PrzepisPrzekąskiIdealne menu na letni wieczór z przyjaciółmi. Wypróbuj przepisy, które przenoszą w nowy wymiar smaku

Idealne menu na letni wieczór z przyjaciółmi. Wypróbuj przepisy, które przenoszą w nowy wymiar smaku

Spotkania z przyjaciółmi pełne smaku
Spotkania z przyjaciółmi pełne smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

23.05.2024 07:07, aktual.: 31.05.2024 18:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kalendarzowe lato rozpocznie się dopiero za miesiąc. Jednak ciepłymi wieczorami możesz cieszyć się już teraz, najlepiej w gronie znajomych. Wspólny czas umilą wam lekkie, ale pełne smaku, przekąski. Zanurz się w poniższych inspiracjach i przygotuj pyszności, jakich nie powstydziłby się sam szef kuchni.

Dni stają się coraz dłuższe, a wieczory coraz cieplejsze. Taka aura zachęca do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi na tarasie bądź w ogrodzie. Można rozpalić ognisko, rozstawić ruszt. Jednak biesiadowanie poza domem nie musi zawsze odbywać się przy pieczonej kiełbasie czy grillowanej karkówce. Lekkie, orzeźwiające i bardzo dobre przysmaki są znacznie lepszym pomysłem, gdy słupki termometrów idą w górę.

Przenieś restauracyjną atmosferę do swojego domu lub ogrodu i ciesz się wykwintnym smakiem prostych przekąsek w gronie znajomych. Wypróbuj nietypowe przepisy — zarówno te na słodko, jak i na słono. Z pewnością będziesz zachwycony!

Najlepsze przepisy na słone przekąski

Letni wieczór z przyjaciółmi lepiej spędzić przy przekąskach, które nie będą ociekały tłuszczem i powodowały uczucia ciężkości na żołądku. Postaw więc na pieczone warzywa z orzeźwiającym sosem miętowym, aromatyczne placuszki z kalafiora, które możesz podać solo bądź w towarzystwie wyjątkowego gulaszu z papryki. Świetną opcją będą również chrupiące krakersy z pastą twarożkową.

Pieczone warzywa z sosem miętowym — przepis

Pieczona warzywa podaj z orzeźwiającym sosem miętowym
Pieczona warzywa podaj z orzeźwiającym sosem miętowym© Adobe Stock | Brent Hofacker

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały korzeń selera (albo pół dużego),
  • 1 batat,
  • 3 ząbki czosnku,
  • tarty imbir (kawałek ok. 4 cm),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego (albo oliwy z oliwek),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka chili,
  • sól (opcjonalnie).

Sos:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek świeżej mięty (albo pół na pół z pęczkiem świeżej kolendry),
  • pół łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Do dekoracji:

  • cebula dymka.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz, dokładnie umyj i osusz warzywa. Następnie pokrój je w słupki i umieść w dużej misce.
  2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowane warzywa rozłóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieść ją w nagrzanym do 200°C piekarniku. Piecz około 15-20 minut.
  4. W tym czasie możesz przygotować orzeźwiający sos z miętową nutą. Do kielicha blendera wlej jogurt, wrzuć liście mięty i dodaj musztardę oraz miód. Całość zmiksuj i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, dopraw sos solą oraz pieprzem.
  5. Upieczone warzywa najlepiej podać z posiekaną cebulką dymką oraz sosem miętowym.

Placuszki kalafiorowe z peperonatą — przepis

Placuszki kalafiorowe smakują najlepiej z peperonatą
Placuszki kalafiorowe smakują najlepiej z peperonatą© Adobe Stock | Peredniankina

Składniki:

Peperonata:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Placki kalafiorowe:

  • 1 kalafior,
  • 150 g szynki,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 80 g mąki,
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przyrządzenia peperonaty. W tym celu umyj papryki, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w paski, a obraną cebulę posiekaj w piórka. Podsmaż je na oleju na średnim ogniu.
  2. Gdy będą miękkie, dodaj do nich krojone pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły. Następnie dopraw octem, cukrem, solą oraz pieprzem.
  3. W kolejnym kroku nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy zacznie wrzeć, włóż do niego różyczki kalafiora. Po kilku minutach zmiękną. Odcedź je i osusz na papierowych ręcznikach.
  4. Gdy nieco przestygną, zetrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach albo drobno posiekaj. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę szynkę, rozkłócone jajko z mlekiem, wędzoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Następnie rozgrzej patelnię z 1-2 łyżkami oleju, a z powstałej masy kalafiorowej formuj kotleciki (możesz to robić w dłoniach albo za pomocą łyżki).
  7. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gdy placki się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. I gotowe! Kalafiorowe przekąski podawaj z wcześniej przyrządzoną peperonatą.

Serowe krakersy z pastą twarożkowo-ogórkową — przepis

Domowe krakersy z pastą sprawdzą się doskonale podczas wizyty gości
Domowe krakersy z pastą sprawdzą się doskonale podczas wizyty gości© Adobe Stock | Monika

Składniki:

Serowe krakersy:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g drobno startego sera (może być pół na pół, np. parmezan i cheddar),
  • 100 g miękkiego, prawdziwego masła (min. 82 proc. tł.),
  • 1 żółtko,
  • szczypta kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Pasta twarożkowo-ogórkowa:

  • 50 dag twarogu,
  • 6 łyżki śmietany,
  • 4 świeże ogórki (najlepiej gruntowe),
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z kardamonem i solą, dodaj starty ser, masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto, włóż je do woreczka foliowego i umieść na 20-30 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto podziel na trzy porcje. Każdą z nich wałkuj, aż uzyskasz grubość ok. 3 mm.
  2. Następnie wytnij w cieście preferowany kształt krakersów. Możesz albo wycinać kółka i dzielić je na trójkąty, albo od razu pociąć ciasto nożem na małe kwadraciki.
  3. Gotowe krakersy ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 5-7 minut.
  4. Krakersy możesz podawać jako samodzielną przekąskę. Jednak najlepiej smakują z pastą twarożkowo-ogórkową. Zacznij więc od rozdrobnienia twarogu widelcem i wymieszania go ze śmietaną.
  5. Następnie dodaj obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dorzuć posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Inspiracje na słodkie przekąski

Spotkania z bliskimi mogą odbywać się również przy ciekawych deserach. Słodkie przekąski, które warto zaserwować w letni, ciepły wieczór to przede wszystkim ciasteczka z cytrynową nutą, parfait czekoladowo-wiśniowy (doda ochłody i zachwyci każdego swoim smakiem), a także pizza z soczystego arbuza z przepysznymi, sezonowymi owocami. Poznaj proste przepisy na intrygujące słodkości. Z łatwością przyrządzisz je w domu, a będą wyglądały jak z najdroższej cukierni.

Popękane ciasteczka cytrynowe (tzw. lemon crinkle cookies) — przepis

Popękane ciasteczka w cytrynowym wydaniu
Popękane ciasteczka w cytrynowym wydaniu© Adobe Stock | Nelea Reazanteva

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • 100 g cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej),
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie dla podkreślenia żółtego koloru),
  • ok. 100 g cukru pudru do obtoczenia ciastek.

Sposób przygotowania:

  1. Masło włóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając zawartość. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i dorzuć do środka białą czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie upłynni. Odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka z cukrem ucieraj tak długo, aż powstanie puszysta masa. Następnie dosyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie kurkumę. Dodaj też roztopione wcześniej masło z czekoladą oraz sok i skórkę z cytryny.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki połączyły się ze sobą, a później powstałe ciasto zagnieć na kuchennym blacie. Powinno być lekko klejące.
  4. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  5. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, możesz je nabierać łyżeczką i w dłoniach formować kulki. Każdą obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować dość spore odstępy.
  6. Ciasteczka piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10-12 minut na środkowej półce.

Czekoladowo-wiśniowy parfait — przepis

Parfait to coś więcej niż lody
Parfait to coś więcej niż lody© Adobe Stock | A_Lein

Składniki:

  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 400 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
  • ¼ szkl. cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 125 g ciemnej czekolady (grubo posiekanej),
  • 1 szkl. tłustego mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • ½ szkl. cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj podłużną formę, tzw. keksówkę. Wyłóż ją starannie folią spożywczą.
  2. Na małym ogniu postaw rondelek z wiśniami, cukrem (¼ szkl.) i wodą. Gotuj przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając zawartość. Następnie zdejmij garnek z palnika i dokładnie zblenderuj wiśnie.
  3. Ponownie postaw na kuchence i gotuj dalej na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie puree wiśniowe powinno bardzo zgęstnieć. Przetrzyj je przez sitko, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. W drugim rondelku rozpuść czekoladę i odstaw na bok. W kolejnym zaś podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym.
  5. Utrzyj żółtka z cukrem (½ szkl.) na jasną, kremową masę. Następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, wciąż ubijając. Całość przelej z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powinien powstać krem o konsystencji budyniu.
  6. Podziel go na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną czekoladę, a do drugiej przetarte wiśnie i dokładnie je wymieszaj.
  7. Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Jedną połowę połącz z kremem czekoladowym, a drugą z kremem wiśniowym.
  8. Krem owocowy włóż do lodówki, zaś czekoladowy wylej na wcześniej przygotowaną keksówkę i umieść ją w zamrażarce na 30 minut. Po tym czasie wlej do formy również krem wiśniowy i wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
  9. Po wyjęciu pokrój lodowy deser na grube plastry i podawaj.

Pizza z arbuza — przepis

Pizza z arbuza to słodki przysmak idealny na letnie wieczory
Pizza z arbuza to słodki przysmak idealny na letnie wieczory© Adobe Stock | Anna_Shepulova

Składniki:

  • dojrzały arbuz,
  • 1 opakowanie serka waniliowego,
  • dowolne świeże owoce, tj. truskawki, jagody, jeżyny, maliny, mandarynki, kiwi, winogrona (od ciebie zależy, ile ich będzie i jakie), 
  • garść ulubionych orzechów, np. włoskich, pekan albo obranych pistacji,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyj i osusz. Arbuza przekrój na pół, wykrój płat o grubości ok. 2 cm (będzie on stanowił à la spód do pizzy), a następnie podziel go na mniejsze części.
  2. Spód owocowej pizzy posmaruj grubą warstwą serka waniliowego i rozłóż na nim ulubione owoce, wcześniej pokrojone w drobniejsze kawałki.
  3. Na samym końcu pizzę z arbuza posyp wybranymi orzechami i udekoruj listkami świeżej mięty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także