Babcia gotowała przez całą wiosnę. Zupa była tak pyszna, że zjadałam kilka porcji

Zupa szczawiowa to jedna z tych zup sezonowych, na które zawsze czekałam. Była to specjalność mojej babci, która miała na nią swoje wypracowane przez lata patenty. Jej zupa miała niezwykły aromat i przyjemną kwaskowatość. Babcia zdradziła mi swoje sekrety i teraz gotuję dokładnie taką samą szczawiową.

zupa szczawiowaZupa szczawiowa jak za dawnych lat!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa szczawiowa należy do grona tych z wyraźną kwaśną nutą, których w polskiej kuchni jest sporo. Według mnie szczawiowa należy do najlepszych. Ma długą historię. Szczaw jest rośliną typową dla naszego klimatu i łatwo ją znaleźć, np. na łąkach. Zajadali się nią już pierwsi Słowianie. Świeże listki szczawiu mają niepowtarzalny, właśnie kwaśny, smak. Dlatego ta zupa ma swoich oddanych miłośników i zagorzałych przeciwników. Można oczywiście kwaskowaty smak łagodzić, ale to on nadaje jej charakter tej potrawie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Oszczędnie z włoszczyzną

Dlaczego zupa mojej babci była taka pyszna? Przede wszystkim zawsze jej bazą był świeży szczaw. Można kupić szczaw w słoiczkach, ale to nie to samo. Na szczęście szczaw zaczyna się już pojawiać na łąkach i na straganach. Nie jest drogi, a niezwykle cenny. Ma więcej żelaza niż szpinak. I oczywiście niepowtarzalny smak.

Moja babcia zupę gotowała na bulionie, który przygotowywała na chudych żeberkach i włoszczyźnie. I tej drugiej wcale nie było dużo. - Im mniej warzyw, tym kwaskowaty posmak szczawiu, jest wyraźniejszy - mówiła babcia. Bardzo go lubię, więc czasami dorzucam tylko marchewkę, która doda trochę słodyczy. Gdy szczawiowa wyjdzie zbyt kwaśna, można złagodzić jej smak cukrem. Swoje robi też zabielanie śmietaną.

Dodatki do wyboru

- Ta zupa nie potrzebuje wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz - to też rada, którą dostałam od babci. I zgadzają się z tym nawet zawodowi kucharze. A z czym podawać szczawiową? Jest sporo możliwości, ale ja zawsze wybieram klasyczną opcję, czyli jajka na twardo. Babcia nigdy nie przekonała się ani do ziemniaków, klusek czy grzanek do szczawiowej. Ja też uważam, że jajka są tutaj najlepsze!

Szczawiowa jak u babci

Składniki:

  • 500 g szczawiu,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka na twardo do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka (wybierz chude i jak najświeższe) pokrój na mniejsze części, zalej wodą (ok. 2 litrów), posól i gotuj przez około godzinę na niewielkim ogniu. Wywar odszumuj, dodaj marchewkę i pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  2. Dodaj do wywaru drobno pokrojone listki szczawiu. Gotuj przez kilka minut. Mąkę wymieszaj z wodą i śmietaną i dodawaj stopniowo do zupy. Gotuj ją jeszcze kilka minut. Podawaj z połówkami jajek na twardo. Na talerzu możesz doprawić ją świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka