Z kostki twarogu i jajka robię mięciutkie oponki. Lepsze od sklepowych bułek
Wspaniałym początkiem dnia może być wspaniałe śniadanie, a to zagwarantować mogą pyszne bajgle z twarogu. Lista składników ograniczona jest do minimum, ale efekt daje maksimum satysfakcji.
30.05.2024 10:10
Mięciutkie i wilgotne bajgle z twarogu nie są specjalnością pobliskiej śniadaniowni, a łatwym do przygotowania wypiekiem, którym również ty możesz cieszyć się każdego ranka, bez wychodzenia z domu. Ten przepis zostanie z tobą na dłużej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na śniadanie - szybkie bajgle z twarogu
Z serkiem, wędliną, warzywami, jajkiem - bajgle z twarogu z pewnością staną się śniadaniowym przebojem w twoim domu. Najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe. Jednak na zimno, a nawet na drugi dzień, również nadają się do jedzenia - nie czerstwieją tak szybko i zachowują miękkość.
Mięciutkie bajgle przygotujesz z kostki twarogu i jajka. Do tego dodaj dosłownie odrobinę mąki, a jeśli chcesz przygotować je w wersji bezglutenowej, mąkę pszenną wymień np. na mąkę ryżową w tej samej proporcji. Smak bułeczek warto wzbogacić ulubionymi przyprawami i ziołami. Wierzch oprósz ziarnami.
Bajgle z twarogu domowej roboty. Przepis
Składniki:
- 200 g twarogu,
- 60 g sera żółtego w kawałku,
- 1 jajko,
- 30 g mąki + mąka do podsypania,
- sól, pieprz,
- szczypiorek,
- mak/sezam/siemię lniane do dekoracji.
Przygotowanie:
- Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia, by powstała z niego gładka masa.
- Do sera dodaj jajko, ser żółty starty na grubym oku, sól i pierz oraz posiekany szczypiorek.
- Wymieszaj całość dokładnie. Kiedy składniki połączą się, dodaj do miski przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj.
- Podsyp blat mąką i układaj na nim niewielkie kulki w ciasta (z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 9 kulek).
- Następnie lekko spłaszcz kulki i w każdej zrób niewielki otwór.
- Twarogowe bajgle przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp ziarnami. Piecz całość przez 20-25 minut w 200 st. C.