Z wakacji w Grecji przywiozłam ten przepis. Na imprezach robi furorę
Ze swoich urlopowych wyjazdów staram się przywozić nie tylko pamiątki pod postacią magnesów, ale również przepisy i smaki, które przypominają słoneczne dni. W Grecji pokochałam spanakopitę i często odtwarzam ten przepis w moim domu.
21.03.2024 11:03
Spanakopita to tradycyjne greckie danie, które można przetłumaczyć jako "szpinakowy placek". Jest to rodzaj zapiekanki z ciasta filo wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i często oliwek, ziół. To danie znaleźć można niemal wszędzie - serwuje się ją zarówno jako danie główne, jak i w formie przekąski. Przepis jest naprawdę prosty i da się naprawdę wiernie odtworzyć smak w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grecka spanakopita - jak zrobić?
Spanakopitę doskonale znają fani słynnej komedii "Moje Wielkie Greckie Wesele 2". Mana YiaYia wyłania się bowiem w jednej ze scen z aromatyczną spanakopitą w dłoniach, która skutecznie uciszyła rodzinną sprzeczkę. I nic w tym dziwnego, bo potrawa ta doskonale łączy w sobie prostotę, smak i moc jednoczenia.
Grecji trudno wyobrazić sobie bez aromatycznej spanakopity. Ta kultowa potrawa podbiła serca Greków i turystów, stając się nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni.
Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml wody.
Farsz
- 500 g świeżego szpinaku,
- 200 g sera feta, pokruszonego,
- 1 średnia cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietanki proc.,
- ½ pęczka świeżej pietruszki, posiekanej,
- ½ pęczka świeżej koperku, posiekanego,
- pieprz i sól do smaku,
- oliwa z oliwek do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i zeszklij cebulkę na oliwie z oliwek. Dodaj czosnek i podsmaż przez 30 sekund.
- Dodaj szpinak i duś go na małym ogniu, aż zwiędnie. Odsącz nadmiar wody.
- W misce wymieszaj szpinak z serem feta, jajkami, śmietanką, pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą.
- Posmaruj jeden arkusz ciasta filo mieszanką oliwy i wody. Nałóż na niego drugi arkusz i powtórz smarowanie.
- Wyłóż formę do pieczenia (ok. 24x30 cm) dwoma warstwami ciasta, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach.
- Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
- Złóż brzegi ciasta do środka, tworząc falistą krawędź.
- Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp sezamem (opcjonalnie).
- Piecz spanakopitę w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 40 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.