Kiszone czy małosolne - które ogórki są zdrowsze? Nie każdy wie, czym się różnią

Ogórki kiszone bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podczas kieszenie możemy przygotować też ogórki małosolne.  Kto z nas ich nie lubi? Które z nich są zdrowsze - kiszone czy może małosolne?

Obrazek
Paulina

W sezonie letnim można  usłyszeć o ogórkach małosolnych. Czym różnią się od tych kiszonych? Są gotowe szybciej, choć sposób ich przygotowania jest dokładnie taki sam. Różnią się smakiem – ogórki kiszone mają bardziej wyrazisty, intensywny smak. Małosolne są dużo bardziej subtelne i chrupiące. Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po 3 dniach od przygotowania. Które z nich mają więcej wartości i są zdrowsze?

Obrazek
Ogórki - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Ogórki kiszone- samo zdrowie

Ogórki składają się w dużej ilości z wody. Z tego powodu w surowym stanie są warzywami o małej trwałości przechowalniczej. Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej.  Polega on na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej (Lactobacillus), które wchodzą w skład naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego człowieka.  

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Korzyści ze spożywanie ogórków kiszonych

Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jest to równoznaczne z większą odpornością naszego organizmu. W przypadku ogórków małosolnych ten proces nie zajdzie. My polecamy przygotować obie wersje!

Obrazek

Zrób sam ogórki kiszone

Zdobyta wiedza zachęca do przygotowanie tych pysznych warzyw w słoikach. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone. Jak to zrobić i co konkretne dodać, żeby były pyszne i chrupiące? Oczywiście warto zadbać o podstawowe składniki takie jak: ogórki, koper, czosnek, chrzan, woda, sól.

Warto też dodać liście wiśni. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ogórki w zalewie gyros:

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują