Kultowe ciastka orzeszki z kremem orzechowym. Słodki hit sprzed lat do teraz smakuje wybornie
16.09.2022 13:01, aktual.: 15.09.2023 14:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kruche ciastka orzeszki to hit z naszego dzieciństwa. Z domowym kremem kakaowo-orzechowym smakują po prostu nieziemsko.
Ulubione słodycze z dzieciństwa
Orzeszki to ciastka przygotowane na specjalnej patelni w kruchego ciasta, wypełnione pysznym nadzieniem. Są małe i idealnie wystarczają na 1-2 kęsy. Ten słodki dodatek do kawy to smak naszego dzieciństwa- babcia Ania wypiekała je niemal w setkach sztuk, a znikały jeszcze tego samego dnia. Ty nie musisz spieszyć się z jedzeniem-w lodówce mogą poczekać nawet tydzień. Już tera zaopatrz się w patelnię do orzeszków i przygotuj się do pieczenia. Z tym przepisem to naprawdę proste.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Ciastka orzeszki
Składniki:
ok. 30 sztuk
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Nadzienie
- 100 g masła
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szkl. mleka w proszku
- 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i wymieszaj suche składniki. Zrób wgłębienie i dodaj do niego jajka, śmietanę oraz miękkie masło.
Nożem posiekaj całość i następnie wyrób przy pomocy rąk kruche ciasto. Podziel je na mniejsze kulki. Formę do orzeszków wysmaruj tłuszczem- najlepiej sprawdzi się do tego pędzelek. W zagłębieniach umieść kulki z ciasta.
Patelnie postaw na gorącym palniku i podgrzewaj, aż orzeszki się zarumienią. Wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia.
Przejdź do przygotowania masy. W garnku rozpuść masło z wodą, cukrem i ciemnym kakao. Dosyp mleko w proszku i zmielone orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj.
Krem kakaowo-orzechowy przełóż do szprycy i napełnij nim ciastka. Połącz ze sobą dwie połówki i gotowe. Odstaw je na chwilę do lodówki, żeby masa dobrze zlepiła połówki. Ulubione ciastka z naszego dzieciństwa są już gotowe.
Smacznego!