Ulubiony deser z dzieciństwa w białym wydaniu. Chatka Baby Jagi w jasnej polewie z dodatkiem malin

Chatka Baby Jagi to kultowy deser, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Dziś postanowiliśmy nieco zmodyfikować znany przepis i stworzyć go w białej wersji z dodatkiem malin i białej polewy czekoladowej.

Chatka Baby Jagi- PysznościChatka Baby Jagi- Pyszności
Ewa

Deser z dzieciństwa

Kiedy na sklepowych półkach gościły głównie pustki, to w wielu polskich domach uruchamiano zasoby kreatywności. W ten sposób powstawały proste i smaczne przepisy, które niejednokrotnie towarzyszą nam do dziś. Jednym z nich jest Chatka Baby Jagi, nazywana też Chatką Puchatka. Przypominające domek ciasto składa się w głównej mierze z herbatników oraz masy twarogowej. Nietypowy wygląd sprawia, że ten deser cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś stworzyliśmy Chatkę w białej wersji z dodatkiem malin. Przygotuj je w swoim domu i pokaż swoim dzieciom, jakie pyszności jadłeś w dzieciństwie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Chatka Baby Jagi

Składniki:

          
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru drobnego
  • 125 g serka mascarpone
  • 30 dag malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 36 herbatników
  • 200 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 30%

W przygotowaniu składników pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym umieść twaróg, cukier oraz serek mascarpone i połącz w jednolitą masę. Możesz zrobić to również przy pomocy blendera lub miksera. Zwykły cukier można zastąpić cukrem z wanilią. Przygotowaną masę podziel na dwie części: 1/3 i 2/3

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Maliny zblenduj na mus. Kilka sztuk odłóż w całości na później. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i dodaj do 2/3 serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Pozostałą część białej masy (1/3) połącz z ekstraktem waniliowym. Na długim kawałku folii aluminiowej wyłóż spód z herbatników (3 rzędy po 4 ciastka) i rozsmaruj malinową masę. Przykryj kolejną porcją herbatników i wyłóż część białej masy.

Obrazek

Następnie wyłóż rząd świeżych malin i zegnij ciasto w chatkę. Zerknij na filmik z przepisem- tam pokazujemy dokładnie, jak to zrobić.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przy pomocy szpatułki lub noża wyrównaj brzegi ciasta i wygładź nadmiar kremu, który mógł wydostać się podczas składania. Całość otul pozostałą częścią kremu z malinami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki dobrze się połączyły, a domek utrzymał swoją konstrukcję.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przygotuj polewę: białą czekoladę podziel na kawałki i zalej ciepłą śmietanką 30%. Wymieszaj całość, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą polewę rozprowadź na schłodzonej chatce i wstaw do lodówki na dodatkową godzinę.

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie