Leczy jelita i pomaga schudnąć. Jeden błąd pozbawia je wartości

O jego właściwościach doskonale wiemy od dawna - piły go nasze mamy, babcie, a nawet prababcie. Siemię lniane to nieoceniony skarb naszej kuchni, który został nieco przyćmiony zagranicznymi superfoods. Odpowiednio przygotowany pomoże zadbać o zdrowie jelit i poprawi metabolizm.

Siemię lniane do picia - PysznościSiemię lniane do picia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W niepozornych, brązowych ziarenkach skrywa się prawdziwa skarbnica właściwości odżywczych. O piciu siemienia głośno już od dawna, ale wiele osób zupełnie nieświadomie popełnia prosty błąd, który pozbawia siemię jego cennych właściwości. Zobacz, jak łatwo tego uniknąć i zatroszczyć się w pełni o swoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Czy siemię lniane jest zdrowe?

Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także daje uczucie sytości na dłużej. To szczególnie cenne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub mają problemy z pracą jelit.

Siemię lniane
Siemię lniane © Pixabay

Siemię lniane jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one m.in. na pracę mózgu i układu krążenia, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Siemię lniane jest również źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Kto by pomyślał, że w takich niepozornych ziarnach skrywa się tyle mocy?

Jak jeść siemię lniane?

Siemię lniane można jeść na wiele sposobów. Można je dodawać do jogurtów, musli, owsianek, sałatek, zup i sosów. Zmielone siemię lniane można również wykorzystać jako zamiennik jajek w wypiekach.

Siemię lniane ma niesamowite właściwości
Siemię lniane ma niesamowite właściwości © Getty Images | Michelle Lee Arnold

Wiele osób kupuje siemię lniane już w zmielonej postaci - to błąd, który kosztuje nas sporo tego, co najcenniejsze w siemieniu. Kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy zawarte w nasionach ulegają utlenieniu po zmieleniu. Utlenianie to proces, który niszczy te ważne składniki odżywcze, czyniąc je mniej wartościowymi dla organizmu.

Aby zmaksymalizować korzyści płynące ze spożywania siemienia lnianego, najlepiej kupować je w całych ziarenkach i mielić je tuż przed użyciem. W ten sposób ograniczamy czas ekspozycji nasion na tlen i chronimy ich delikatne składniki odżywcze.

Siemię lniane pomaga pozbyć się zalegających złogów tłuszczowych
Siemię lniane pomaga pozbyć się zalegających złogów tłuszczowych © Getty Images

Dodatkowo mielenie siemienia lnianego tuż przed spożyciem zwiększa jego przyswajalność. Podczas mielenia nasiona rozbijane są na mniejsze kawałki, co ułatwia trawienie i wchłanianie przez organizm zawartych w nich składników odżywczych.

Rozwiązanie jest proste - siemię lniane kupuj w stałej postaci. Miel je przed jedzeniem w blenderze lub młynku do kawy.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇