Zielona szakszuka w pysznym, warzywnym wydaniu. Śniadanie idealne w wolny poranek

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Zielona szakszuka- PysznościZielona szakszuka- Pyszności
Ewa

Rewelacyjna zielona szakszuka ze szparagami, słodkim groszkiem cukrowym i ziołami to pyszny przepis na zdrowe i pożywne śniadanie.

Szakszuka to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Połączenie jajek z warzywami nie tylko smakuje świetnie, ale daje mnóstwo energii na cały poranek. Szakszuka wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej z Tunezji i Jemenu, jednak jej popularność wyszła już dawno poza te kraje. Klasycznie przygotowuje się ją na pomidorach i papryce, jednak ja postawiłam na pyszną odmianę. Dzięki temu moje śniadanie aż zazieleniło się od warzyw: nie brakuje tu pysznych szparagów, chrupiącego groszku cukrowego, szpinaku i naszego swojskiego koperku oraz szczypiorku. Całość świetnie wzbogaca słony ser feta i wyrazisty czosnek. W przygotowaniu pomogła mi niezawodna patelnia Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce i nieprzywierającej powłoce danie można serwować bezpośrednio z patelni

Zielona szakszuka

Składniki:

              
  • 1 duży por
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 200 g zielonych szparagów
  • 150 g groszku cukrowego
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ze szparagów odcinam zdrewniałą, twardą końcówkę i kroję je na pół.

2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojony w cienkie plasterki por. Doprawiam solą oraz pieprzem i smażę przez chwilę.

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności

3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, szczypiorek oraz liście szpinaku.

4. Gdy liście stracą objętość, dodaję groszek cukrowy oraz szparagi.

Obrazek
Zielona szakszuka- Pyszności

5. Doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję pokruszoną fetę oraz śmietanę. Dokładnie mieszam.

6. Przy pomocy łyżki robię wgłębienia i dodaję w nie jajka.

Obrazek
Zielona szakszuka- Pyszności

7. Patelnię wkładam do piekarnika i odpinam rączkę. Piekę do momentu, aż białka się zetną, zostawiając żółtka w płynnej formie.

Obrazek
Zielona szakszuka- Pyszności

8. Pyszna szakszuka jest już gotowa. Podaję ją na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Obrazek
Zielona szakszuka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀