Z tym przepisem nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealny. Połącz dwa składniki
To nadal przepis na ciasto na naleśniki, mimo że wertując listę składników, trudno dojść do takiego wniosku. Jednak bez obaw. Połączenie tych dwóch produktów pozwoli zbliżyć się do naleśnikowego ideału.
25.04.2024 14:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nawet przepis na ciasto na naleśniki można nieco podkręcić. Tutaj należy nieco odjąć, tam dodać, by suma summarum otrzymać placki niemalże idealne - lekkie i elastyczne. Przyjemny smak i lżejszą konsystencję zapewniają dwa zupełnie nowe składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki na mące ryżowej. Czy to może się udać?
Mąka ryżowa to alternatywa dla mąki pszennej. Jest pozbawiona glutenu (ale osoby cierpiące na celiakię powinny sięgać po produkt, który dodatkowo jest oznaczony symbolem przekreślonego kłosa), a więc też nie jest tak klejąca jak mąka pszenna. Tym samym wypieki na mące ryżowej mogą okazać się kruche, dlatego, stosując ją jako zamiennika mąki pszennej, warto dodać więc jajek i oleju - po to, by masa była bardziej wilgotna i zwarta.
Przyrządzając naleśniki na mące ryżowej, do ciasta dodaj nieco budyniu w proszku. Składnik ten nada naleśnikom nie tylko smaku (waniliowego, czekoladowego - zależy jaki smak budyniu wybierzesz), ale też korzystnie wpłynie na konsystencję naleśnikowego ciasta. Proszek budyniowy to w większości skrobia ziemniaczana, a ta ma właściwości spulchniające i zagęszczające, doskonale też "sklei" wszystkie składniki.
Naleśniki budyniowe na mące ryżowej. Przepis
Składniki:
- 4 łyżki mąki ryżowej,
- 2 opakowania budyniu (np. waniliowego lub śmietankowego),
- 1 łyżka cukru,
- szklanka mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżka oleju,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
- Mąkę ryżową wymieszaj z budyniami i cukrem. Następnie dodaj jajka.
- Całość zacznij mieszać mikserem na wolnych obrotach, dodając stopniowo mleko, olej i wodę gazowaną.
- Zwiększ obroty i wymieszaj całość dokładnie.
- Patelnię natłuść niewielką ilością oleju i dobrze ją rozgrzej.
- Ciasto wylewaj chochelką na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.