Przepis dostałam od gospodyni z Kaszub. Biorę trzy składniki i robię pyszne kluski
Wystarczą dosłownie trzy składniki, by stworzyć sycący obiad dla całej rodziny. Miękkie i delikatne kluseczki ziemniaczane podbiją serca domowników. Przepisem na golce - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - podzieliła się ze mną znajoma z Kaszub. To właśnie stamtąd pochodzi to przepyszne danie.
03.10.2023 14:13
Golce to kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione. To właśnie ziemniaki obok innych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach stanowiły niegdyś główny składnik wielu kaszubskich dań. Mimo że region ten obfituje w ryby, to jednak jadano je raczej od święta (podobnie mięso). Obecnie kulinarne zwyczaje wyglądają nieco inaczej, jednak osoby hołubiące kaszubskiej tradycji do dzisiaj szykują szarawe kluski ziemniaczane. I chętnie dzielą się przepisem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Golce - kaszubski specjał z ziemniaków
Golce mają zwartą, ale miękką konsystencję. Z wyglądu mogą przypominać kluski żelazne, gdyż podobnie do nich mają lekko szarawą barwę (to ze względu na obecne w kluskach surowe ziemniaki, które ulegają utlenieniu). Golce podaje się najczęściej omaszczone skwarkami i zezłoconą cebulką, jednak można też polać je sosem grzybowym, posypać twarogiem, tartym serem żółtym i ziołami czy serwować z zasmażaną kapustą lub kapustą z grochem.
Kaszubska wersja nie jest jedyną, bowiem w Kociewiu (region w województwie pomorskim) zasłynęły golce kociewskie. Podobnie do kaszubskich przyrządzane są z ziemniaków, jednak różnią się tym, że posiadają mięsny farsz z mięsa mielonego. Do farszu wykorzystywane jest głównie mięso wieprzowe, choć można również dodać odrobinę wołowiny. Dawniej, gdy w regionie prowadzone były hodowle owiec, do farszu dodawano baraninę.
Jak się robi golce? Przepis na tradycyjne kluski ziemniaczane z Kaszub
Składniki:
- 1 kg ziemniaków gotowanych,
- 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce,
- 2 jaja,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- boczek i cebula do okrasy.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
- Surowe otarte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody.
- Ziemniaki połącz ze sobą w dużej misce, dodaj sól, jajka i mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
- Za pomocą łyżki układaj kluski na gotującej się, osolonej wodzie.
- Golce gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Kluski podawaj polane stopionym boczkiem z cebulką.