Z tym przepisem nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealny. Połącz dwa składniki

To nadal przepis na ciasto na naleśniki, mimo że wertując listę składników, trudno dojść do takiego wniosku. Jednak bez obaw. Połączenie tych dwóch produktów pozwoli zbliżyć się do naleśnikowego ideału.

Przygotuj naleśniki według innego przepisuPrzygotuj naleśniki według innego przepisu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nawet przepis na ciasto na naleśniki można nieco podkręcić. Tutaj należy nieco odjąć, tam dodać, by suma summarum otrzymać placki niemalże idealne - lekkie i elastyczne. Przyjemny smak i lżejszą konsystencję zapewniają dwa zupełnie nowe składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Naleśniki na mące ryżowej. Czy to może się udać?

Mąka ryżowa to alternatywa dla mąki pszennej. Jest pozbawiona glutenu (ale osoby cierpiące na celiakię powinny sięgać po produkt, który dodatkowo jest oznaczony symbolem przekreślonego kłosa), a więc też nie jest tak klejąca jak mąka pszenna. Tym samym wypieki na mące ryżowej mogą okazać się kruche, dlatego, stosując ją jako zamiennika mąki pszennej, warto dodać więc jajek i oleju - po to, by masa była bardziej wilgotna i zwarta.

Przyrządzając naleśniki na mące ryżowej, do ciasta dodaj nieco budyniu w proszku. Składnik ten nada naleśnikom nie tylko smaku (waniliowego, czekoladowego - zależy jaki smak budyniu wybierzesz), ale też korzystnie wpłynie na konsystencję naleśnikowego ciasta. Proszek budyniowy to w większości skrobia ziemniaczana, a ta ma właściwości spulchniające i zagęszczające, doskonale też "sklei" wszystkie składniki.

Naleśniki na budyniu i mące ryżowej
Naleśniki na budyniu i mące ryżowej © Pixabay

Naleśniki budyniowe na mące ryżowej. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 opakowania budyniu (np. waniliowego lub śmietankowego),
  • 1 łyżka cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę ryżową wymieszaj z budyniami i cukrem. Następnie dodaj jajka.
  2. Całość zacznij mieszać mikserem na wolnych obrotach, dodając stopniowo mleko, olej i wodę gazowaną.
  3. Zwiększ obroty i wymieszaj całość dokładnie.
  4. Patelnię natłuść niewielką ilością oleju i dobrze ją rozgrzej.
  5. Ciasto wylewaj chochelką na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥