Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zalewam makaron mlekiem. Rodzina nie może się nachwalić

Makaron to dość wszechstronny produkt, którego możemy używać do najróżniejszych potraw. Zrobimy z niego zapiekankę, spaghetti, możemy go też dodać do zup. Najlepiej pasuje do rosołu, jednak ja odkryłam zupełnie coś innego. Makaron świetnie współgra z zupą mleczną. Przygotowuję ją zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad.

Makaron z mlekiemMakaron z mlekiem
Źródło zdjęć: © via Getty Images | © 2023 Annick Vanderschelden
Paulina Hermann

Makaron i mleko kojarzył nam się tylko z okropną zupą z przedszkola (z kożuchem w bonusie). Na szczęście udało mi się odczarować tę wizję i chętniej sięgam po to połączenie. Danie przygotowuje na słono i smakuje o wiele lepiej. Mało tego, nie potrzebuję zbyt dużo czasu, by wyczarować przepyszny obiad dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Makaron z mlekiem - wytrawna odmiana znanego przepisu

Mało kto słyszał o tym, że można przygotować makaron z mlekiem na patelni i sprawić, żeby stał się on bardzo sycącym daniem. Możemy je przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce praktycznie nic nie ma. Wystarczy, że będziemy mieć kilka składników:

  • 250 g makaronu (obojętnie jakiego - nadadzą się świderki, kokardki, nitki i inne, to jest całkowicie bez znaczenia),
  • 0,5 l mleka,
  • 100 g sera żółtego,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • mała szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Suchy makaron wsyp do dużego garnka lub na patelnię i zalej całość mlekiem.
  2. Gotuj składniki przez 8-10 minut na małej mocy palnika.
  3. Po tym czasie makaron będzie coraz bardziej miękki i wchłonie część płynu. To czas, w którym musisz dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dosyp także przyprawy.
  5. Mieszaj wszystkie składniki przez dwie minuty, by ser dobrze się rozpuścił. Pamiętaj, by robić to energicznie. Na samym końcu wyjdzie klasyczny sos beszamelowy z makaronem. W moim domu znika on w kilka chwil i całkowicie odczarował widmo okropnej zupy mlecznej z przedszkola.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy