Kiszone czy małosolne - które ogórki są zdrowsze? Nie każdy wie, czym się różnią

Ogórki kiszone bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podczas kieszenie możemy przygotować też ogórki małosolne.  Kto z nas ich nie lubi? Które z nich są zdrowsze - kiszone czy może małosolne?

Kiszone czy małosolne - które ogórki są zdrowsze? Nie każdy wie, czym się różnią
Paulina
SKOMENTUJ

W sezonie letnim można  usłyszeć o ogórkach małosolnych. Czym różnią się od tych kiszonych? Są gotowe szybciej, choć sposób ich przygotowania jest dokładnie taki sam. Różnią się smakiem – ogórki kiszone mają bardziej wyrazisty, intensywny smak. Małosolne są dużo bardziej subtelne i chrupiące. Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po 3 dniach od przygotowania. Które z nich mają więcej wartości i są zdrowsze?

Ogórki - Pyszności / Foto: Pixabay.com
Ogórki - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Ogórki kiszone- samo zdrowie

Ogórki składają się w dużej ilości z wody. Z tego powodu w surowym stanie są warzywami o małej trwałości przechowalniczej. Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej.  Polega on na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej (Lactobacillus), które wchodzą w skład naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego człowieka.  

pixabay.com‎
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Korzyści ze spożywanie ogórków kiszonych

Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jest to równoznaczne z większą odpornością naszego organizmu. W przypadku ogórków małosolnych ten proces nie zajdzie. My polecamy przygotować obie wersje!

Obraz

Zrób sam ogórki kiszone

Zdobyta wiedza zachęca do przygotowanie tych pysznych warzyw w słoikach. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone. Jak to zrobić i co konkretne dodać, żeby były pyszne i chrupiące? Oczywiście warto zadbać o podstawowe składniki takie jak: ogórki, koper, czosnek, chrzan, woda, sól.

Warto też dodać liście wiśni. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ogórki w zalewie gyros:

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła