Zamiast kupować, zrywam na łące i kiszę w słoiczkach jak ogórki

To sama przyjemność: wybrać się na łąkę, zebrać tam hojne dary natury, a następnie przygotować z nich pyszne i zdrowe kiszonki. Kiedy będą gotowe, mogą stać się podstawą do smakowitej i orzeźwiającej zupy. W sam raz na okres wiosenno-letni!

Kiszony szczaw poleca się na wiosnęKiszony szczaw poleca się na wiosnę
Źródło zdjęć: © Canva | miki-tiger

Kiszonki stały się ostatnio bardzo popularne, ale jest to trend, który należy tylko i wyłącznie wspierać. Proces fermentacji sprawia, że kiszone produkty przynoszą ludzkiemu organizmowi same korzyści. Gdy się o tym dowiedzieliśmy, przestaliśmy kisić jedynie ogórki i kapustę; teraz używamy do tego wielu innych warzyw. I nie tylko ich. Kto na przykład powiedział, że nie można ukisić szczawiu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Jeśli mnie chodzi, właśnie rozpocząłem niecierpliwe odliczanie. Liczę na to, że wraz z początkiem maja rozpoczną się już zbiory szczawiu, który zacznie porastać łąki i pola. Co zrobię? Zerwę go, zaniosę do domu, a następnie oczyszczę, podsypię solą i zamknę w słoikach. Część zbiorów wykorzystam już kilka dni później, inne zapasteryzuje i zachowam na następne miesiące. Ale po kolei. Jak przygotować kiszony szczaw?

Kiszony szczaw krok po kroku

Składniki:

Kiszony szczaw - smaczny i zdrowy
Kiszony szczaw - smaczny i zdrowy © Canva | Nadanka

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw: na łąkę. Będzie dobrze, jeśli nie będzie to taki kawał ziemi, który znajduje się tuż przy autostradzie. Ja przynajmniej wolę dmuchać na zimne, w końcu chodzi o to, żeby było zdrowo. Szczaw można też uprawiać we własnym ogródku.
  2. Zebrany szczaw dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Robię to na sicie, żeby nie mieć później problemu z osuszeniem. Robię to przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Teraz kroję szczaw w paski. Układam go w misce warstwami: trochę szczawiu, trochę soli. I tak w kółko. Dzięki temu kontroluję ilość soli, powinna stanowić jedynie cieniutką warstwę.
  4. Mieszam roślinę z solą i zostawiam w misce na godzinę. Po tym czasie przekładam szczaw do wyparzonych słoików. Dodaję jeszcze koper, czosnek i po listku laurowym.
  5. Słoiki przykrywam pokrywką. Po 3-4 dniach kiszony szczaw jest już gotowy. Można go wykorzystać do sałatki albo przyrządzić z niego chłodnik. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"