Wiosenna tarta ze szparagami i serowo jajecznym farszem

Sezon na szparagi nie trwa długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Dziś przychodzimy z przepisem na kruchą tartę ze szparagami i parmezanem. Wiosenne połączenie świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Co więcej- to pyszne i wegetariańskie danie, na które skuszą się z wielką chęcią również mięsożercy.

Obrazek
Ewa

Francuska tarta

Tarty to chyba jedne z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jej podstawą jest oczywiście odpowiednie ciasto. Swoją popularność tarty zawdzięczają temu, że można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Przygotowanie jest naprawdę proste, a upieczona tarta wygląda bardzo efektownie.

Tarta nie musi być jednak tylko na słodko, a wytrawne wersje tego wypieku cieszą się coraz większą popularnością. Dzisiejsza wiosenna tarta ze szparagami jest tego najlepszym przykładem.

Ciasto kruche, które jest podstawą tej tarty, śmiało możesz mrozić przed upieczeniem. Musisz trzymać się prostych zasad: ciasto przed zamrożeniem powinno być zrobione na świeżo, a przed włożeniem do zamrażarki trzeba je szczelnie zapakować w woreczek do mrożenia lub włożyć do pojemnika. Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Wiosenna tarta ze szparagami - składniki

Spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Reszta składników:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na kruchą tartę ze szparagami

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta.  Na kuchenny blat lub stolnicę wysyp mąkę. Zrób w niej wgłębienie i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Dodaj szczyptę soli i posiekaj nożem ciasto.

Obrazek

Następnie przejdź do zagniecenia ciasta rękami.  Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do chłodzenia w lodówce.

Wiosenna tarta ze szparagami krok po kroku

Przejdź do przygotowania masy jajecznej. Do miski wlej śmietankę 30%, dodaj starty drobno parmezan i dwa jajka. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Schłodzone ciasto kruche rozprowadź w formie. My wybraliśmy długą formę, ale sprawdzi się również okrągła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut (termoobieg).

Obrazek

Po tym czasie wyciągnij tartę. Na podpieczony spód wylej masę jajeczną (najlepiej zrobić to przy pomocy Chochli). Ułóż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Polej całość oliwą, dopraw solą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przed 20-25 minut.

Obrazek

Wiosenna krucha tarta ze szparagami

Krucha tarta jest już gotowa. Możesz serwować ją na ciepło i na zimno. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat