Najgorszy błąd przy przygotowaniu owsianki. Przestaje być zdrowa
Często robisz owsiankę? Koniecznie sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów, przez które posiłek traci swoje cenne wartości.
07.10.2023 10:04
Na pewno w twojej kuchni od czasu do czasu pojawia się owsianka. I oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, bo to zarówno szybki, smaczny, pożywny, jak i prosty pomysł na śniadaniową ucztą. Co więcej, można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów, a co za tym idzie, nigdy się nie znudzi.
Problem tkwi zupełnie gdzie indziej. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie owsianki to bułka z masłem, bardzo łatwo popełnić błędy, przez które owsianka traci swoje cenne właściwości. Czego należy się wystrzegać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cenne wartości owsianki
Zanim przejdziemy do listy z błędami przy robieniu owsianki, należy skupić się przez chwilę na jej właściwościach, które mogą wpływać korzystnie zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie.
Dzięki pożywnemu śniadaniu zapewnisz sobie energię do działania na cały dzień. Jednocześnie będziesz odczuwać przyjemną lekkość. Co więcej, owsianka bogata jest w cenne witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor, czy magnez. W owsiance znajdziesz też bardzo ważny błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Na koniec warto dodać, że spożywanie takiego śniadania może pomóc obniżyć poziom zarówno cukru, jak i cholesterolu we krwi.
Jakich błędów należy się wystrzegać?
Sam widzisz, że w owsiance drzemie ogromny potencjał. Aby dostarczyć go w 100 proc. do organizmu, musisz wiedzieć o kilku ważnych kwestiach.
Po pierwsze, musisz pamiętać o tym, aby nie gotować owsianki zbyt długo. Dlaczego? To właśnie w ten sposób pozbywasz się cennych wartości odżywczych na czele z błonnikiem. Kiedy tylko zauważysz, że owsianka w garnku zrobiła się kremowa i miękka, zakończ proces gotowania.
Po drugie, lepiej unikać zbyt dużej ilości cukru w owsiance. Jeśli musisz już nadać owsiance słodkiego posmaku, postaw na miód lub syrop klonowy. Owsiankę możesz też "dosłodzić" w zdrowy sposób przy pomocy konkretnych owoców.
Po trzecie, do owsianki najlepiej dodawać chude mleko oraz jogurt naturalny. A skoro już jesteśmy przy dodatkach, to nie zapomnij o tym, że owsianka powinna być mieszanką zrównoważonych składników. Musi znaleźć się w niej zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany. Tylko wtedy przygotowany posiłek będzie w pełni wartościowy.
I to wszystko na dzisiaj. Teraz już wiesz, jakich błędów wystrzegać się przy przygotowaniu owsianki. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jak często owsianka pojawia się w twojej kuchni. U mnie gości minimum 2 razy w tygodniu.