PoradyWiększość źle kroi paprykę. Wypróbuj prosty patent, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Większość źle kroi paprykę. Wypróbuj prosty patent, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Papryka
Papryka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wavebreakmedia
20.09.2023 15:24

Wydaje się nam, że papryka to mało problematyczne warzywo. Łatwo się je przygotowuje i nikt nie ma problemu z krojeniem. Tylko się nam wydaje. Wychodzi na to, że źle to robimy. Tak przynajmniej wynika z patentu opublikowanego na TikToku.

Papryka jest podstawą wielu przepisów, szczególnie kuchni meksykańskiej i południowoeuropejskiej. W polskiej również znajdziemy mnóstwo przepisów z tym warzywem w roli głównej. Lista takich dań jest bardzo długa. Tak samo wiele jest odmian papryki. Najbardziej popularna jest słodka, która występuje w kilku kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. Rzadziej spotykamy fioletową, brązową lub białą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do każdego dania trzeba warzywo pokroić. Jesteśmy pewni, że robimy to bezbłędnie. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Popełniamy błędy, przez które cały proces zajmuje więcej czasu. Kroimy ją na kawałki, a ziarenka przyklejają się wszędzie. Czyż to nie jest frustrujące?

Idealnie pokrojona papryka dzięki patentowi z TikToka

Filmik zdobył już prawie 10 milionów wyświetleń. Zapewne mnóstwo widzów przetestowała ten sposób na paprykę. W tle słyszymy głos lektora, który mówi:

„Pokaż mi jeden lifehack, który przypadkowo zobaczyłeś, a obecnie jest standardową praktyką w twoim życiu”.

Papryka
Papryka © TikTok

Chodzi o krojenie papryki. Zdaniem autorki sposób ten jest najlepszy - czysty, szybki i wydajny. Całość zajmuje maksymalnie 15 sekund. Co musisz zrobić? Oto kilka kroków:

  1. odetnij samą łodygę,
  2. obróć paprykę tak, by miejscem po łodydze dotykała deski do krojenia,
  3. natnij wszystkie rowki,
  4. oderwij każdy z nich,
  5. pokrój warzywo na kawałki.

Dzięki temu szybko pozbędziesz się nasion, bo nie będzie ani jednego na żadnym kawałku. Jeżeli zauważysz, że na odciętej części zostanie miąższ, możesz go delikatnie odkroić i wykorzystać. Ten patent przyspieszy przygotowywanie sałatek i innych dań. Jesteście przekonani do tego, by spróbować jej sposobu? Sama autorka przyznaje, że "nie ma lepszego sposobu na krojenie papryki".

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także