PoradyWrzuć do garnka, gdy gotujesz brokuły. Będziesz zachwycony ich smakiem

Wrzuć do garnka, gdy gotujesz brokuły. Będziesz zachwycony ich smakiem

Lubisz brokuły i często pojawiają się one w twojej kuchni? Dziś podpowiem, jak je ugotować, aby zachować ich cały potencjał. To naprawdę nic trudnego.

Jak ugotować brokuły w idealny sposób?
Jak ugotować brokuły w idealny sposób?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.10.2023 | aktual.: 06.10.2023 23:04

Brokuły coraz częściej pojawiają się w naszej kuchni. I nie ma się co dziwić, ponieważ na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Kremowa zupa, smaczna zapiekanka, niezastąpiony składnik farszu do roladek, a może szybki dodatek do obiadu? 

Tak, brokuły można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ale żeby zachować ich potencjał i wszystkie wartości, dobrze wiedzieć, jak je prawidłowo ugotować. I na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować brokuły?

Aby ugotować brokuły w szybki i prosty sposób, najlepiej podzielić je wcześniej na mniejsze różyczki. Oczywiście wcześniej je umyj i dokładnie osusz. Jak podzielić brokuły na mniejsze kawałki? Możesz je odrywać lub po prostu odkroić przy pomocy noża. 

I tu kluczowa sprawa, łodyga warzywa nie trafi do kosza! Możesz wykorzystać ją do przygotowania np. domowego kremu brokułowego lub warzywnego sosu. 

Na palniku umieść garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj sól. Dopiero teraz możesz włożyć do środka różyczki brokułów. Jeśli przeszkadza ci specyficzny zapach, jaki unosi się z garnka podczas ich gotowania, dodaj liść laurowy, odrobinę mleka, trochę sody oczyszczonej bądź łyżkę oleju. To znacznie zniweluje "kapuściany" aromat.

Brokuły
Brokuły© Adobe Stock | tashka2000

Jeśli chcesz, aby brokuły zachowały swój piękny kolor, do garnka z gotującym się warzywem dodaj sodę oczyszczoną lub sok z cytryny.

Jak długo gotować brokuły? Wystarczy już 10 minut, aby uzyskać zadowalające efekty. Po tym czasie odcedzamy warzywa i od razu zalewamy je zimną wodą, aby zastopować dalszy proces gotowania. I to wszystko!

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły mają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają m.in. witaminę A, B6, C oraz K. Co więcej, te zielone różyczki bogate są w błonnik, potas oraz magnez. Brokuły pomagają też w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i są polecane osobom, będącym na diecie ze względu na ich niską kaloryczność.

Koniecznie daj mi znać, czy często wykorzystujesz brokuły w swojej kuchni. Jeśli nie, mam nadzieję, że po dzisiejszej lekturze postanowisz to zmienić.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
brokułygotowanie brokułówporady kulinarne
Wybrane dla Ciebie