Kultowe ciastka orzeszki z kremem orzechowym. Słodki hit sprzed lat do teraz smakuje wybornie

Kruche ciastka orzeszki to hit z naszego dzieciństwa. Z domowym kremem kakaowo-orzechowym smakują po prostu nieziemsko.

Obrazek
Ewa

Ulubione słodycze z dzieciństwa

Orzeszki to ciastka przygotowane na specjalnej patelni w kruchego ciasta, wypełnione pysznym nadzieniem. Są małe i idealnie wystarczają na 1-2 kęsy. Ten słodki dodatek do kawy to smak naszego dzieciństwa- babcia Ania wypiekała je niemal w setkach sztuk, a znikały jeszcze tego samego dnia. Ty nie musisz spieszyć się z jedzeniem-w lodówce mogą poczekać nawet tydzień. Już tera zaopatrz się w patelnię do orzeszków i przygotuj się do pieczenia. Z tym przepisem to naprawdę proste.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciastka orzeszki

Składniki:

ok. 30 sztuk

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie

  • 100 g masła
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i wymieszaj suche składniki. Zrób wgłębienie i dodaj do niego jajka, śmietanę oraz miękkie masło.

Obrazek

Nożem posiekaj całość i następnie wyrób przy pomocy rąk kruche ciasto. Podziel je na mniejsze kulki. Formę do orzeszków wysmaruj tłuszczem- najlepiej sprawdzi się do tego pędzelek. W zagłębieniach umieść kulki z ciasta.

Ciastka orzeszki- Pyszności
Ciastka orzeszki- Pyszności

Patelnie postaw na gorącym palniku i podgrzewaj, aż orzeszki się zarumienią. Wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia.

Obrazek
Ciastka orzeszki- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy. W garnku rozpuść masło z wodą, cukrem i ciemnym kakao. Dosyp mleko w proszku i zmielone orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj.

Ciastka orzeszki- Pyszności
Ciastka orzeszki- Pyszności

Krem kakaowo-orzechowy przełóż do szprycy i napełnij nim ciastka. Połącz ze sobą dwie połówki i gotowe. Odstaw je na chwilę do lodówki, żeby masa dobrze zlepiła połówki. Ulubione ciastka z naszego dzieciństwa są już gotowe.

Smacznego!

Obrazek
Ciastka orzeszki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej