PoradyPędź do lasu, zanim cię ubiegną. Ludzie zbierają i smażą jak kurczaka

Pędź do lasu, zanim cię ubiegną. Ludzie zbierają i smażą jak kurczaka

Sezon na żółciaka przypada na maj i czerwiec.
Sezon na żółciaka przypada na maj i czerwiec.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Whiteway

18.05.2024 08:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Moja znajoma wróciła z wyjazdu jogowego na Mazurach. I więcej niż o zajęciach opowiadała mi o wegańskich posiłkach. "Czy znasz grzyba, który smakuje jak mięso? Jest przepyszny, jadłam go po raz pierwszy" - opowiadała przejęta. Postanowiłam to sprawdzić.

Mojej znajomej chodziło o żółciaka siarkowego. Rzeczywiście już zaczął się na niego sezon i potrwa na pewno do końca czerwca. Ten charakterystyczny grzyb nazywany jest "kurczakiem z lasu". Co warto o nim wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko w lesie

Ten grzyb ma mocny, żółtopomarańczowy kolor i raczej trudno go pomylić z innym. Jednak jeśli nie masz doświadczenia, sprawdź to dokładnie w jednej z aplikacji dla grzybiarzy. Żółciak rośnie zwykle na pniach drzew liściastych. Co ciekawe można go znaleźć nie tylko w lasach, ale też parkach.

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) często określany jest także jako huba siarkowa, huba żółta czy żagiew Rostafińskiego. Zdobył też przydomek "kurczak z lasu". I nie chodzi tu o jego kolor. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina w smaku i teksturze delikatne, drobiowe mięso. I tym się właśnie tak zachwycała moja znajoma. Wychodzi na to, że określenie grzybów jako "mięsa lasu" nie jest wcale przesadzone.

Pamiętaj o tym

Chcesz spróbować tego grzyba? Obowiązują tu dwie ważne zasady. Po pierwsze można to zrobić tylko po obróbce termicznej. Na surowo żółciak siarkowy jest trujący. Po drugie trzeba wybierać tylko młode owocniki, te starsze są trudne do zjedzenia nawet najlepiej przygotowane. Są po prostu niesmaczne. Za to te młode sycą, mają mało kalorii i dużo smaku.

Idealny na kotlety

Żółciaka siarkowego zbiera się odcinając od pnia. Potem wystarczy grzyba delikatnie oczyścić z resztek kory i obgotować. Pokrojonego w plastry gotuje się zwykle ok. 10-15 minut, a w całości do 30 minut. Dopiero po obgotowaniu można dalej przyrządzać żółciaka. Nadaje się do smażenia, pieczenia czy zup. Najprostszy sposób? Kawałki "kurczaka z lasu" wystarczy przesmażyć na rozgrzanym maśle razem z drobno pokrojoną cebulą. Z przypraw wystarczy sól i pieprz. Drugi pomysł to przygotować panierkę i usmażyć go jak sznycle z drobiu.

Informacje z nadleśnictwa

O żółciaku na swoim facebookowym profilu wspomina też Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe.

"Maj to najlepszy czas, by przygotować zupę ze świeżych owocników żółciaka siarkowego. Grzyb ten jest groźnym pasożytem wielu gatunków drzew liściastych. Rozkłada drewno, powodując brunatną zgniliznę. Owocniki wyrastają na pniach porażonych drzew. W Bieszczadach najczęściej rośnie na czereśniach, ale atakuje również dęby, brzozy, wierzby i różne gatunki uprawianych drzew owocowych" - czytamy.

Pod postem natychmiast pojawiły się komentarze. Okazało się, że grzyb ma sporo fanów. Oto kilka przykładów:

"Zupa, flaczki, nuggetsy, kotleciki mielone, potrawka... Czego ja z żółciaka nie jadłem już. Świetny i smaczny grzyb, choć niestety powoli uśmierca drzewo. Jako ciekawostkę dodam fakt, iż jest on gatunkiem dopuszczonym do obrotu. Jeszcze nie spotkałem w restauracji dań z tego grzyba, ale jest to bardzo możliwe".
"Dziś jadłam jajecznicę z obgotowanego wcześniej żółciaka. Pierwszy raz w życiu. Dobra!".
"Bardzo smaczna zupa, a jeszcze lepszy sos do dania z mięsa. Jadłam u moich dzieci, będąc w Londynie. Uwielbiają zbierać grzyby. Smacznego".
"Ja pierwszy raz jadłem potrawy z tego grzyba na Słowacji. Zbierali owocniki rosnące na wierzbach nad rzeką. Kotlety pyszne, dla mnie lepsze, jak z kani czy boczniaka. Robią też zupę oraz marynują młode owocniki."
"Uwielbiam flaczki z żółciaka!".

Przepis na flaczki z żółciaka

Składniki:

  • ok. 1 kg żółciaka siarkowego,
  • 1 marchewka,
  • połowa pietruszki,
  • kawałeczek korzenia selera,
  • ok. 4 szklanki bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka majeranku.
  • sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra - do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Grzyba dokładnie oczyść z resztek drewna i opłucz. Gotuj przez 15 minut, a potem odcedź. Kiedy wystygnie, pokrój na paseczki.
  2. Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. W garnku rozgrzej masło. Obsmaż grzyba i starte warzywa. Oprósz je mąką i wymieszaj.
  4. Podsmażonego grzyba i warzywa zalej bulionem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw flaczki przyprawami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także