PrzepisZielona szakszuka w pysznym, warzywnym wydaniu. Śniadanie idealne w wolny poranek

Zielona szakszuka w pysznym, warzywnym wydaniu. Śniadanie idealne w wolny poranek

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności
Ewa
02.05.2023 12:27, aktualizacja: 20.03.2024 13:30

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Rewelacyjna zielona szakszuka ze szparagami, słodkim groszkiem cukrowym i ziołami to pyszny przepis na zdrowe i pożywne śniadanie.

Szakszuka to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Połączenie jajek z warzywami nie tylko smakuje świetnie, ale daje mnóstwo energii na cały poranek. Szakszuka wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej z Tunezji i Jemenu, jednak jej popularność wyszła już dawno poza te kraje. Klasycznie przygotowuje się ją na pomidorach i papryce, jednak ja postawiłam na pyszną odmianę. Dzięki temu moje śniadanie aż zazieleniło się od warzyw: nie brakuje tu pysznych szparagów, chrupiącego groszku cukrowego, szpinaku i naszego swojskiego koperku oraz szczypiorku. Całość świetnie wzbogaca słony ser feta i wyrazisty czosnek. W przygotowaniu pomogła mi niezawodna patelnia Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce i nieprzywierającej powłoce danie można serwować bezpośrednio z patelni

Zielona szakszuka

Składniki:

              
  • 1 duży por
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 200 g zielonych szparagów
  • 150 g groszku cukrowego
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ze szparagów odcinam zdrewniałą, twardą końcówkę i kroję je na pół.

2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojony w cienkie plasterki por. Doprawiam solą oraz pieprzem i smażę przez chwilę.

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności

3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, szczypiorek oraz liście szpinaku.

4. Gdy liście stracą objętość, dodaję groszek cukrowy oraz szparagi.

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności

5. Doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję pokruszoną fetę oraz śmietanę. Dokładnie mieszam.

6. Przy pomocy łyżki robię wgłębienia i dodaję w nie jajka.

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności

7. Patelnię wkładam do piekarnika i odpinam rączkę. Piekę do momentu, aż białka się zetną, zostawiając żółtka w płynnej formie.

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności

8. Pyszna szakszuka jest już gotowa. Podaję ją na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Zielona szakszuka- Pyszności
Zielona szakszuka- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także