Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu

Marzysz o chrupiących plackach ziemniaczanych, a znowu wyszły miękkie i gumowate? Być może składnik, który odpowiada za chrupkość, po raz kolejny wylądował w zlewie. Poniżej szczegółowa instrukcja, jak tego uniknąć.

Chrupiące placki ziemniaczane można jeść bez końcaChrupiące placki ziemniaczane można jeść bez końca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób do ciasta na placki ziemniaczane dodaje mąkę pszenną, co tylko psuje ich konsystencję. Taka mąka sprawia, że składniki szybko łączą się w spójną masę, ale po usmażeniu placki ziemniaczane bardziej przypominają naleśniki niż potrawę, która nie daje ci spać po nocach. Rozwiązanie masz na wyciągnięcie ręki – wystarczy zastąpić mąkę pszenną skrobią, aby oczekiwania spotkały się z rzeczywistością.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Ten składnik często ląduje w zlewie

Ziemniaki, zwłaszcza typu C (a takie są najlepsze na placki), zawierają dużo naturalnej skrobi, która często ucieka do zlewu, gdy odciskasz je z nadmiaru wody. Jednak jest prosty sposób na to, aby uratować skrobię. Starte ziemniaki umieść na drobnym sitku lub na gazie i odciśnij je nad miską. Po chwili na dnie zbierze się biała masa – to jest skrobia. Wylej wodę, a skrobię wymieszaj z ziemniakami. Dodaj jeszcze 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Placki podawaj ze śmietaną lub jogurtem, prostym sosem pieczarkowym i sałatką – albo na bogato: z gulaszem węgierskim lub gulaszem z łopatki od Tomasza Strzelczyka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • połówka cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko lub gazę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Pod spodem połóż miskę. Po chwili na dnie zbierze się skrobia. Ostrożnie wylej wodę, a skrobię pozostaw.
  2. Do skrobi daj odciśnięte ziemniaki, a także cebulę startą na miazgę, 1 jajko, sól, pieprz i jeszcze 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej większą warstwę oleju. Kładź łyżką placki i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀