Przepis dostałam od gospodyni z Kaszub. Biorę trzy składniki i robię pyszne kluski

Wystarczą dosłownie trzy składniki, by stworzyć sycący obiad dla całej rodziny. Miękkie i delikatne kluseczki ziemniaczane podbiją serca domowników. Przepisem na golce - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - podzieliła się ze mną znajoma z Kaszub. To właśnie stamtąd pochodzi to przepyszne danie.

Golce to kluski ziemniaczane rodem z KaszubGolce to kluski ziemniaczane rodem z Kaszub
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Golce to kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione. To właśnie ziemniaki obok innych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach stanowiły niegdyś główny składnik wielu kaszubskich dań. Mimo że region ten obfituje w ryby, to jednak jadano je raczej od święta (podobnie mięso). Obecnie kulinarne zwyczaje wyglądają nieco inaczej, jednak osoby hołubiące kaszubskiej tradycji do dzisiaj szykują szarawe kluski ziemniaczane. I chętnie dzielą się przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Golce - kaszubski specjał z ziemniaków

Golce mają zwartą, ale miękką konsystencję. Z wyglądu mogą przypominać kluski żelazne, gdyż podobnie do nich mają lekko szarawą barwę (to ze względu na obecne w kluskach surowe ziemniaki, które ulegają utlenieniu). Golce podaje się najczęściej omaszczone skwarkami i zezłoconą cebulką, jednak można też polać je sosem grzybowym, posypać twarogiem, tartym serem żółtym i ziołami czy serwować z zasmażaną kapustą lub kapustą z grochem.

Kaszubska wersja nie jest jedyną, bowiem w Kociewiu (region w województwie pomorskim) zasłynęły golce kociewskie. Podobnie do kaszubskich przyrządzane są z ziemniaków, jednak różnią się tym, że posiadają mięsny farsz z mięsa mielonego. Do farszu wykorzystywane jest głównie mięso wieprzowe, choć można również dodać odrobinę wołowiny. Dawniej, gdy w regionie prowadzone były hodowle owiec, do farszu dodawano baraninę.

Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem
Golce możesz podać z tartym serem i szczypiorkiem © Pixabay

Jak się robi golce? Przepis na tradycyjne kluski ziemniaczane z Kaszub

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • boczek i cebula do okrasy.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Surowe otarte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Ziemniaki połącz ze sobą w dużej misce, dodaj sól, jajka i mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
  4. Za pomocą łyżki układaj kluski na gotującej się, osolonej wodzie.
  5. Golce gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Kluski podawaj polane stopionym boczkiem z cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇