Najlepsze naleśniki na świecie. Wystarczy, że dodasz to do środka, zamiast dżemu czy sera

Lubisz naleśniki na słodko? Ale z drugiej strony masz dość już standardowych dodatków? Już za moment poznasz genialny patent na oryginalne nadzienie.

Naleśniki na słodkoNaleśniki na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Deno
Marzena Pęcak

Od dziecka uwielbiam jeść naleśniki na słodko. Moja mama zazwyczaj serwowała je z białym serem w słodkiej wersji lub z domowej roboty dżemem. I obie opcje były pyszne. Jednak z czasem zapragnęłam je nieco zmodyfikować.

Aby naleśniki szybko nie przejadły się w moim domu, serwuje je z różnymi dodatkami. Moi bliscy podobnie jak ja uwielbiają dania na słodko, dlatego naleśniki często goszczą na naszym stole. Dzięki różnym kombinacjom na smaczny farsz mam pewność, że za każdym razem znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Oryginalny farsz do naleśników na bazie ryżu

Dziś jednak chciałabym podzielić się z tobą konkretną inspiracją. Dlaczego? Otóż jest ona tak pyszna, że nie sposób opisać jej słowami. Co więcej, jej przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. W dodatku wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni.

Sprawdź, jak krok po kroku zrobić smaczne naleśniki z farszem na bazie ryżu. Tak, dobrze przeczytałeś. Dziś w roli głównej wystąpi ryż w słodkim wydaniu. Będzie ciekawie, oryginalnie i przede wszystkim bardzo smacznie!

Naleśniki w słodkim wydaniu będą hitem w każdym domu
Naleśniki w słodkim wydaniu będą hitem w każdym domu © Adobe Stock | teressa

Jak zrobić naleśniki z ryżowym nadzieniem?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jeszcze jedną rzecz. Nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz!

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 180 g mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 szczypta soli.

Nadzienie:

  • 300 ml mleka,
  • ¾ szkl. ryżu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 ml śmietany,
  • owoce opcjonalnie jako dodatek do farszu lub dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ciasta naleśnikowego
  2. Po połączeniu składników i rozgrzaniu patelni delikatnie ją natłuść. Nadmiar tłuszczu możesz zdjąć przy pomocy ręcznika kuchennego.
  3. Następnie smaż cienkie placki naleśnikowe po 2 minuty na każdej stronie, aby nabrały złocistych rumieńców.
  4. W międzyczasie ustaw na palniku garnek z mlekiem. Wrzuć do niego ryż oraz cukier. Całość gotuj do chwili, aż ryż zrobi się idealnie miękki.
  5. Po przestudzeniu mieszanki połącz ją ze śmietaną
  6. Na koniec umieść powstały ryżowy farsz na naleśnikach i zwiń je w rulony, bądź złóż w trójkąty.
  7. Naleśniki w takim wydaniu polecam podawać ze świeżymi owocami. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawiła się prawdziwa uczta dla podniebienia w słodkim wydaniu. Bierzesz się już do pracy?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki