Większość źle kroi paprykę. Wypróbuj prosty patent, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Wydaje się nam, że papryka to mało problematyczne warzywo. Łatwo się je przygotowuje i nikt nie ma problemu z krojeniem. Tylko się nam wydaje. Wychodzi na to, że źle to robimy. Tak przynajmniej wynika z patentu opublikowanego na TikToku.

PaprykaPapryka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wavebreakmedia
Paulina Hermann

Papryka jest podstawą wielu przepisów, szczególnie kuchni meksykańskiej i południowoeuropejskiej. W polskiej również znajdziemy mnóstwo przepisów z tym warzywem w roli głównej. Lista takich dań jest bardzo długa. Tak samo wiele jest odmian papryki. Najbardziej popularna jest słodka, która występuje w kilku kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. Rzadziej spotykamy fioletową, brązową lub białą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami bez pieczenia. Smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Do każdego dania trzeba warzywo pokroić. Jesteśmy pewni, że robimy to bezbłędnie. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Popełniamy błędy, przez które cały proces zajmuje więcej czasu. Kroimy ją na kawałki, a ziarenka przyklejają się wszędzie. Czyż to nie jest frustrujące?

Idealnie pokrojona papryka dzięki patentowi z TikToka

Filmik zdobył już prawie 10 milionów wyświetleń. Zapewne mnóstwo widzów przetestowała ten sposób na paprykę. W tle słyszymy głos lektora, który mówi:

„Pokaż mi jeden lifehack, który przypadkowo zobaczyłeś, a obecnie jest standardową praktyką w twoim życiu”.

Papryka
Papryka © TikTok

Chodzi o krojenie papryki. Zdaniem autorki sposób ten jest najlepszy - czysty, szybki i wydajny. Całość zajmuje maksymalnie 15 sekund. Co musisz zrobić? Oto kilka kroków:

  1. odetnij samą łodygę,
  2. obróć paprykę tak, by miejscem po łodydze dotykała deski do krojenia,
  3. natnij wszystkie rowki,
  4. oderwij każdy z nich,
  5. pokrój warzywo na kawałki.

Dzięki temu szybko pozbędziesz się nasion, bo nie będzie ani jednego na żadnym kawałku. Jeżeli zauważysz, że na odciętej części zostanie miąższ, możesz go delikatnie odkroić i wykorzystać. Ten patent przyspieszy przygotowywanie sałatek i innych dań. Jesteście przekonani do tego, by spróbować jej sposobu? Sama autorka przyznaje, że "nie ma lepszego sposobu na krojenie papryki".

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy