NewsyAdam Małysz robi genialne ogórki małosolne. Jego sekretem jest jeden nietypowy składnik

Adam Małysz robi genialne ogórki małosolne. Jego sekretem jest jeden nietypowy składnik

Adam Małysz przygotowuje ogórki małosolne- Pyszności; źródło Tik Tok
Adam Małysz przygotowuje ogórki małosolne- Pyszności; źródło Tik Tok
Ewa
12.05.2023 20:32, aktualizacja: 18.09.2023 08:32

Adam Małysz podzielił się ze swoimi fanami przepisem na chrupiące ogórki małosolne. Do zalewy dodaje jeden nietypowy składniki.

Chociaż do sezonu ogórkowego zostało trochę czasu, to na rynkach i targach nieśmiało pojawiają się już pierwsze ogórki gruntowe. Pierwsza myśl jest prosta - trzeba zrobić małosolne. Chrupiące, słone i pyszne przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych, składnik kolorowych kanapek lub po prostu jako szybka przekąska. Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się z internautami jeden z najpopularniejszych polskich sportowców.

Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe

Czy ogórki małosolne są zdrowe?

Ogórki małosolne śmiało możemy wrzucić w kategorię polskiego superfoods. Są niskokaloryczne (11 kcal w 100 gramach) i zawierają w sobie dużo wody, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w ciepłe dni. Mają również dobroczynne działanie dla naszych jelit. Dzięki bakteriom mlekowym, które namnażają się podczas fermentacji, małosolne są świetnym naturalnym probiotykiem, który zadba o nasz mikrobiom.

W ogórkach znajdziesz też witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6). Są również świetnym źródłem magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą po nie sięgać również osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą.

Ogórki małosolne Adama Małysza

Fanem ogórków małosolnych jest jeden z najbardziej utytułowanych polskich sportowców, były skoczek narciarski i prezes Polskiego Związku Narciarskiego, Adam Małysz. Na swoim profilu na portalu społecznościowym podzielił się sprawdzonym przepisem na idealne małosolne. Poza standardowymi składnikami zalewy, jak koper, czosnek czy chrzan, dorzuca dodatkowo pokrojoną papryczkę chilli.

Świetnie komponuje się z zalewą i dodaje odrobiny pikantności przetworom. Internauci żartobliwie nazwali ten przepis ogórkami "małyszolnymi".

Składniki:

  • 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepiej)
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • główka czosnku - część należy pokroić, a część podzielić na ząbki
  • chrzan
  • papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myję i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie w garnku zagotowuję 3 litry wody z solą i odstawiam roztwór do wystygnięcia.
  3. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładam ogórki, chrzan, czosnek, pokrojoną papryczkę i koper włoski.
  4. Zalewam całość przestudzoną wodą tak, aby w całości przykryła ogórki. Dzięki temu unikam zepsucia warzyw.
  5. Słoik dokładnie zakręcam i odstawiam na 2-3 dni.

Adam Małysz wyznaje, że w przypadku ogórków małosolnych cierpliwość nie jest jego najmocniejszą stroną i po przygotowane okazy sięga już następnego dnia. I wcale się nie dziwimy, bo w naszej kuchni również znikają w mgnieniu oka. Rozwiązanie jest proste - najlepiej nie bawić się w małe ilości, a od razu przygotować porządną porcję małosolnych ogórków.

Wypróbuj przepis na sałatkę ogórkową. Nawet teściowa będzie zachwalać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także