PrzepisŚniadanieZ kostki twarogu i jajka robię mięciutkie oponki. Lepsze od sklepowych bułek

Z kostki twarogu i jajka robię mięciutkie oponki. Lepsze od sklepowych bułek

Bajgle z twarogu domowej roboty
Bajgle z twarogu domowej roboty
Źródło zdjęć: © Pixabay

30.05.2024 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wspaniałym początkiem dnia może być wspaniałe śniadanie, a to zagwarantować mogą pyszne bajgle z twarogu. Lista składników ograniczona jest do minimum, ale efekt daje maksimum satysfakcji.

Mięciutkie i wilgotne bajgle z twarogu nie są specjalnością pobliskiej śniadaniowni, a łatwym do przygotowania wypiekiem, którym również ty możesz cieszyć się każdego ranka, bez wychodzenia z domu. Ten przepis zostanie z tobą na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na śniadanie - szybkie bajgle z twarogu

Z serkiem, wędliną, warzywami, jajkiem - bajgle z twarogu z pewnością staną się śniadaniowym przebojem w twoim domu. Najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe. Jednak na zimno, a nawet na drugi dzień, również nadają się do jedzenia - nie czerstwieją tak szybko i zachowują miękkość.

Mięciutkie bajgle przygotujesz z kostki twarogu i jajka. Do tego dodaj dosłownie odrobinę mąki, a jeśli chcesz przygotować je w wersji bezglutenowej, mąkę pszenną wymień np. na mąkę ryżową w tej samej proporcji. Smak bułeczek warto wzbogacić ulubionymi przyprawami i ziołami. Wierzch oprósz ziarnami.

Bajgle z twarogu możesz posypać ulubionymi ziarnami
Bajgle z twarogu możesz posypać ulubionymi ziarnami © Pixabay

Bajgle z twarogu domowej roboty. Przepis

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 60 g sera żółtego w kawałku,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki + mąka do podsypania,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • mak/sezam/siemię lniane do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia, by powstała z niego gładka masa.
  2. Do sera dodaj jajko, ser żółty starty na grubym oku, sól i pierz oraz posiekany szczypiorek.
  3. Wymieszaj całość dokładnie. Kiedy składniki połączą się, dodaj do miski przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj.
  4. Podsyp blat mąką i układaj na nim niewielkie kulki w ciasta (z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 9 kulek).
  5. Następnie lekko spłaszcz kulki i w każdej zrób niewielki otwór.
  6. Twarogowe bajgle przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp ziarnami. Piecz całość przez 20-25 minut w 200 st. C.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także