Nie potrzebujesz nawet zalewy. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne
Ogórki małosolne to nasz typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Sezon już się zaczął i miłośnicy małosolnych, chrupkich ogórków już zacierają ręce — szykują słoiki i kompletują składniki do zalewy. Proponujemy wam nieco inny ich przygotowania. Prostszy i dużo szybszy od tradycyjnego.
20.04.2023 14:37
Podstawą tej przekąski jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości (ok. 10 cm). Muszą być twarde, o dość cienkiej skórce. Najpopularniejsze odmiany to Cezar, a także Polan i Prymus. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku.
Przed zakupem zwróć uwagę na ich kolor — wybieraj te z jaśniejszą skórką. Bardzo ciemna świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz przenawożone ogórki, to staną się miękkie, a cały urok małosolnych to przecież ich chrupkość.
Chrupiące i pyszne ogórki w 24 godziny
Jeśli masz już swoje idealne ogórki i jesteś gotów nastawić je na małosolne. Przygotowanie ich w klasyczny sposób zajmuje zazwyczaj kilka dni. Mamy jednak patent dla niecierpliwych. Jest metoda, dzięki której już po upływie 24 godzin będziesz mógł rozkoszować pysznymi i chrupiącymi ogórkami. Zrób je na sucho.
Metoda ta od dawna praktykowana w Rosji, gdzie ogórki kisi się w woreczku, bez użycia zalewy i słoików – to tzw. ogórki małosolne po rosyjsku. Są dużo delikatniejsze w smaku od typowych ogórków kiszonych i małosolnych robionych tradycyjną metodą.
Potrzebne będą ci do tego foliowe woreczki strunowe. Wybierz te, które posiadają atest PZH. To gwarantuje, że produkt jest bezpieczny i może mieć kontakt z żywnością. Tak przygotowane ogórki małosolne, oprócz błyskawicznego przygotowania, mają jeszcze jedną zaletę. Nie zajmują dużo miejsca i są wygodne w przechowywaniu.
Ogórki małosolne na sucho - przepis
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków gruntowych
- zestaw do kiszenia ogórków (2 gałązki kopru z baldachimami, 2 kawałki korzenia chrzanu)
- 5 ząbków czosnku
- 2 pokruszone liście laurowe
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- sól (najlepiej kamienna, do przetworów)
- 2 woreczki z zapięciem strunowym do kontaktu z żywnością lub 1 większy
Sposób przygotowania:
- Ogórki gruntowe dokładnie umyj po bieżącą wodą. Przełóż je do miski i zalej na godzinę zimną wodą. Następnie lekko je osusz i odetnij końcówki. Dzięki temu w ogórki lepiej wniknie soli i przypraw.
- Dno woreczków wypełnij koprem. Włóż ogórki, powtykać pomiędzy nie plasterki czosnku i obrany, pokrojony na plasterki korzeń chrzanu. Całość posyp równomiernie solą (1 łyżeczkę na woreczek) i ziarnami gorczycy.
- Torebki szczelnie zamknij. Woreczki energiczne potrząsaj, aby składniki równomiernie pokryły wszystkie ogórki. Torebki włóż na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na dobę (20 godzin) w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilkakrotnie wstrząsaj woreczki, by ogórki przeszły przyprawami. Gotowe. Możesz przechowywać je w lodówce do 3 dni.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami: