Ulubiony deser z dzieciństwa w białym wydaniu. Chatka Baby Jagi w jasnej polewie z dodatkiem malin
Chatka Baby Jagi to kultowy deser, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Dziś postanowiliśmy nieco zmodyfikować znany przepis i stworzyć go w białej wersji z dodatkiem malin i białej polewy czekoladowej.
15.09.2022 | aktual.: 14.03.2024 15:05
Deser z dzieciństwa
Kiedy na sklepowych półkach gościły głównie pustki, to w wielu polskich domach uruchamiano zasoby kreatywności. W ten sposób powstawały proste i smaczne przepisy, które niejednokrotnie towarzyszą nam do dziś. Jednym z nich jest Chatka Baby Jagi, nazywana też Chatką Puchatka. Przypominające domek ciasto składa się w głównej mierze z herbatników oraz masy twarogowej. Nietypowy wygląd sprawia, że ten deser cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś stworzyliśmy Chatkę w białej wersji z dodatkiem malin. Przygotuj je w swoim domu i pokaż swoim dzieciom, jakie pyszności jadłeś w dzieciństwie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Chatka Baby Jagi
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 150 g cukru drobnego
- 125 g serka mascarpone
- 30 dag malin
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 36 herbatników
- 200 g czekolady białej
- 50 ml śmietanki 30%
W przygotowaniu składników pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym umieść twaróg, cukier oraz serek mascarpone i połącz w jednolitą masę. Możesz zrobić to również przy pomocy blendera lub miksera. Zwykły cukier można zastąpić cukrem z wanilią. Przygotowaną masę podziel na dwie części: 1/3 i 2/3
Maliny zblenduj na mus. Kilka sztuk odłóż w całości na później. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i dodaj do 2/3 serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj.
Pozostałą część białej masy (1/3) połącz z ekstraktem waniliowym. Na długim kawałku folii aluminiowej wyłóż spód z herbatników (3 rzędy po 4 ciastka) i rozsmaruj malinową masę. Przykryj kolejną porcją herbatników i wyłóż część białej masy.
Następnie wyłóż rząd świeżych malin i zegnij ciasto w chatkę. Zerknij na filmik z przepisem- tam pokazujemy dokładnie, jak to zrobić.
Przy pomocy szpatułki lub noża wyrównaj brzegi ciasta i wygładź nadmiar kremu, który mógł wydostać się podczas składania. Całość otul pozostałą częścią kremu z malinami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki dobrze się połączyły, a domek utrzymał swoją konstrukcję.
Przygotuj polewę: białą czekoladę podziel na kawałki i zalej ciepłą śmietanką 30%. Wymieszaj całość, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą polewę rozprowadź na schłodzonej chatce i wstaw do lodówki na dodatkową godzinę.
Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!