Strzelczyk pokazał, jak zrobić sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Na andrzejki ugotuję cały gar

Kucharz pokazuje, jak w prosty sposób przygotować konkretne i pełne niuansów smakowych danie w staropolskim stylu. W dużym żeliwnym naczyniu lądują spore kawałki mięsa, które na końcu stają się idealnie kruche i delikatne. Jest też mnóstwo warzywnych dodatków.

Strzelczyk do łopatki po zbójnicku nie żałuje zieleninyStrzelczyk do łopatki po zbójnicku nie żałuje zieleniny
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram, YouTube
Anna Galuhn

Jeśli szukasz na andrzejki rozgrzewającej potrawy, którą można podać prosto z garnka, łopatka po zbójnicku od Tomasza Strzelczyka będzie strzałem w dziesiątkę. Osoby, które cenią kuchnię staropolską, odnajdą w tym daniu swoje ulubione smaki. Kucharz sięga po mięso, w którym nie brak tłustych fragmentów, a to dzięki nim gulasz jest tak głęboki i esencjonalny.

Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw

Obowiązkowe składniki w gulaszu

W łopatce po zbójnicku nie może zabraknąć cebuli i czosnku, o czym kucharz mówi w zabawny sposób:

– Ja wiem, że niektórzy piszą w komentarzach: "Znowu Strzelczyk dał czosnek, znowu dał cebulę". Bo to jest polska kuchnia, na cebuli i czosnku stoi.

Zgodziłby się z tym również Robert Makłowicz, który wrzuciłby nawet trzy razy więcej cebuli, bo w wyniku długiego gotowania to ona buduje gęstość sosu. Strzelczyk nie potrzebuje aż tyle cebuli, ponieważ obtacza mięso w mące – tak, jak robiły to nasze mamy i babcie. Za to nie żałuje czosnku i zieleniny. Duży pęczek pietruszki dodaje do łopatki na sam koniec, już po wyjęciu jej z piekarnika.

Łopatka po zbójnicku z przepisu Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk używa dużej żeliwnej patelni, która jest odpowiednia zarówno do smażenia, jak i do zapiekania. Jeśli nie masz takiej, możesz najpierw usmażyć składniki na zwykłej dużej patelni, a potem przełożyć gulasz do naczynia żaroodpornego.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 pory,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 250 ml wody,
  • pół szklanki ketchupu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę pokrój w grubą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wyrób mięso dłońmi. Dodaj mąkę i znowu przemieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię z dużą łyżką smalcu lub masła klarowanego. Mięso obsmaż partiami tak, aby kawałki zarumieniły się z każdej strony. Z powrotem umieść wszystkie kawałki mięsa na patelni.
  3. Cebulę pokrój w pióra, posiekaj czosnek.
  4. Do zarumienionego mięsa dodaj cebulę i przemieszaj. Smaż przez ok. 5 min.
  5. Por obierz z zewnętrznych liści i pokrój w krążki.
  6. Pieczarki pokrój w półplasterki.
  7. Do składników na patelni dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a potem dorzuć por i pieczarki.
  8. Następie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w paski.
  9. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z keczupem, musztardą, koncentratem pomidorowym, solą i świeżo roztartym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i zalej składniki na patelni.
  10. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  11. Na koniec, gdy mięso i warzywa są już miękkie, dodaj ogórki kiszone, pokrojone na dość grube kawałki.
  12. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut (bez przykrycia).
  13. Wyjmij z piekarnika i wymieszaj z dużą ilością natki pietruszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀