Przepis dostałam od gospodyni z Kaszub. Biorę trzy składniki i robię pyszne kluski

Wystarczą dosłownie trzy składniki, by stworzyć sycący obiad dla całej rodziny. Miękkie i delikatne kluseczki ziemniaczane podbiją serca domowników. Przepisem na golce - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - podzieliła się ze mną znajoma z Kaszub. To właśnie stamtąd pochodzi to przepyszne danie.

Golce to kluski ziemniaczane rodem z KaszubGolce to kluski ziemniaczane rodem z Kaszub
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Golce to kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione. To właśnie ziemniaki obok innych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach stanowiły niegdyś główny składnik wielu kaszubskich dań. Mimo że region ten obfituje w ryby, to jednak jadano je raczej od święta (podobnie mięso). Obecnie kulinarne zwyczaje wyglądają nieco inaczej, jednak osoby hołubiące kaszubskiej tradycji do dzisiaj szykują szarawe kluski ziemniaczane. I chętnie dzielą się przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Golce - kaszubski specjał z ziemniaków

Golce mają zwartą, ale miękką konsystencję. Z wyglądu mogą przypominać kluski żelazne, gdyż podobnie do nich mają lekko szarawą barwę (to ze względu na obecne w kluskach surowe ziemniaki, które ulegają utlenieniu). Golce podaje się najczęściej omaszczone skwarkami i zezłoconą cebulką, jednak można też polać je sosem grzybowym, posypać twarogiem, tartym serem żółtym i ziołami czy serwować z zasmażaną kapustą lub kapustą z grochem.

Kaszubska wersja nie jest jedyną, bowiem w Kociewiu (region w województwie pomorskim) zasłynęły golce kociewskie. Podobnie do kaszubskich przyrządzane są z ziemniaków, jednak różnią się tym, że posiadają mięsny farsz z mięsa mielonego. Do farszu wykorzystywane jest głównie mięso wieprzowe, choć można również dodać odrobinę wołowiny. Dawniej, gdy w regionie prowadzone były hodowle owiec, do farszu dodawano baraninę.

Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem
Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem © Pixabay

Jak się robi golce? Przepis na tradycyjne kluski ziemniaczane z Kaszub

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • boczek i cebula do okrasy.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Surowe otarte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Ziemniaki połącz ze sobą w dużej misce, dodaj sól, jajka i mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
  4. Za pomocą łyżki układaj kluski na gotującej się, osolonej wodzie.
  5. Golce gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Kluski podawaj polane stopionym boczkiem z cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem