PoradyWymiatają złogi z jelit jak miotełka i przyspieszają odchudzanie. Większość Polaków omija w sklepie

Wymiatają złogi z jelit jak miotełka i przyspieszają odchudzanie. Większość Polaków omija w sklepie

Otręby owsiane - Pyszności
Otręby owsiane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Otręby owsiane - Pyszności
07.03.2024 13:47

Wyglądają bardzo niepozornie i często bez zastanowienia się mijamy je podczas zakupów. Warto jednak dorzucić je do koszyka i włączyć do diety, bo dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzą się w diecie każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie.

Otręby owsiane niesłusznie leżą zapomniane za płatkami. To produkt, który znacznie częściej powinien gościć w naszej kuchni. W szczególności, gdy planujemy zrzucić kilka kilogramów i zatroszczyć się o właściwą pracę jelit. Otręby owsiane kosztują grosze, a są inwestycją w zdrowie, która szybko się zwróci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otręby owsiane dobre na odchudzanie

Otręby są bogatym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Dostarczają także witamin z grupy B i magnez.

Otręby owsiane
Otręby owsiane© Adobe Stock

Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Pomaga to w redukcji wagi i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Na dodatek otręby pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi. Błonnik rozpuszczalny wchłania cholesterol z przewodu pokarmowego i zapobiega jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych.

Dzięki temu będzie świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej, ale również wzbogaci standardową, codzienną dietę nawet wtedy, gdy nie dążymy do utraty wagi. Ważne jest, aby podczas jedzenia otrąb pić dużo wody - minimum 1,5 - 2 litry dziennie.

Jak jeść otręby owsiane?

Na początku jedz 2-3 łyżeczki dziennie, aby uniknąć bólu brzucha. Stopniowo możesz zwiększać ilość. Otręby pszenne mają najniższą kaloryczność, więc są idealne do odchudzania.

Otręby owsiane
Otręby owsiane© Adobe Stock | Colin Field

Do czego dodać otręby?

Otrębów owsianych nie trzeba gotować, więc śmiało możesz dorzucić je do zimnych potraw i spożywać bez dodatkowej obróbki.

  • Dodaj je do koktajlu, jogurtu, zupy, naleśników, placuszków.
  • Przygotuj z nich panierkę do mięsa.
  • Zrób dietetyczny omlet z otrębami.
  • Wrzuć do porannej owsianki, zastępując część płatków.
  • Dodaj do sałatki.

Warto jednak pamięć, że otręby owsiane nie nadają się dla każdego. Jeśli cierpisz na nieżyt jelit, wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka - uważaj, bo mogą podrażnić układ pokarmowy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także