Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zalewam makaron mlekiem. Rodzina nie może się nachwalić
Makaron to dość wszechstronny produkt, którego możemy używać do najróżniejszych potraw. Zrobimy z niego zapiekankę, spaghetti, możemy go też dodać do zup. Najlepiej pasuje do rosołu, jednak ja odkryłam zupełnie coś innego. Makaron świetnie współgra z zupą mleczną. Przygotowuję ją zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad.
09.10.2023 16:31
Makaron i mleko kojarzył nam się tylko z okropną zupą z przedszkola (z kożuchem w bonusie). Na szczęście udało mi się odczarować tę wizję i chętniej sięgam po to połączenie. Danie przygotowuje na słono i smakuje o wiele lepiej. Mało tego, nie potrzebuję zbyt dużo czasu, by wyczarować przepyszny obiad dla całej rodziny
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z mlekiem - wytrawna odmiana znanego przepisu
Mało kto słyszał o tym, że można przygotować makaron z mlekiem na patelni i sprawić, żeby stał się on bardzo sycącym daniem. Możemy je przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce praktycznie nic nie ma. Wystarczy, że będziemy mieć kilka składników:
- 250 g makaronu (obojętnie jakiego - nadadzą się świderki, kokardki, nitki i inne, to jest całkowicie bez znaczenia),
- 0,5 l mleka,
- 100 g sera żółtego,
- szczypta granulowanego czosnku,
- mała szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Suchy makaron wsyp do dużego garnka lub na patelnię i zalej całość mlekiem.
- Gotuj składniki przez 8-10 minut na małej mocy palnika.
- Po tym czasie makaron będzie coraz bardziej miękki i wchłonie część płynu. To czas, w którym musisz dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dosyp także przyprawy.
- Mieszaj wszystkie składniki przez dwie minuty, by ser dobrze się rozpuścił. Pamiętaj, by robić to energicznie. Na samym końcu wyjdzie klasyczny sos beszamelowy z makaronem. W moim domu znika on w kilka chwil i całkowicie odczarował widmo okropnej zupy mlecznej z przedszkola.