Zanim pójdziesz spać, połóż liść laurowy pod poduszką. Efekt poczujesz już rano

Liście laurowe są nieodzownym elementem wielu potraw, szczególnie w polskiej kuchni. Są one często wykorzystywane do aromatyzowania zup, gulaszy i sosów. Jednak, pomimo ich popularności w kuchni, niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z innych, równie ważnych właściwości tych liści.

Liść laurowy pod poduszkę - PysznościLiść laurowy pod poduszkę - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Liście laurowe, które są powszechnie stosowane jako przyprawa w kuchni, mają wiele zastosowań, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Zawarte w nich olejki eteryczne mogą przyczynić się do poprawy jakości snu i ogólnego relaksu. Zabierz kilka z nich do sypialni, aby cieszyć się spokojną głową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Oprócz dodawania wyjątkowego smaku do potraw liście laurowe mają również szereg korzyści zdrowotnych. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i mają pozytywny wpływ na stawy. Jednak ważne jest, aby pamiętać o umiarze w ich stosowaniu, ponieważ w nadmiarze mogą działać toksycznie.

Włóż liście laurowe pod poduszkę

Ciekawym zastosowaniem liści laurowych jest trzymanie ich pod poduszką podczas snu. Dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym mogą pomóc poprawić jakość snu. Olejki te mają również działanie uspokajające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwgrzybicze.

Niektóre właściwości liści laurowych mogą nas zaskoczyć
Niektóre właściwości liści laurowych mogą nas zaskoczyć © Getty Images | Michele_Caldarisi

Liść laurowy to także doskonały sposób na relaks. Jego charakterystyczny, intensywny zapach jest bardzo przyjemny dla naszych zmysłów. Zawarte w nim olejki eteryczne mają właściwości uspokajające i relaksujące.

Domowa aromaterapia

W zimowe dni, kiedy powietrze jest suche i zimne, silny zapach liścia laurowego może pomóc oczyścić górne drogi oddechowe. Można go powiesić na sznurku w górnej części kabiny prysznicowej, aby jego zapach mógł swobodnie roznosić się po pomieszczeniu. Jeśli nie masz pod ręką sznurka, po prostu połóż liść laurowy w kącie wanny. Im więcej liści laurowych rozłożysz, tym lepszy będzie efekt.

Podpal liść laurowy i zostaw go na 10 minut
Podpal liść laurowy i zostaw go na 10 minut © YouTube | Noah Tempestarii

Liście laurowe można wykorzystać jako naturalne kadzidełka. Ich zapach ma działanie kojące, poprawiające samopoczucie i odprężające. Przygotuj popielniczkę lub podstawkę i spal w niej 3-4 liście. Po zakończeniu palenia liści laurowych upewnij się, że zgasiłeś źródło ognia i że nie ma ryzyka pozostawienia ognia bez nadzoru.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy