Z kostki twarogu i jajka robię mięciutkie oponki. Lepsze od sklepowych bułek

Wspaniałym początkiem dnia może być wspaniałe śniadanie, a to zagwarantować mogą pyszne bajgle z twarogu. Lista składników ograniczona jest do minimum, ale efekt daje maksimum satysfakcji.

Bajgle z twarogu domowej roboty Bajgle z twarogu domowej roboty
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Mięciutkie i wilgotne bajgle z twarogu nie są specjalnością pobliskiej śniadaniowni, a łatwym do przygotowania wypiekiem, którym również ty możesz cieszyć się każdego ranka, bez wychodzenia z domu. Ten przepis zostanie z tobą na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Pomysł na śniadanie - szybkie bajgle z twarogu

Z serkiem, wędliną, warzywami, jajkiem - bajgle z twarogu z pewnością staną się śniadaniowym przebojem w twoim domu. Najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe. Jednak na zimno, a nawet na drugi dzień, również nadają się do jedzenia - nie czerstwieją tak szybko i zachowują miękkość.

Mięciutkie bajgle przygotujesz z kostki twarogu i jajka. Do tego dodaj dosłownie odrobinę mąki, a jeśli chcesz przygotować je w wersji bezglutenowej, mąkę pszenną wymień np. na mąkę ryżową w tej samej proporcji. Smak bułeczek warto wzbogacić ulubionymi przyprawami i ziołami. Wierzch oprósz ziarnami.

Bajgle z twarogu możesz posypać ulubionymi ziarnami
Bajgle z twarogu możesz posypać ulubionymi ziarnami © Pixabay

Bajgle z twarogu domowej roboty. Przepis

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 60 g sera żółtego w kawałku,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki + mąka do podsypania,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • mak/sezam/siemię lniane do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia, by powstała z niego gładka masa.
  2. Do sera dodaj jajko, ser żółty starty na grubym oku, sól i pierz oraz posiekany szczypiorek.
  3. Wymieszaj całość dokładnie. Kiedy składniki połączą się, dodaj do miski przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj.
  4. Podsyp blat mąką i układaj na nim niewielkie kulki w ciasta (z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 9 kulek).
  5. Następnie lekko spłaszcz kulki i w każdej zrób niewielki otwór.
  6. Twarogowe bajgle przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp ziarnami. Piecz całość przez 20-25 minut w 200 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach