Zielona szakszuka w pysznym, warzywnym wydaniu. Śniadanie idealne w wolny poranek
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
02.05.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:30
Rewelacyjna zielona szakszuka ze szparagami, słodkim groszkiem cukrowym i ziołami to pyszny przepis na zdrowe i pożywne śniadanie.
Szakszuka to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Połączenie jajek z warzywami nie tylko smakuje świetnie, ale daje mnóstwo energii na cały poranek. Szakszuka wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej z Tunezji i Jemenu, jednak jej popularność wyszła już dawno poza te kraje. Klasycznie przygotowuje się ją na pomidorach i papryce, jednak ja postawiłam na pyszną odmianę. Dzięki temu moje śniadanie aż zazieleniło się od warzyw: nie brakuje tu pysznych szparagów, chrupiącego groszku cukrowego, szpinaku i naszego swojskiego koperku oraz szczypiorku. Całość świetnie wzbogaca słony ser feta i wyrazisty czosnek. W przygotowaniu pomogła mi niezawodna patelnia Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce i nieprzywierającej powłoce danie można serwować bezpośrednio z patelni
Zielona szakszuka
Składniki:
- 1 duży por
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku
- 200 g zielonych szparagów
- 150 g groszku cukrowego
- 100 g sera feta
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ze szparagów odcinam zdrewniałą, twardą końcówkę i kroję je na pół.
2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojony w cienkie plasterki por. Doprawiam solą oraz pieprzem i smażę przez chwilę.
3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, szczypiorek oraz liście szpinaku.
4. Gdy liście stracą objętość, dodaję groszek cukrowy oraz szparagi.
5. Doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję pokruszoną fetę oraz śmietanę. Dokładnie mieszam.