PrzepisNie potrzebujesz nawet zalewy. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne

Nie potrzebujesz nawet zalewy. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
20.04.2023 14:37

Ogórki małosolne to nasz typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Sezon już się zaczął i miłośnicy małosolnych, chrupkich ogórków już zacierają ręce — szykują słoiki i kompletują składniki do zalewy. Proponujemy wam nieco inny ich przygotowania. Prostszy i dużo szybszy od tradycyjnego.

Podstawą tej przekąski jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości (ok. 10 cm). Muszą być twarde, o dość cienkiej skórce. Najpopularniejsze odmiany to Cezar, a także Polan i Prymus. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku.

Przed zakupem zwróć uwagę na ich kolor — wybieraj te z jaśniejszą skórką. Bardzo ciemna świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz przenawożone ogórki, to staną się miękkie, a cały urok małosolnych to przecież ich chrupkość.

Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki gruntowe - Pyszności; źródło: Adobe

Chrupiące i pyszne ogórki w 24 godziny

Jeśli masz już swoje idealne ogórki i jesteś gotów nastawić je na małosolne. Przygotowanie ich w klasyczny sposób zajmuje zazwyczaj kilka dni.  Mamy jednak patent dla niecierpliwych.  Jest metoda, dzięki której już po upływie 24 godzin będziesz mógł rozkoszować pysznymi i chrupiącymi ogórkami. Zrób je na sucho.

Metoda ta od dawna praktykowana w Rosji, gdzie ogórki kisi się w woreczku, bez użycia zalewy i słoików – to tzw. ogórki małosolne po rosyjsku. Są dużo delikatniejsze w smaku od typowych ogórków kiszonych i małosolnych robionych tradycyjną metodą.

Potrzebne będą ci do tego foliowe woreczki strunowe. Wybierz te, które posiadają atest PZH. To gwarantuje, że produkt jest bezpieczny i może mieć kontakt z żywnością. Tak przygotowane ogórki małosolne, oprócz błyskawicznego przygotowania, mają jeszcze jedną zaletę. Nie zajmują dużo miejsca i są wygodne w przechowywaniu.

Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia ogórków (2 gałązki kopru z baldachimami, 2 kawałki korzenia chrzanu)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • sól (najlepiej kamienna, do przetworów)
  • 2 woreczki z zapięciem strunowym do kontaktu z żywnością lub 1 większy

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj po bieżącą wodą. Przełóż je do miski i zalej na godzinę zimną wodą. Następnie lekko je osusz i odetnij końcówki. Dzięki temu w ogórki lepiej wniknie soli i przypraw.
  2. Dno woreczków wypełnij koprem. Włóż ogórki, powtykać pomiędzy nie plasterki czosnku i obrany, pokrojony na plasterki korzeń chrzanu. Całość posyp równomiernie solą (1 łyżeczkę na woreczek) i ziarnami gorczycy.
  3. Torebki szczelnie zamknij. Woreczki energiczne potrząsaj, aby składniki równomiernie pokryły wszystkie ogórki. Torebki włóż na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na dobę (20 godzin) w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilkakrotnie wstrząsaj woreczki, by ogórki przeszły przyprawami. Gotowe. Możesz przechowywać je w lodówce do 3 dni.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także