Rewelacyjne ciasteczka, które zrobisz w 20 minut. Nie zostanie po nich ani jeden okruszek
Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser? Postaw na klasykę, która nigdy cię nie zawiedzie. Te ciasteczka są tak pyszne, że każdy się skusi.
06.10.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:20
Słodkości to moja największa słabość. W mojej kuchni może zabraknąć ryżu, kurczaka albo oleju. Ale zawsze, nawet w środku zimy, znajdziesz u mnie zachomikowany kubełek lodów. Coś słodkiego znajdzie się również w kuchennym cargo.
Bardzo często dopada mnie również ochota na domowe wypieki. Jeśli masz podobnie, to z całego serca polecam przygotować kokosowe ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Na pewno zajadałeś się nimi w dzieciństwie, więc przygotowanie takiego przepisu to również podróż sentymentalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe ciasteczka z kokosową nutką
Wiele osób już na samym starcie rezygnuje z przygotowania domowych wypieków, bo uważają, że to za dużo pracy i nieskończony pochłaniacz czasu. I oczywiście wśród takich przepisów można znaleźć skomplikowane i czasochłonne receptury. Z drugiej jednak strony nie brakuje też szybkich i prostych przepisów.
Świetnym przykładem są tutaj domowe kokosanki. Nie dość, że zrobisz je w ciągu 20 minut. To tak naprawdę do ich przygotowania potrzebujesz tylko 4 składników. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że te niesamowite ciasteczka są po prostu przepyszne. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nich bez pamięci.
Zobacz także
Sprawdzony przepis na domowe kokosanki
Skoro narobiłam ci już smaka na pyszne ciasteczka, czas podzielić się sprawdzoną recepturą. Dzięki niej jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się smaczne wypieki domowej roboty.
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych,
- 80 g masła,
- 3 białka,
- 150 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od roztopienia masła.
- Po czym dodaj je do wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj.
- Następnie w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Co jakiś czas, dodawaj do nich małą porcję cukru.
- Powstałą mieszankę dodaj do przestudzonych wiórków z dodatkiem masła.
- Z powstałej mieszanki formuj małe ciastka, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika.
- Tak przygotowane ciasteczka piecz ok. 12 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Smacznego!
Musisz zgodzić się ze mną, że dzisiejszy przepis na domowe ciasteczka naprawdę nie jest trudny. Nie szukaj więc kolejnych wymówek i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich słodką niespodziankę. Będą zachwyceni!