Wiosenna tarta ze szparagami i serowo jajecznym farszem

Sezon na szparagi nie trwa długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Dziś przychodzimy z przepisem na kruchą tartę ze szparagami i parmezanem. Wiosenne połączenie świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Co więcej- to pyszne i wegetariańskie danie, na które skuszą się z wielką chęcią również mięsożercy.

Obrazek
Ewa

Francuska tarta

Tarty to chyba jedne z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jej podstawą jest oczywiście odpowiednie ciasto. Swoją popularność tarty zawdzięczają temu, że można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a upieczona tarta wygląda bardzo efektownie.

Tarta nie musi być jednak tylko na słodko, a wytrawne wersje tego wypieku cieszą się coraz większą popularnością. Dzisiejsza wiosenna tarta ze szparagami jest tego najlepszym przykładem.

Ciasto kruche, które jest podstawą tej tarty, śmiało możesz mrozić przed upieczeniem. Musisz trzymać się prostych zasad: ciasto przed zamrożeniem powinno być zrobione na świeżo, a przed włożeniem do zamrażarki trzeba je szczelnie zapakować w woreczek do mrożenia lub włożyć do pojemnika. Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Wiosenna tarta ze szparagami - składniki

Spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Reszta składników:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na kruchą tartę ze szparagami

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.  Na kuchenny blat lub stolnicę wysyp mąkę. Zrób w niej wgłębienie i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Dodaj szczyptę soli i posiekaj nożem ciasto.

Obrazek

Następnie przejdź do zagniecenia ciasta rękami.  Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do chłodzenia w lodówce.

Wiosenna tarta ze szparagami krok po kroku

Przejdź do przygotowania masy jajecznej. Do miski wlej śmietankę 30%, dodaj starty drobno parmezan i dwa jajka. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Schłodzone ciasto kruche rozprowadź w formie. My wybraliśmy długą formę, ale sprawdzi się również okrągła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut (termoobieg).

Obrazek

Po tym czasie wyciągnij tartę. Na podpieczony spód wylej masę jajeczną (najlepiej zrobić to przy pomocy Chochli). Ułóż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Polej całość oliwą, dopraw solą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przed 20-25 minut.

Obrazek

Wiosenna krucha tarta ze szparagami

Krucha tarta jest już gotowa. Możesz serwować ją na ciepło i na zimno. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇