Wrzuć do garnka, gdy gotujesz brokuły. Będziesz zachwycony ich smakiem

Lubisz brokuły i często pojawiają się one w twojej kuchni? Dziś podpowiem, jak je ugotować, aby zachować ich cały potencjał. To naprawdę nic trudnego.

Jak ugotować brokuły w idealny sposób?Jak ugotować brokuły w idealny sposób?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Brokuły coraz częściej pojawiają się w naszej kuchni. I nie ma się co dziwić, ponieważ na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Kremowa zupa, smaczna zapiekanka, niezastąpiony składnik farszu do roladek, a może szybki dodatek do obiadu? 

Tak, brokuły można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ale żeby zachować ich potencjał i wszystkie wartości, dobrze wiedzieć, jak je prawidłowo ugotować. I na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Jak gotować brokuły?

Aby ugotować brokuły w szybki i prosty sposób, najlepiej podzielić je wcześniej na mniejsze różyczki. Oczywiście wcześniej je umyj i dokładnie osusz. Jak podzielić brokuły na mniejsze kawałki? Możesz je odrywać lub po prostu odkroić przy pomocy noża. 

I tu kluczowa sprawa, łodyga warzywa nie trafi do kosza! Możesz wykorzystać ją do przygotowania np. domowego kremu brokułowego lub warzywnego sosu. 

Na palniku umieść garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj sól. Dopiero teraz możesz włożyć do środka różyczki brokułów. Jeśli przeszkadza ci specyficzny zapach, jaki unosi się z garnka podczas ich gotowania, dodaj liść laurowy, odrobinę mleka, trochę sody oczyszczonej bądź łyżkę oleju. To znacznie zniweluje "kapuściany" aromat.

Brokuły
Brokuły © Adobe Stock | tashka2000

Jeśli chcesz, aby brokuły zachowały swój piękny kolor, do garnka z gotującym się warzywem dodaj sodę oczyszczoną lub sok z cytryny.

Jak długo gotować brokuły? Wystarczy już 10 minut, aby uzyskać zadowalające efekty. Po tym czasie odcedzamy warzywa i od razu zalewamy je zimną wodą, aby zastopować dalszy proces gotowania. I to wszystko!

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły mają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają m.in. witaminę A, B6, C oraz K. Co więcej, te zielone różyczki bogate są w błonnik, potas oraz magnez. Brokuły pomagają też w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i są polecane osobom, będącym na diecie ze względu na ich niską kaloryczność.

Koniecznie daj mi znać, czy często wykorzystujesz brokuły w swojej kuchni. Jeśli nie, mam nadzieję, że po dzisiejszej lekturze postanowisz to zmienić.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯