Wrzuć do garnka, gdy gotujesz brokuły. Będziesz zachwycony ich smakiem

Lubisz brokuły i często pojawiają się one w twojej kuchni? Dziś podpowiem, jak je ugotować, aby zachować ich cały potencjał. To naprawdę nic trudnego.

Jak ugotować brokuły w idealny sposób?Jak ugotować brokuły w idealny sposób?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Brokuły coraz częściej pojawiają się w naszej kuchni. I nie ma się co dziwić, ponieważ na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Kremowa zupa, smaczna zapiekanka, niezastąpiony składnik farszu do roladek, a może szybki dodatek do obiadu? 

Tak, brokuły można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ale żeby zachować ich potencjał i wszystkie wartości, dobrze wiedzieć, jak je prawidłowo ugotować. I na tym się dzisiaj skupimy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Jak gotować brokuły?

Aby ugotować brokuły w szybki i prosty sposób, najlepiej podzielić je wcześniej na mniejsze różyczki. Oczywiście wcześniej je umyj i dokładnie osusz. Jak podzielić brokuły na mniejsze kawałki? Możesz je odrywać lub po prostu odkroić przy pomocy noża. 

I tu kluczowa sprawa, łodyga warzywa nie trafi do kosza! Możesz wykorzystać ją do przygotowania np. domowego kremu brokułowego lub warzywnego sosu. 

Na palniku umieść garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj sól. Dopiero teraz możesz włożyć do środka różyczki brokułów. Jeśli przeszkadza ci specyficzny zapach, jaki unosi się z garnka podczas ich gotowania, dodaj liść laurowy, odrobinę mleka, trochę sody oczyszczonej bądź łyżkę oleju. To znacznie zniweluje "kapuściany" aromat.

Brokuły
Brokuły © Adobe Stock | tashka2000

Jeśli chcesz, aby brokuły zachowały swój piękny kolor, do garnka z gotującym się warzywem dodaj sodę oczyszczoną lub sok z cytryny.

Jak długo gotować brokuły? Wystarczy już 10 minut, aby uzyskać zadowalające efekty. Po tym czasie odcedzamy warzywa i od razu zalewamy je zimną wodą, aby zastopować dalszy proces gotowania. I to wszystko!

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły mają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają m.in. witaminę A, B6, C oraz K. Co więcej, te zielone różyczki bogate są w błonnik, potas oraz magnez. Brokuły pomagają też w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i są polecane osobom, będącym na diecie ze względu na ich niską kaloryczność.

Koniecznie daj mi znać, czy często wykorzystujesz brokuły w swojej kuchni. Jeśli nie, mam nadzieję, że po dzisiejszej lekturze postanowisz to zmienić.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki