Zjesz bez wyrzutów sumienia. Deser, który nie tuczy

Naszła cię ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz sięgać po nafaszerowane cukrem batoniki czy ciasteczka? Przepatrz kuchenne zapasy. Bardzo możliwe, że gdzieś w zakamarkach leży ultrazdrowy produkt, który odpowiednio przyrządzony spisze się jako wspaniały deser.

Pudding jaglany zaspokoi ochotę na słodyczePudding jaglany zaspokoi ochotę na słodycze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu budyń jaglany powinien znaleźć się w twojej diecie. Skutecznie zaspokaja ochotę na słodycze, dobrze spisuje się jako syte śniadanie czy szybka przekąska. Z taką bazą możesz skomponować wiele różnych wersji dania - z bakaliami, owocami, sosami czy syropami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Czy budyń z kaszy jaglanej jest zdrowy? Oto dlaczego warto go jeść

Podstawowym składnikiem budyniu jaglanego jest kasza jaglana. Produkt ten stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, które buduje i regeneruje mięśnie, skórę, włosy i paznokcie. Białko jest również niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i hormonalnego. Kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powoduje skoków insuliny.

Budyń jaglany jest lekkostrawny i bezpieczny dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Dzięki zawartości witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn.

Budyń jaglany można podawać na wiele sposobów, w zależności od upodobań i potrzeb. Można go przyrządzać na mleku krowim lub roślinnym, a także dodawać różne składniki smakowe. Doskonale sprawdzą się świeże i suszone owoce, orzechy lub masło orzechowe, a także kakao, wanilia, cynamon czy miód.

Kasza jaglana jest źrodłem białka
Kasza jaglana jest źrodłem białka © Canva | white_crows_nest

Jak zrobić budyń z kaszy jaglanej? Przepis

Składniki:

  • 60 g suchej kaszy jaglanej,
  • 370 ml mleka (krowiego lub roślinnego),
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki: banan, masło orzechowe, orzechy, śliwki suszone.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie.
  2. Kaszę przełóż do rondelka i zalej szklanką (250 ml) mleka. Dodaj szczyptę soli.
  3. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).
  4. Do tak przygotowanej kaszy dodaj resztę mleka i zblenduj całość na gładką masę (mleko możesz wcześniej podgrzać). Dla dodania słodyczy budyń możesz zblendować z suszonymi śliwkami (wcześniej namoczonymi) lub bananem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa