Idealne menu na letni wieczór z przyjaciółmi. Wypróbuj przepisy, które przenoszą w nowy wymiar smaku
Kalendarzowe lato rozpocznie się dopiero za miesiąc. Jednak ciepłymi wieczorami możesz cieszyć się już teraz, najlepiej w gronie znajomych. Wspólny czas umilą wam lekkie, ale pełne smaku, przekąski. Zanurz się w poniższych inspiracjach i przygotuj pyszności, jakich nie powstydziłby się sam szef kuchni.
23.05.2024 | aktual.: 31.05.2024 18:45
Dni stają się coraz dłuższe, a wieczory coraz cieplejsze. Taka aura zachęca do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi na tarasie bądź w ogrodzie. Można rozpalić ognisko, rozstawić ruszt. Jednak biesiadowanie poza domem nie musi zawsze odbywać się przy pieczonej kiełbasie czy grillowanej karkówce. Lekkie, orzeźwiające i bardzo dobre przysmaki są znacznie lepszym pomysłem, gdy słupki termometrów idą w górę.
Przenieś restauracyjną atmosferę do swojego domu lub ogrodu i ciesz się wykwintnym smakiem prostych przekąsek w gronie znajomych. Wypróbuj nietypowe przepisy — zarówno te na słodko, jak i na słono. Z pewnością będziesz zachwycony!
Najlepsze przepisy na słone przekąski
Letni wieczór z przyjaciółmi lepiej spędzić przy przekąskach, które nie będą ociekały tłuszczem i powodowały uczucia ciężkości na żołądku. Postaw więc na pieczone warzywa z orzeźwiającym sosem miętowym, aromatyczne placuszki z kalafiora, które możesz podać solo bądź w towarzystwie wyjątkowego gulaszu z papryki. Świetną opcją będą również chrupiące krakersy z pastą twarożkową.
Pieczone warzywa z sosem miętowym — przepis
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały korzeń selera (albo pół dużego),
- 1 batat,
- 3 ząbki czosnku,
- tarty imbir (kawałek ok. 4 cm),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju sezamowego (albo oliwy z oliwek),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka chili,
- sól (opcjonalnie).
Sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
- 1 pęczek świeżej mięty (albo pół na pół z pęczkiem świeżej kolendry),
- pół łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Do dekoracji:
- cebula dymka.
Sposób przygotowania:
- Obierz, dokładnie umyj i osusz warzywa. Następnie pokrój je w słupki i umieść w dużej misce.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane warzywa rozłóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieść ją w nagrzanym do 200°C piekarniku. Piecz około 15-20 minut.
- W tym czasie możesz przygotować orzeźwiający sos z miętową nutą. Do kielicha blendera wlej jogurt, wrzuć liście mięty i dodaj musztardę oraz miód. Całość zmiksuj i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, dopraw sos solą oraz pieprzem.
- Upieczone warzywa najlepiej podać z posiekaną cebulką dymką oraz sosem miętowym.
Placuszki kalafiorowe z peperonatą — przepis
Składniki:
Peperonata:
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 200 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Placki kalafiorowe:
- 1 kalafior,
- 150 g szynki,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
- pęczek natki pietruszki,
- 80 g mąki,
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przyrządzenia peperonaty. W tym celu umyj papryki, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w paski, a obraną cebulę posiekaj w piórka. Podsmaż je na oleju na średnim ogniu.
- Gdy będą miękkie, dodaj do nich krojone pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły. Następnie dopraw octem, cukrem, solą oraz pieprzem.
- W kolejnym kroku nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy zacznie wrzeć, włóż do niego różyczki kalafiora. Po kilku minutach zmiękną. Odcedź je i osusz na papierowych ręcznikach.
- Gdy nieco przestygną, zetrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach albo drobno posiekaj. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę szynkę, rozkłócone jajko z mlekiem, wędzoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Następnie rozgrzej patelnię z 1-2 łyżkami oleju, a z powstałej masy kalafiorowej formuj kotleciki (możesz to robić w dłoniach albo za pomocą łyżki).
- Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gdy placki się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. I gotowe! Kalafiorowe przekąski podawaj z wcześniej przyrządzoną peperonatą.
Serowe krakersy z pastą twarożkowo-ogórkową — przepis
Składniki:
Serowe krakersy:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g drobno startego sera (może być pół na pół, np. parmezan i cheddar),
- 100 g miękkiego, prawdziwego masła (min. 82 proc. tł.),
- 1 żółtko,
- szczypta kardamonu,
- 1/4 łyżeczki soli.
Pasta twarożkowo-ogórkowa:
- 50 dag twarogu,
- 6 łyżki śmietany,
- 4 świeże ogórki (najlepiej gruntowe),
- pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z kardamonem i solą, dodaj starty ser, masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto, włóż je do woreczka foliowego i umieść na 20-30 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto podziel na trzy porcje. Każdą z nich wałkuj, aż uzyskasz grubość ok. 3 mm.
- Następnie wytnij w cieście preferowany kształt krakersów. Możesz albo wycinać kółka i dzielić je na trójkąty, albo od razu pociąć ciasto nożem na małe kwadraciki.
- Gotowe krakersy ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 5-7 minut.
- Krakersy możesz podawać jako samodzielną przekąskę. Jednak najlepiej smakują z pastą twarożkowo-ogórkową. Zacznij więc od rozdrobnienia twarogu widelcem i wymieszania go ze śmietaną.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dorzuć posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Inspiracje na słodkie przekąski
Spotkania z bliskimi mogą odbywać się również przy ciekawych deserach. Słodkie przekąski, które warto zaserwować w letni, ciepły wieczór to przede wszystkim ciasteczka z cytrynową nutą, parfait czekoladowo-wiśniowy (doda ochłody i zachwyci każdego swoim smakiem), a także pizza z soczystego arbuza z przepysznymi, sezonowymi owocami. Poznaj proste przepisy na intrygujące słodkości. Z łatwością przyrządzisz je w domu, a będą wyglądały jak z najdroższej cukierni.
Popękane ciasteczka cytrynowe (tzw. lemon crinkle cookies) — przepis
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g białej czekolady,
- 2 jajka w rozmiarze L,
- 100 g cukru,
- 350 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z 1 cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej),
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie dla podkreślenia żółtego koloru),
- ok. 100 g cukru pudru do obtoczenia ciastek.
Sposób przygotowania:
- Masło włóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając zawartość. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i dorzuć do środka białą czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie upłynni. Odstaw do przestudzenia.
- Jajka z cukrem ucieraj tak długo, aż powstanie puszysta masa. Następnie dosyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie kurkumę. Dodaj też roztopione wcześniej masło z czekoladą oraz sok i skórkę z cytryny.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki połączyły się ze sobą, a później powstałe ciasto zagnieć na kuchennym blacie. Powinno być lekko klejące.
- Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Gdy ciasto dobrze się schłodzi, możesz je nabierać łyżeczką i w dłoniach formować kulki. Każdą obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować dość spore odstępy.
- Ciasteczka piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10-12 minut na środkowej półce.
Czekoladowo-wiśniowy parfait — przepis
Składniki:
- 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
- 400 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
- ¼ szkl. cukru,
- 1 łyżka wody,
- 125 g ciemnej czekolady (grubo posiekanej),
- 1 szkl. tłustego mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 6 żółtek,
- ½ szkl. cukru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podłużną formę, tzw. keksówkę. Wyłóż ją starannie folią spożywczą.
- Na małym ogniu postaw rondelek z wiśniami, cukrem (¼ szkl.) i wodą. Gotuj przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając zawartość. Następnie zdejmij garnek z palnika i dokładnie zblenderuj wiśnie.
- Ponownie postaw na kuchence i gotuj dalej na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie puree wiśniowe powinno bardzo zgęstnieć. Przetrzyj je przez sitko, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- W drugim rondelku rozpuść czekoladę i odstaw na bok. W kolejnym zaś podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym.
- Utrzyj żółtka z cukrem (½ szkl.) na jasną, kremową masę. Następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, wciąż ubijając. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powinien powstać krem o konsystencji budyniu.
- Podziel go na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną czekoladę, a do drugiej przetarte wiśnie i dokładnie je wymieszaj.
- Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Jedną połowę połącz z kremem czekoladowym, a drugą z kremem wiśniowym.
- Krem owocowy włóż do lodówki, zaś czekoladowy wylej na wcześniej przygotowaną keksówkę i umieść ją w zamrażarce na 30 minut. Po tym czasie wlej do formy również krem wiśniowy i wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
- Po wyjęciu pokrój lodowy deser na grube plastry i podawaj.
Pizza z arbuza — przepis
Składniki:
- dojrzały arbuz,
- 1 opakowanie serka waniliowego,
- dowolne świeże owoce, tj. truskawki, jagody, jeżyny, maliny, mandarynki, kiwi, winogrona (od ciebie zależy, ile ich będzie i jakie),
- garść ulubionych orzechów, np. włoskich, pekan albo obranych pistacji,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie owoce dokładnie umyj i osusz. Arbuza przekrój na pół, wykrój płat o grubości ok. 2 cm (będzie on stanowił à la spód do pizzy), a następnie podziel go na mniejsze części.
- Spód owocowej pizzy posmaruj grubą warstwą serka waniliowego i rozłóż na nim ulubione owoce, wcześniej pokrojone w drobniejsze kawałki.
- Na samym końcu pizzę z arbuza posyp wybranymi orzechami i udekoruj listkami świeżej mięty.