PrzepisDania głównePrzepis dostałam od gospodyni z Kaszub. Biorę trzy składniki i robię pyszne kluski

Przepis dostałam od gospodyni z Kaszub. Biorę trzy składniki i robię pyszne kluski

Golce to kluski ziemniaczane rodem z Kaszub
Golce to kluski ziemniaczane rodem z Kaszub
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.10.2023 14:13

Wystarczą dosłownie trzy składniki, by stworzyć sycący obiad dla całej rodziny. Miękkie i delikatne kluseczki ziemniaczane podbiją serca domowników. Przepisem na golce - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - podzieliła się ze mną znajoma z Kaszub. To właśnie stamtąd pochodzi to przepyszne danie.

Golce to kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione. To właśnie ziemniaki obok innych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach stanowiły niegdyś główny składnik wielu kaszubskich dań. Mimo że region ten obfituje w ryby, to jednak jadano je raczej od święta (podobnie mięso). Obecnie kulinarne zwyczaje wyglądają nieco inaczej, jednak osoby hołubiące kaszubskiej tradycji do dzisiaj szykują szarawe kluski ziemniaczane. I chętnie dzielą się przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Golce - kaszubski specjał z ziemniaków

Golce mają zwartą, ale miękką konsystencję. Z wyglądu mogą przypominać kluski żelazne, gdyż podobnie do nich mają lekko szarawą barwę (to ze względu na obecne w kluskach surowe ziemniaki, które ulegają utlenieniu). Golce podaje się najczęściej omaszczone skwarkami i zezłoconą cebulką, jednak można też polać je sosem grzybowym, posypać twarogiem, tartym serem żółtym i ziołami czy serwować z zasmażaną kapustą lub kapustą z grochem.

Kaszubska wersja nie jest jedyną, bowiem w Kociewiu (region w województwie pomorskim) zasłynęły golce kociewskie. Podobnie do kaszubskich przyrządzane są z ziemniaków, jednak różnią się tym, że posiadają mięsny farsz z mięsa mielonego. Do farszu wykorzystywane jest głównie mięso wieprzowe, choć można również dodać odrobinę wołowiny. Dawniej, gdy w regionie prowadzone były hodowle owiec, do farszu dodawano baraninę.

Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem
Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem © Pixabay

Jak się robi golce? Przepis na tradycyjne kluski ziemniaczane z Kaszub

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • boczek i cebula do okrasy.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Surowe otarte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Ziemniaki połącz ze sobą w dużej misce, dodaj sól, jajka i mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
  4. Za pomocą łyżki układaj kluski na gotującej się, osolonej wodzie.
  5. Golce gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Kluski podawaj polane stopionym boczkiem z cebulką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także