Ulubiony deser z dzieciństwa w białym wydaniu. Chatka Baby Jagi w jasnej polewie z dodatkiem malin

Chatka Baby Jagi to kultowy deser, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Dziś postanowiliśmy nieco zmodyfikować znany przepis i stworzyć go w białej wersji z dodatkiem malin i białej polewy czekoladowej.

Chatka Baby Jagi- PysznościChatka Baby Jagi- Pyszności
Ewa

Deser z dzieciństwa

Kiedy na sklepowych półkach gościły głównie pustki, to w wielu polskich domach uruchamiano zasoby kreatywności. W ten sposób powstawały proste i smaczne przepisy, które niejednokrotnie towarzyszą nam do dziś. Jednym z nich jest Chatka Baby Jagi, nazywana też Chatką Puchatka. Przypominające domek ciasto składa się w głównej mierze z herbatników oraz masy twarogowej. Nietypowy wygląd sprawia, że ten deser cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś stworzyliśmy Chatkę w białej wersji z dodatkiem malin. Przygotuj je w swoim domu i pokaż swoim dzieciom, jakie pyszności jadłeś w dzieciństwie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Chatka Baby Jagi

Składniki:

          
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru drobnego
  • 125 g serka mascarpone
  • 30 dag malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 36 herbatników
  • 200 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki 30%

W przygotowaniu składników pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym umieść twaróg, cukier oraz serek mascarpone i połącz w jednolitą masę. Możesz zrobić to również przy pomocy blendera lub miksera. Zwykły cukier można zastąpić cukrem z wanilią. Przygotowaną masę podziel na dwie części: 1/3 i 2/3

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Maliny zblenduj na mus. Kilka sztuk odłóż w całości na później. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i dodaj do 2/3 serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Pozostałą część białej masy (1/3) połącz z ekstraktem waniliowym. Na długim kawałku folii aluminiowej wyłóż spód z herbatników (3 rzędy po 4 ciastka) i rozsmaruj malinową masę. Przykryj kolejną porcją herbatników i wyłóż część białej masy.

Obrazek

Następnie wyłóż rząd świeżych malin i zegnij ciasto w chatkę. Zerknij na filmik z przepisem- tam pokazujemy dokładnie, jak to zrobić.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przy pomocy szpatułki lub noża wyrównaj brzegi ciasta i wygładź nadmiar kremu, który mógł wydostać się podczas składania. Całość otul pozostałą częścią kremu z malinami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki dobrze się połączyły, a domek utrzymał swoją konstrukcję.

Chatka Baby Jagi- Pyszności
Chatka Baby Jagi- Pyszności

Przygotuj polewę: białą czekoladę podziel na kawałki i zalej ciepłą śmietanką 30%. Wymieszaj całość, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą polewę rozprowadź na schłodzonej chatce i wstaw do lodówki na dodatkową godzinę.

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni