PrzepisNie potrzebujesz nawet zalewy. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne

Nie potrzebujesz nawet zalewy. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

20.04.2023 14:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ogórki małosolne to nasz typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Sezon już się zaczął i miłośnicy małosolnych, chrupkich ogórków już zacierają ręce — szykują słoiki i kompletują składniki do zalewy. Proponujemy wam nieco inny ich przygotowania. Prostszy i dużo szybszy od tradycyjnego.

Podstawą tej przekąski jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości (ok. 10 cm). Muszą być twarde, o dość cienkiej skórce. Najpopularniejsze odmiany to Cezar, a także Polan i Prymus. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku.

Przed zakupem zwróć uwagę na ich kolor — wybieraj te z jaśniejszą skórką. Bardzo ciemna świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz przenawożone ogórki, to staną się miękkie, a cały urok małosolnych to przecież ich chrupkość.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Chrupiące i pyszne ogórki w 24 godziny

Jeśli masz już swoje idealne ogórki i jesteś gotów nastawić je na małosolne. Przygotowanie ich w klasyczny sposób zajmuje zazwyczaj kilka dni.  Mamy jednak patent dla niecierpliwych.  Jest metoda, dzięki której już po upływie 24 godzin będziesz mógł rozkoszować pysznymi i chrupiącymi ogórkami. Zrób je na sucho.

Metoda ta od dawna praktykowana w Rosji, gdzie ogórki kisi się w woreczku, bez użycia zalewy i słoików – to tzw. ogórki małosolne po rosyjsku. Są dużo delikatniejsze w smaku od typowych ogórków kiszonych i małosolnych robionych tradycyjną metodą.

Potrzebne będą ci do tego foliowe woreczki strunowe. Wybierz te, które posiadają atest PZH. To gwarantuje, że produkt jest bezpieczny i może mieć kontakt z żywnością. Tak przygotowane ogórki małosolne, oprócz błyskawicznego przygotowania, mają jeszcze jedną zaletę. Nie zajmują dużo miejsca i są wygodne w przechowywaniu.

Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia ogórków (2 gałązki kopru z baldachimami, 2 kawałki korzenia chrzanu)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • sól (najlepiej kamienna, do przetworów)
  • 2 woreczki z zapięciem strunowym do kontaktu z żywnością lub 1 większy

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj po bieżącą wodą. Przełóż je do miski i zalej na godzinę zimną wodą. Następnie lekko je osusz i odetnij końcówki. Dzięki temu w ogórki lepiej wniknie soli i przypraw.
  2. Dno woreczków wypełnij koprem. Włóż ogórki, powtykać pomiędzy nie plasterki czosnku i obrany, pokrojony na plasterki korzeń chrzanu. Całość posyp równomiernie solą (1 łyżeczkę na woreczek) i ziarnami gorczycy.
  3. Torebki szczelnie zamknij. Woreczki energiczne potrząsaj, aby składniki równomiernie pokryły wszystkie ogórki. Torebki włóż na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na dobę (20 godzin) w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilkakrotnie wstrząsaj woreczki, by ogórki przeszły przyprawami. Gotowe. Możesz przechowywać je w lodówce do 3 dni.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także