PrzepisKuchnia greckaZ wakacji w Grecji przywiozłam ten przepis. Na imprezach robi furorę

Z wakacji w Grecji przywiozłam ten przepis. Na imprezach robi furorę

Ze swoich urlopowych wyjazdów staram się przywozić nie tylko pamiątki pod postacią magnesów, ale również przepisy i smaki, które przypominają słoneczne dni. W Grecji pokochałam spanakopitę i często odtwarzam ten przepis w moim domu.

Spanakopita - Pyszności
Spanakopita - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | oproko

21.03.2024 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spanakopita to tradycyjne greckie danie, które można przetłumaczyć jako "szpinakowy placek". Jest to rodzaj zapiekanki z ciasta filo wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i często oliwek, ziół. To danie znaleźć można niemal wszędzie - serwuje się ją zarówno jako danie główne, jak i w formie przekąski. Przepis jest naprawdę prosty i da się naprawdę wiernie odtworzyć smak w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grecka spanakopita - jak zrobić?

Spanakopitę doskonale znają fani słynnej komedii "Moje Wielkie Greckie Wesele 2". Mana YiaYia wyłania się bowiem w jednej ze scen z aromatyczną spanakopitą w dłoniach, która skutecznie uciszyła rodzinną sprzeczkę. I nic w tym dziwnego, bo potrawa ta doskonale łączy w sobie prostotę, smak i moc jednoczenia.

Spanakopita – grecka zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo
Spanakopita – grecka zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo© Shutterstock

Grecji trudno wyobrazić sobie bez aromatycznej spanakopity. Ta kultowa potrawa podbiła serca Greków i turystów, stając się nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni.

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml wody.

Farsz

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta, pokruszonego,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki proc.,
  • ½ pęczka świeżej pietruszki, posiekanej,
  • ½ pęczka świeżej koperku, posiekanego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i zeszklij cebulkę na oliwie z oliwek. Dodaj czosnek i podsmaż przez 30 sekund.
  2. Dodaj szpinak i duś go na małym ogniu, aż zwiędnie. Odsącz nadmiar wody.
  3. W misce wymieszaj szpinak z serem feta, jajkami, śmietanką, pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą.
  5. Posmaruj jeden arkusz ciasta filo mieszanką oliwy i wody. Nałóż na niego drugi arkusz i powtórz smarowanie.
  6. Wyłóż formę do pieczenia (ok. 24x30 cm) dwoma warstwami ciasta, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach.
  7. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
  8. Złóż brzegi ciasta do środka, tworząc falistą krawędź.
  9. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp sezamem (opcjonalnie).
  10. Piecz spanakopitę w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 40 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsakuchnia grecka