PoradyNajgorszy błąd przy przygotowaniu owsianki. Przestaje być zdrowa

Najgorszy błąd przy przygotowaniu owsianki. Przestaje być zdrowa

Często robisz owsiankę? Koniecznie sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów, przez które posiłek traci swoje cenne wartości.

Jakich błędów wystrzegać się przy robieniu owsianki?
Jakich błędów wystrzegać się przy robieniu owsianki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yay Images

07.10.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno w twojej kuchni od czasu do czasu pojawia się owsianka. I oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, bo to zarówno szybki, smaczny, pożywny, jak i prosty pomysł na śniadaniową ucztą. Co więcej, można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów, a co za tym idzie, nigdy się nie znudzi

Problem tkwi zupełnie gdzie indziej. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie owsianki to bułka z masłem, bardzo łatwo popełnić błędy, przez które owsianka traci swoje cenne właściwości. Czego należy się wystrzegać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cenne wartości owsianki

Zanim przejdziemy do listy z błędami przy robieniu owsianki, należy skupić się przez chwilę na jej właściwościach, które mogą wpływać korzystnie zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie. 

Dzięki pożywnemu śniadaniu zapewnisz sobie energię do działania na cały dzień. Jednocześnie będziesz odczuwać przyjemną lekkość. Co więcej, owsianka bogata jest w cenne witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor, czy magnez. W owsiance znajdziesz też bardzo ważny błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Na koniec warto dodać, że spożywanie takiego śniadania może pomóc obniżyć poziom zarówno cukru, jak i cholesterolu we krwi.

Owsianka
Owsianka© Adobe Stock | Candice Bell

Jakich błędów należy się wystrzegać?

Sam widzisz, że w owsiance drzemie ogromny potencjał. Aby dostarczyć go w 100 proc. do organizmu, musisz wiedzieć o kilku ważnych kwestiach

Po pierwsze, musisz pamiętać o tym, aby nie gotować owsianki zbyt długo. Dlaczego? To właśnie w ten sposób pozbywasz się cennych wartości odżywczych na czele z błonnikiem. Kiedy tylko zauważysz, że owsianka w garnku zrobiła się kremowa i miękka, zakończ proces gotowania.

Po drugie, lepiej unikać zbyt dużej ilości cukru w owsiance. Jeśli musisz już nadać owsiance słodkiego posmaku, postaw na miód lub syrop klonowy. Owsiankę możesz też "dosłodzić" w zdrowy sposób przy pomocy konkretnych owoców

Po trzecie, do owsianki najlepiej dodawać chude mleko oraz jogurt naturalny. A skoro już jesteśmy przy dodatkach, to nie zapomnij o tym, że owsianka powinna być mieszanką zrównoważonych składników. Musi znaleźć się w niej zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany. Tylko wtedy przygotowany posiłek będzie w pełni wartościowy

Zwróć uwagę na dodatki, jakie wykorzystujesz do owsianki
Zwróć uwagę na dodatki, jakie wykorzystujesz do owsianki© Adobe Stock | Roberts Blaubuks

I to wszystko na dzisiaj. Teraz już wiesz, jakich błędów wystrzegać się przy przygotowaniu owsianki. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jak często owsianka pojawia się w twojej kuchni. U mnie gości minimum 2 razy w tygodniu.