PrzepisPrzekąskiZamiast kupować, zrywam na łące i kiszę w słoiczkach jak ogórki

Zamiast kupować, zrywam na łące i kiszę w słoiczkach jak ogórki

Kiszony szczaw poleca się na wiosnę
Kiszony szczaw poleca się na wiosnę
Źródło zdjęć: © Canva | miki-tiger
10.04.2024 10:04

To sama przyjemność: wybrać się na łąkę, zebrać tam hojne dary natury, a następnie przygotować z nich pyszne i zdrowe kiszonki. Kiedy będą gotowe, mogą stać się podstawą do smakowitej i orzeźwiającej zupy. W sam raz na okres wiosenno-letni!

Kiszonki stały się ostatnio bardzo popularne, ale jest to trend, który należy tylko i wyłącznie wspierać. Proces fermentacji sprawia, że kiszone produkty przynoszą ludzkiemu organizmowi same korzyści. Gdy się o tym dowiedzieliśmy, przestaliśmy kisić jedynie ogórki i kapustę; teraz używamy do tego wielu innych warzyw. I nie tylko ich. Kto na przykład powiedział, że nie można ukisić szczawiu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli mnie chodzi, właśnie rozpocząłem niecierpliwe odliczanie. Liczę na to, że wraz z początkiem maja rozpoczną się już zbiory szczawiu, który zacznie porastać łąki i pola. Co zrobię? Zerwę go, zaniosę do domu, a następnie oczyszczę, podsypię solą i zamknę w słoikach. Część zbiorów wykorzystam już kilka dni później, inne zapasteryzuje i zachowam na następne miesiące. Ale po kolei. Jak przygotować kiszony szczaw?

Kiszony szczaw krok po kroku

Składniki:

Kiszony szczaw - smaczny i zdrowy
Kiszony szczaw - smaczny i zdrowy© Canva | Nadanka

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw: na łąkę. Będzie dobrze, jeśli nie będzie to taki kawał ziemi, który znajduje się tuż przy autostradzie. Ja przynajmniej wolę dmuchać na zimne, w końcu chodzi o to, żeby było zdrowo. Szczaw można też uprawiać we własnym ogródku.
  2. Zebrany szczaw dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Robię to na sicie, żeby nie mieć później problemu z osuszeniem. Robię to przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Teraz kroję szczaw w paski. Układam go w misce warstwami: trochę szczawiu, trochę soli. I tak w kółko. Dzięki temu kontroluję ilość soli, powinna stanowić jedynie cieniutką warstwę.
  4. Mieszam roślinę z solą i zostawiam w misce na godzinę. Po tym czasie przekładam szczaw do wyparzonych słoików. Dodaję jeszcze koper, czosnek i po listku laurowym.
  5. Słoiki przykrywam pokrywką. Po 3-4 dniach kiszony szczaw jest już gotowy. Można go wykorzystać do sałatki albo przyrządzić z niego chłodnik. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także