Przygotuj kotlety mielone w nieco innej wersji. Sięgnij po ten składnik, a smak będzie bardziej intensywny

Masz już dość tradycyjnych kotletów mielonych? Pomimo, że są one niezwykle popularne, to czasem zdarzają się takie chwile, że ma się ochotę na zjedzenie czegoś innego bądź w zupełnie innej wersji. Dlatego też, z powodzeniem możesz przygotować kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Co powiesz na otręby owsiane, których możesz użyć zamiast bułki moczonej w mleku i tradycyjnej bułki tartej? Dzięki nim, danie nabierze zupełnie nowego charakteru.

ObrazekKotlety z otrębami owsianymi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to prawdziwy klasyk, wśród dań kuchni polskiej. Przygotowuje się je zamiennie z kotletami schabowymi, głównie na niedzielny obiad. Pomimo, że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to każdy ma swoją unikalną recepturę, dzięki której danie staje się bardziej soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Jeśli jesteś fanem nietypowych rozwiązań, to kotlety mielone z otrębami owsianymi są rozwiązaniem właśnie dla ciebie.

Otręby owsiane - dlaczego warto je dodać do kotletów?

W jednym z ostatnich artykułów, wspominaliśmy jakie właściwości mają otręby zbożowe. Teraz przyszła kolej na praktykę, by pokazać, że świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu popularnych dań.

Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale otręby mają wiele korzystnych właściwości dla organizmu. Nie tylko pomagają zrzucić zbędne kilogramy, ale również oczyszczają jelita, niczym odkurzacz. Zdecydowanie rzadko się po niego sięga, dlatego można nadrobić wszelkie zaległości i użyć do do popularnych kotletów mielonych.

Obrazek
Otręby - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego akurat do tego dania? Otręby, w tym przypadku, stanowią pewnego rodzaju alternatywę dla bułki moczonej w mleku i bułki tartej. Ich użycie spowoduje, że kotlety będą mieć ciekawszy i bardziej intensywny smak. Warto czasem zdecydować się na drobną modyfikację, szczególnie że efekt pozytywnie cię zaskoczy, a takie kotlety mielone znikną z talerza w parę chwil.

Kotlet mielone + otręby owsiane - połączenie idealne?

To naprawdę proste. Pamiętaj, że oprócz tajemniczego składnika, jakim są otręby owsiane, najważniejszą rolę odgrywa świeżo zmielone mięso z indyka. Warto wczesnym rankiem wybrać się do ulubionego sklepu mięsnego i poprosić o zmielenie fileta z piersi indyka. To dzięki temu rodzajowi mięsa, w połączeniu z otrębami, uda ci się stworzyć kulinarne dzieło sztuki.

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g margaryny
  • sól i pieprz.
Obrazek
kotlety mielone - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w misce mięso mielone, dodaj pokrojoną drobno cebulkę, jajko i dorzuć 3 łyżki otrębów owsianych. Przypraw solą i pieprzem, i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zmniejsz moc palnika do średniego poziomu.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej części otrębów owsianych.
  4. Smaż kotlet na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Już dziś przygotuj spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości