Są zdrowsze od orzechów włoskich. Jedz codziennie, bo chronią przed nadwagą i zawałem

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Mało kto wie, ale na rynku są dostępne jeszcze zdrowsze orzechy, o których to mówi się zdecydowanie zbyt rzadko.

Orzechy pekanOrzechy pekan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wspomnianymi orzechami są... orzechy pekan. Stanowiły one podstawowy składnik diety Indian, bowiem dostarczały wielu cennych składników odżywczych, a do tego, syciły na długie godziny. Dotarły do Europy dopiero w XVI wieku, dzięki podróżnikowi, Álvarowi Núñezowi Cabezie de Vaca, gdzie również doceniono ich niezwykłe właściwości.

Orzechy pekan są jeszcze zdrowsze od osławionych orzechów włoskich. Przekąska obfituje w szereg witamin i minerałów. W smaku są zbliżone do włoskiego odpowiednika — wyczuwalna jest lekka goryczka, a także intensywny, wręcz maślany smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Właściwości orzechów pekan

Orzechy pekan zawierają minerały takie jak cynk, wapń, fosfor, potas, miedz, magnez czy żelazo, oraz witaminę A, C, E, K i B1 (tiamina). Regularne spożywanie orzechów wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, ponieważ pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych (np. nowotwory, zawał mięśnia sercowego).

Ze względu na zawartość magnezu, żelaza i witaminy B1, odczuwalnie wpływają na układ nerwowy, wspomagając pamięć i koncentrację, jednocześnie, niwelując negatywne skutki stresu, takie jak rozdrażnienie. Ale to jeszcze nie wszystko. Orzechy pekan wpływają także na kondycję skóry, włosów i paznokci, sprawiając, że regenerują się znacznie szybciej i są mniej podatne na zniszczenia.

Ile orzechów pekan powinno się jeść, aby zauważyć pierwsze efekty?

Niestety, orzechy pekan mają jedną wadę. Są wyjątkowo kaloryczne, bowiem 100 g zawiera aż 700 kcal. Ile orzechów jeść, żeby zauważyć pierwsze efekty? Zdaniem dietetyków, wystarczy mała garstka, tj. 30-50 gramów orzechów dziennie.

Najlepiej jest jeść je na surowo, w formie przekąski, pomiędzy posiłkami. Można też dodać je do owsianki, sałatki czy do domowych batoników, jednak wyłącznie wtedy, kiedy żadne z wymienionych dań nie jest poddawane obróbce termicznej. Podprażone czy upieczone tracą ponad połowę swoich cennych składników odżywczych. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, nie zapomnij wliczyć orzechów do dziennego spożycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥