PrzepisKuchnia greckaZ wakacji w Grecji przywiozłam ten przepis. Na imprezach robi furorę

Z wakacji w Grecji przywiozłam ten przepis. Na imprezach robi furorę

Spanakopita - Pyszności
Spanakopita - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | oproko
21.03.2024 11:03

Ze swoich urlopowych wyjazdów staram się przywozić nie tylko pamiątki pod postacią magnesów, ale również przepisy i smaki, które przypominają słoneczne dni. W Grecji pokochałam spanakopitę i często odtwarzam ten przepis w moim domu.

Spanakopita to tradycyjne greckie danie, które można przetłumaczyć jako "szpinakowy placek". Jest to rodzaj zapiekanki z ciasta filo wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i często oliwek, ziół. To danie znaleźć można niemal wszędzie - serwuje się ją zarówno jako danie główne, jak i w formie przekąski. Przepis jest naprawdę prosty i da się naprawdę wiernie odtworzyć smak w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grecka spanakopita - jak zrobić?

Spanakopitę doskonale znają fani słynnej komedii "Moje Wielkie Greckie Wesele 2". Mana YiaYia wyłania się bowiem w jednej ze scen z aromatyczną spanakopitą w dłoniach, która skutecznie uciszyła rodzinną sprzeczkę. I nic w tym dziwnego, bo potrawa ta doskonale łączy w sobie prostotę, smak i moc jednoczenia.

Spanakopita – grecka zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo
Spanakopita – grecka zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo© Shutterstock

Grecji trudno wyobrazić sobie bez aromatycznej spanakopity. Ta kultowa potrawa podbiła serca Greków i turystów, stając się nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni.

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml wody.

Farsz

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta, pokruszonego,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki proc.,
  • ½ pęczka świeżej pietruszki, posiekanej,
  • ½ pęczka świeżej koperku, posiekanego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i zeszklij cebulkę na oliwie z oliwek. Dodaj czosnek i podsmaż przez 30 sekund.
  2. Dodaj szpinak i duś go na małym ogniu, aż zwiędnie. Odsącz nadmiar wody.
  3. W misce wymieszaj szpinak z serem feta, jajkami, śmietanką, pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą.
  5. Posmaruj jeden arkusz ciasta filo mieszanką oliwy i wody. Nałóż na niego drugi arkusz i powtórz smarowanie.
  6. Wyłóż formę do pieczenia (ok. 24x30 cm) dwoma warstwami ciasta, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach.
  7. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
  8. Złóż brzegi ciasta do środka, tworząc falistą krawędź.
  9. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp sezamem (opcjonalnie).
  10. Piecz spanakopitę w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 40 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także