Przygotuj kotlety mielone w nieco innej wersji. Sięgnij po ten składnik, a smak będzie bardziej intensywny

Masz już dość tradycyjnych kotletów mielonych? Pomimo, że są one niezwykle popularne, to czasem zdarzają się takie chwile, że ma się ochotę na zjedzenie czegoś innego bądź w zupełnie innej wersji. Dlatego też, z powodzeniem możesz przygotować kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Co powiesz na otręby owsiane, których możesz użyć zamiast bułki moczonej w mleku i tradycyjnej bułki tartej? Dzięki nim, danie nabierze zupełnie nowego charakteru.

ObrazekKotlety z otrębami owsianymi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to prawdziwy klasyk, wśród dań kuchni polskiej. Przygotowuje się je zamiennie z kotletami schabowymi, głównie na niedzielny obiad. Pomimo, że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to każdy ma swoją unikalną recepturę, dzięki której danie staje się bardziej soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Jeśli jesteś fanem nietypowych rozwiązań, to kotlety mielone z otrębami owsianymi są rozwiązaniem właśnie dla ciebie.

Otręby owsiane - dlaczego warto je dodać do kotletów?

W jednym z ostatnich artykułów, wspominaliśmy jakie właściwości mają otręby zbożowe. Teraz przyszła kolej na praktykę, by pokazać, że świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu popularnych dań.

Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale otręby mają wiele korzystnych właściwości dla organizmu. Nie tylko pomagają zrzucić zbędne kilogramy, ale również oczyszczają jelita, niczym odkurzacz. Zdecydowanie rzadko się po niego sięga, dlatego można nadrobić wszelkie zaległości i użyć do do popularnych kotletów mielonych.

Obrazek
Otręby - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego akurat do tego dania? Otręby, w tym przypadku, stanowią pewnego rodzaju alternatywę dla bułki moczonej w mleku i bułki tartej. Ich użycie spowoduje, że kotlety będą mieć ciekawszy i bardziej intensywny smak. Warto czasem zdecydować się na drobną modyfikację, szczególnie że efekt pozytywnie cię zaskoczy, a takie kotlety mielone znikną z talerza w parę chwil.

Kotlet mielone + otręby owsiane - połączenie idealne?

To naprawdę proste. Pamiętaj, że oprócz tajemniczego składnika, jakim są otręby owsiane, najważniejszą rolę odgrywa świeżo zmielone mięso z indyka. Warto wczesnym rankiem wybrać się do ulubionego sklepu mięsnego i poprosić o zmielenie fileta z piersi indyka. To dzięki temu rodzajowi mięsa, w połączeniu z otrębami, uda ci się stworzyć kulinarne dzieło sztuki.

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g margaryny
  • sól i pieprz.
Obrazek
kotlety mielone - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w misce mięso mielone, dodaj pokrojoną drobno cebulkę, jajko i dorzuć 3 łyżki otrębów owsianych. Przypraw solą i pieprzem, i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zmniejsz moc palnika do średniego poziomu.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej części otrębów owsianych.
  4. Smaż kotlet na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Już dziś przygotuj spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇