Nie ocieka tłuszczem jak inne śląskie dania. Na Opolszczyźnie jada się ją przez całą wiosnę

Utarło się, że kuchnia śląska jest ciężka, tłusta, pełna skrobi i ziemniaków. To nie do końca prawda. Od wczesnej wiosny do późnego lata na Śląsku jada się oberibę, czyli lekką zupę z kalarepy. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki.Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chounchom

Galert, moczka, spajza, karminadle i wodzionka to tradycyjne dania kuchni śląskiej, które jeszcze do niedawna gościły na śląskich stołach kilka razy w tygodniu. Ich tradycja sięga czasów świetności górnictwa. Panie domu przygotowywały zziajanym pracą mężom ciężkie i sycące potrawy, które dawały im siłę na resztę dnia.

Z tego powodu kuchnia śląska uważana jest za tłustą i kaloryczną. Owszem, większość dań bazuje na mięsie, ziemniakach czy produktach mącznych, jednak znajdzie się kilka lekkich perełek. Jedną z nich jest śląska oberiba, czyli lekka zupa z kalarepy. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Oberiba, czyli lekka zupa z kalarepy

W gwarze śląskiej słowo "oberiba" oznacza kalarepę. Jak można się domyśleć, to właśnie to warzywo jest głównym składnikiem śląskiej zupy, którą podaje się przez całą wiosnę i lato. Podobną danie przygotowuje się również w Wielkopolsce, jednak tam znana jest jako zupa z młodej kalarepki.

Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Bazuje na ogólnodostępnych, sezonowych składnikach. Wymyślono ją w czasach, kiedy gospodynie mogły liczyć wyłącznie na warzywa z własnego ogródka. Wykorzystały więc kalarepę, koperek i cebulę zamieniając je w prostą i sycącą zupę. Oberibę przygotowuje się na dwa sposoby — na gęsto albo lekko. Pierwsza wersja serwowana jest na Śląsku Opolskim, zaś druga na Górnym Śląsku.

Wersja opolska jest zdecydowanie bardziej sycąca. Przygotowanie oberiby jest banalnie proste. Warzywa należy pokroić w grubą kostkę i podsmażyć je na maśle. Na końcu zalewa się je wodą lub bulionem i gotuje aż do miękkości. Tuż przed podaniem posypuje się ją koperkiem, który nadaje charakterystycznego, ziołowego posmaku.

Oberiba — przepis

Składniki:

  • 3-4 młode kalarepki,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz kalarepę razem z listkami. Pokrój ją w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej masło i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa.
  4. Kiedy warzywa się zeszklą, zalej je 1/2 szklanki wody. Gotuj je na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Tak przygotowany roztwór dodaj do gotującej się zupy.
  6. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.
  7. Podawaj ze świeżym koperkiem i pajdą chleba z masłem.
  8. Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy odrobinę śmietany, jednak nie jest to konieczne.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯