Rewelacyjne ciasteczka, które zrobisz w 20 minut. Nie zostanie po nich ani jeden okruszek

Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser? Postaw na klasykę, która nigdy cię nie zawiedzie. Te ciasteczka są tak pyszne, że każdy się skusi.

Domowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deserDomowe kokosanki to sprawdzony przepis na szybki deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marzena Pęcak

Słodkości to moja największa słabość. W mojej kuchni może zabraknąć ryżu, kurczaka albo oleju. Ale zawsze, nawet w środku zimy, znajdziesz u mnie zachomikowany kubełek lodów. Coś słodkiego znajdzie się również w kuchennym cargo.

Bardzo często dopada mnie również ochota na domowe wypieki. Jeśli masz podobnie, to z całego serca polecam przygotować kokosowe ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Na pewno zajadałeś się nimi w dzieciństwie, więc przygotowanie takiego przepisu to również podróż sentymentalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Kultowe ciasteczka z kokosową nutką

Wiele osób już na samym starcie rezygnuje z przygotowania domowych wypieków, bo uważają, że to za dużo pracy i nieskończony pochłaniacz czasu. I oczywiście wśród takich przepisów można znaleźć skomplikowane i czasochłonne receptury. Z drugiej jednak strony nie brakuje też szybkich i prostych przepisów.

Świetnym przykładem są tutaj domowe kokosanki. Nie dość, że zrobisz je w ciągu 20 minut. To tak naprawdę do ich przygotowania potrzebujesz tylko 4 składników. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że te niesamowite ciasteczka są po prostu przepyszne. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nich bez pamięci. 

Do przygotowania tych ciastek potrzebujesz zaledwie 4 składników
Do przygotowania tych ciastek potrzebujesz zaledwie 4 składników © Adobe Stock | Niko

Sprawdzony przepis na domowe kokosanki

Skoro narobiłam ci już smaka na pyszne ciasteczka, czas podzielić się sprawdzoną recepturą. Dzięki niej jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się smaczne wypieki domowej roboty. 

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 80 g masła,
  • 3 białka,
  • 150 g cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od roztopienia masła.
  2. Po czym dodaj je do wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Co jakiś czas, dodawaj do nich małą porcję cukru.
  4. Powstałą mieszankę dodaj do przestudzonych wiórków z dodatkiem masła.
  5. Z powstałej mieszanki formuj małe ciastka, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika. 
  6. Tak przygotowane ciasteczka piecz ok. 12 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Smacznego!

Musisz zgodzić się ze mną, że dzisiejszy przepis na domowe ciasteczka naprawdę nie jest trudny. Nie szukaj więc kolejnych wymówek i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich słodką niespodziankę. Będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"