Kiszonki na każdą porę roku - sezonowe przepisy na pyszne i orzeźwiające przetwory warzywno-owocowe
18.05.2023 17:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ma to jak domowe kiszonki. Z popularnych owoców i warzyw sezonowych można wyczarować prawdziwe cuda, do których chętnie powraca się zimą lub w takim momencie, gdy akurat brakuje zdrowego dodatku do obiadu lub śniadania. Już wkrótce rozpocznie się sezon na te najpopularniejsze warzywa i owoce, więc to dobry moment byś poznał najlepsze przepisy na zdrowe kiszonki. Dlaczego warto je przygotować?
Odnosi się takie wrażenie, że ukisić można praktycznie wszystko. Niektóre propozycje mogą wywołać prawdziwy szok, ale są i takie opcje, które są praktykowane od dawna. Przygotowywały je babcie, mama i teraz kolej na ciebie. Bo kiedy, jak nie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy wszystkie owoce i warzywa są świeże i najlepsze w smaku. Kiszonki z warzyw to przede wszystkim opcja na dodatek do obiadu. Te produkty, najczęściej stosuje się jako alternatywę dla popularnych surówek. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił je właśnie teraz. Zobacz, jakie to proste.
Popularne kiszonki - jakie warzywa można kisić?
Jak dobrze wiesz, z niemal wszystkich warzywa możesz zrobić zdrowe kiszonki, które zachwycają smakiem. Opcji jest całkiem sporo, ale najpopularniejsze i najsmaczniejsze wydają się być ogórki, czy kapusta. A na tym nie koniec. Inne przykłady mogą wywołać prawdziwe zaskoczenie. Czy kiedykolwiek miałeś taką możliwość, by spróbować i następnie przygotować kiszone marchewki, buraki, kalafiory czy cebulę? To tylko kilka przykładów warzyw, które można kisić. Istnieje wiele innych możliwości, w zależności od preferencji smakowych i tradycji kulinarnej w różnych regionach.
Jak zrobić kiszonki z warzyw?
Aby przygotować zdrowe kiszonki, które będą wyróżniać się smakiem, warto wziąć sobie do serca garść porad, dzięki którym wszystko powinno ci się udać. Niezależnie od tego, czy masz swoją działkę, czy dokonujesz zakupu warzyw na targu, pamiętaj że:
- warto wybrać świeże i dobrej jakości warzywa;
- należy dokładnie umyć warzywa i oczyścić ze wszelkiego typu zabrudzeń;
- dobrze jest użyć nowych, wyparzonych słoików;
- jeśli chcesz, aby kiszonki były bardziej chrupkie, możesz naciąć warzywa lub pokroić na mniejsze kawałki;
- możesz użyć zalewy octowej lub solankowej, w zależności od preferencji smakowych;
- słoik lub naczynie zawsze staraj się jak najbardziej wypełnić;
- warzywa należy zalać zalewą w ten sposób, by były nią całkowicie przykryte;
- każdy słoik należy szczelnie zamknąć;
- pozostaw warzywa do kiszenia w temperaturze pokojowej przez około 3-7 dni, w zależności od preferencji smaku;
- regularnie kontroluj proces kiszenia;
- po upływie wybranego czasu kiszenia spróbuj kiszonek, aby ocenić ich smak i konsystencję.
Zdrowe kiszonki przepisy - jak je zrobić?
Jeśli ma być smacznie, zdrowo i kolorowo, to dobrze jest postawić na zdrowe kiszonki z warzyw, które będą zachwycać smakiem. Postanowiliśmy zaprezentować ci te najpopularniejsze przepisy oraz takie, które mogą być pewną innowacją. To, na co ty się zdecydujesz, zależy wyłącznie od ciebie.
Ogórki kiszone - przepis na popularne kiszonki
Rozpoczynamy od najpopularniejszej kiszonki. Niezależnie od tego, czy lubisz ogórki małosolne, czy zostawiasz je do kiszenia na dłużej, warto sięgnąć po tę sprawdzoną i wyjątkową recepturę. Będzie smacznie i zdrowo.
Składniki:
- ogórki
- świeży chrzan
- koper
- czosnek
- sól kamienna do przetworów
- opcjonalnie - liście porzeczki lub wiśni.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i ułóż je pionowo i ściśle w słoikach.
- Obierz czosnek i chrzan i włóż do każdego słoika: 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą i liście wiśni lub porzeczki.
- Przygotuj zalewę. Będziesz potrzebował pół litra zalewy na litrowy słoik. Zagotuj odpowiednią ilość wody i wsyp sól w proporcji 1 kopiasta łyżka soli na 1 litry wody.
- Wlej wrzątek z zalewą do słoików i od razu je zakręć. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie.
- Gorące słoiki przykryj kocem na 12 godzin. Później odstaw słoiki do piwnicy.
Kiszona papryka - przepis
Jeśli chodzi o kiszonki z warzyw, to równie smaczna powinna być kiszona papryka. Podobnie, jak ogórki, robi się ją szybko, a jej smak zachwyca. Zobacz, co po kolei musisz zrobić.
Składniki:
- około 1,5 kg papryki żółtej lub czerwonej
- 3 listki laurowe
- 6-10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka gorczycy
- 2 łyżki nasion dojrzałego kopru
- po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- litr wody.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z solą i przyprawami.
- Przekrój papryki, oczyść z nasion, pokrój w ćwiartki, a ćwiartki w poprzek na pół.
- Jeśli chodzi o ząbki czosnku, to przekrój je wzdłuż. Układaj paprykę ciasno w wyparzonych słoikach, przekładając je czosnkiem, a na sam koniec zalej zalewą.
- Przykryj naczynia gazą. Trzymaj przez 4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie w chłodzie, czyli temperaturze 5-8 stopni.
Zobacz koniecznie: Omlet z papryką, serem i parówkami. Błyskawiczne i pyszne śniadanie
Kapusta kiszona - przepis
To druga z najpopularniejszych, obok ogórków, zdrowych kiszonek. Kapusta zachwyca smakiem i swoimi właściwościami zdrowotnymi. Przygotuj ją według tej możliwie najlepszej receptury.
Składniki:
- kilogram marchewki
- 10 kg cienko poszatkowanej kapusty
- szklanka soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj cienko kapustę.
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty. Umieść warzywa w dużej misce, dodaj sól, opcjonalnie 2 łyżeczki kminku i ewentualnie 2-3 obrane jabłka.
- Wymieszaj składniki i dobrze je ugnieć, aby kapusta puściła soki. Powtórz ugniatanie za 30 minut i godzinę.
- Włóż wszystko do plastikowego worka, zawiąż mocno i połóż coś ciężkiego, aby obciążyć worek. Trzymaj w kuchni przez 1,5 miesiąca. Co tydzień ugniataj wąskim końcem drewnianej łyżki, aby wypuścić gazy fermentacji.
- Ukiszoną kapustę przełóż do słoików i całkowicie zakryj zalewą. Wstaw do piwnicy.
Kiszone marchewki - przepis nazdrowe kiszonki
Na sam koniec postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na kiszone marchewki. Będzie zdrowo, smacznie i kolorowo. Tego typu kiszonki będą odpowiednie na każdą porę roku.
Składniki:
- kilogram marchewki
- 6 dużych ząbków czosnku
- łyżka soli niejodowanej na litr wody
- 4 liście laurowe
- koper do kiszenia
- 8 kulek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki i pokrój w słupki.
- Do wyparzonych słoików ułóż koper, ziele angielskie i liście laurowe. Ułóż ściśle słupki marchewki w słoikach, zalej solanką tak, by marchewki nie wystawały ponad poziom wody.
- Zakręć słoiki, ustaw na talerzykach w kuchni, w nienasłonecznionym miejscu.
- Marchew będzie ukiszona po 10-14 dniach. Przestaw słoiki w chłodniejsze miejsce.