przekąski

Letni wieczór z przyjaciółmi lepiej spędzić przy przekąskach, które nie będą ociekały tłuszczem i powodowały uczucia ciężkości na żołądku. Postaw więc na pieczone warzywa z orzeźwiającym sosem miętowym, aromatyczne placuszki z kalafiora, które możesz podać solo bądź w towarzystwie wyjątkowego gulaszu z papryki. Świetną opcją będą również chrupiące krakersy z pastą twarożkową.

Pieczone warzywa z sosem miętowym — przepis

Pieczona warzywa podaj z orzeźwiającym sosem miętowym
Pieczona warzywa podaj z orzeźwiającym sosem miętowym© Adobe Stock | Brent Hofacker

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały korzeń selera (albo pół dużego),
  • 1 batat,
  • 3 ząbki czosnku,
  • tarty imbir (kawałek ok. 4 cm),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego (albo oliwy z oliwek),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka chili,
  • sól (opcjonalnie).

Sos:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek świeżej mięty (albo pół na pół z pęczkiem świeżej kolendry),
  • pół łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Do dekoracji:

  • cebula dymka.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz, dokładnie umyj i osusz warzywa. Następnie pokrój je w słupki i umieść w dużej misce.
  2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowane warzywa rozłóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieść ją w nagrzanym do 200°C piekarniku. Piecz około 15-20 minut.
  4. W tym czasie możesz przygotować orzeźwiający sos z miętową nutą. Do kielicha blendera wlej jogurt, wrzuć liście mięty i dodaj musztardę oraz miód. Całość zmiksuj i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, dopraw sos solą oraz pieprzem.
  5. Upieczone warzywa najlepiej podać z posiekaną cebulką dymką oraz sosem miętowym.

Placuszki kalafiorowe z peperonatą — przepis

Placuszki kalafiorowe smakują najlepiej z peperonatą
Placuszki kalafiorowe smakują najlepiej z peperonatą© Adobe Stock | Peredniankina

Składniki:

Peperonata:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Placki kalafiorowe:

  • 1 kalafior,
  • 150 g szynki,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 80 g mąki,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przyrządzenia peperonaty. W tym celu umyj papryki, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w paski, a obraną cebulę posiekaj w piórka. Podsmaż je na oleju na średnim ogniu.
  2. Gdy będą miękkie, dodaj do nich krojone pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły. Następnie dopraw octem, cukrem, solą oraz pieprzem.
  3. W kolejnym kroku nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy zacznie wrzeć, włóż do niego różyczki kalafiora. Po kilku minutach zmiękną. Odcedź je i osusz na papierowych ręcznikach.
  4. Gdy nieco przestygną, zetrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach albo drobno posiekaj. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę szynkę, rozkłócone jajko z mlekiem, wędzoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Następnie rozgrzej patelnię z 1-2 łyżkami oleju, a z powstałej masy kalafiorowej formuj kotleciki (możesz to robić w dłoniach albo za pomocą łyżki).
  7. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gdy placki się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. I gotowe! Kalafiorowe przekąski podawaj z wcześniej przyrządzoną peperonatą.

Serowe krakersy z pastą twarożkowo-ogórkową — przepis

Domowe krakersy z pastą sprawdzą się doskonale podczas wizyty gości
Domowe krakersy z pastą sprawdzą się doskonale podczas wizyty gości© Adobe Stock | Monika

Składniki:

Serowe krakersy:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g drobno startego sera (może być pół na pół, np. parmezan i cheddar),
  • 100 g miękkiego, prawdziwego masła (min. 82 proc. tł.),
  • 1 żółtko,
  • szczypta kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Pasta twarożkowo-ogórkowa:

  • 50 dag twarogu,
  • 6 łyżki śmietany,
  • 4 świeże ogórki (najlepiej gruntowe),
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z kardamonem i solą, dodaj starty ser, masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto, włóż je do woreczka foliowego i umieść na 20-30 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto podziel na trzy porcje. Każdą z nich wałkuj, aż uzyskasz grubość ok. 3 mm.
  2. Następnie wytnij w cieście preferowany kształt krakersów. Możesz albo wycinać kółka i dzielić je na trójkąty, albo od razu pociąć ciasto nożem na małe kwadraciki.
  3. Gotowe krakersy ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 5-7 minut.
  4. Krakersy możesz podawać jako samodzielną przekąskę. Jednak najlepiej smakują z pastą twarożkowo-ogórkową. Zacznij więc od rozdrobnienia twarogu widelcem i wymieszania go ze śmietaną.
  5. Następnie dodaj obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dorzuć posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Inspiracje na słodkie przekąski

Spotkania z bliskimi mogą odbywać się również przy ciekawych deserach. Słodkie przekąski, które warto zaserwować w letni, ciepły wieczór to przede wszystkim ciasteczka z cytrynową nutą, parfait czekoladowo-wiśniowy (doda ochłody i zachwyci każdego swoim smakiem), a także pizza z soczystego arbuza z przepysznymi, sezonowymi owocami. Poznaj proste przepisy na intrygujące słodkości. Z łatwością przyrządzisz je w domu, a będą wyglądały jak z najdroższej cukierni.

Popękane ciasteczka cytrynowe (tzw. lemon crinkle cookies) — przepis

Popękane ciasteczka w cytrynowym wydaniu
Popękane ciasteczka w cytrynowym wydaniu© Adobe Stock | Nelea Reazanteva

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • 100 g cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej),
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie dla podkreślenia żółtego koloru),
  • ok. 100 g cukru pudru do obtoczenia ciastek.

Sposób przygotowania:

  1. Masło włóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając zawartość. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i dorzuć do środka białą czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie upłynni. Odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka z cukrem ucieraj tak długo, aż powstanie puszysta masa. Następnie dosyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie kurkumę. Dodaj też roztopione wcześniej masło z czekoladą oraz sok i skórkę z cytryny.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki połączyły się ze sobą, a później powstałe ciasto zagnieć na kuchennym blacie. Powinno być lekko klejące.
  4. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  5. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, możesz je nabierać łyżeczką i w dłoniach formować kulki. Każdą obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować dość spore odstępy.
  6. Ciasteczka piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10-12 minut na środkowej półce.

Czekoladowo-wiśniowy parfait — przepis

Parfait to coś więcej niż lody
Parfait to coś więcej niż lody© Adobe Stock | A_Lein

Składniki:

  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 400 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
  • ¼ szkl. cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 125 g ciemnej czekolady (grubo posiekanej),
  • 1 szkl. tłustego mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • ½ szkl. cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj podłużną formę, tzw. keksówkę. Wyłóż ją starannie folią spożywczą.
  2. Na małym ogniu postaw rondelek z wiśniami, cukrem (¼ szkl.) i wodą. Gotuj przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając zawartość. Następnie zdejmij garnek z palnika i dokładnie zblenderuj wiśnie.
  3. Ponownie postaw na kuchence i gotuj dalej na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie puree wiśniowe powinno bardzo zgęstnieć. Przetrzyj je przez sitko, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. W drugim rondelku rozpuść czekoladę i odstaw na bok. W kolejnym zaś podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym.
  5. Utrzyj żółtka z cukrem (½ szkl.) na jasną, kremową masę. Następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, wciąż ubijając. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powinien powstać krem o konsystencji budyniu.
  6. Podziel go na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną czekoladę, a do drugiej przetarte wiśnie i dokładnie je wymieszaj.
  7. Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Jedną połowę połącz z kremem czekoladowym, a drugą z kremem wiśniowym.
  8. Krem owocowy włóż do lodówki, zaś czekoladowy wylej na wcześniej przygotowaną keksówkę i umieść ją w zamrażarce na 30 minut. Po tym czasie wlej do formy również krem wiśniowy i wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
  9. Po wyjęciu pokrój lodowy deser na grube plastry i podawaj.

Pizza z arbuza — przepis

Pizza z arbuza to słodki przysmak idealny na letnie wieczory
Pizza z arbuza to słodki przysmak idealny na letnie wieczory© Adobe Stock | Anna_Shepulova

Składniki:

  • dojrzały arbuz,
  • 1 opakowanie serka waniliowego,
  • dowolne świeże owoce, tj. truskawki, jagody, jeżyny, maliny, mandarynki, kiwi, winogrona (od ciebie zależy, ile ich będzie i jakie), 
  • garść ulubionych orzechów, np. włoskich, pekan albo obranych pistacji,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyj i osusz. Arbuza przekrój na pół, wykrój płat o grubości ok. 2 cm (będzie on stanowił à la spód do pizzy), a następnie podziel go na mniejsze części.
  2. Spód owocowej pizzy posmaruj grubą warstwą serka waniliowego i rozłóż na nim ulubione owoce, wcześniej pokrojone w drobniejsze kawałki.
  3. Na samym końcu pizzę z arbuza posyp wybranymi orzechami i udekoruj listkami świeżej mięty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie