Dodaj do placków ziemniaczanych jeszcze jedno warzywo. Będą chrupiące jak nigdy

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2023 15:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na urozmaicenie smaku placków ziemniaczanych? Nie wiesz, co zrobić, żeby były jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące? Jesteś w doskonałym miejscu. Ten przepis należy do tych najprostszych, ale uwzględnia pewien warzywny dodatek. Niby nic, a fantastycznie podkręci smak placków i nada im chrupkości.

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane przyrządzisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że poznasz kilka twardych zasad, a każde następne próby urozmaicania przepisu skończą się sukcesem. Jedną z ciekawych wariacji jest połączenie ziemniaków i selera korzeniowego. To niby proste warzywo, a potrafi niesamowicie podkręcić smak dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były smaczniejsze i bardziej chrupiące?

To seler korzeniowy nada plackom ziemniaczanym wyrazistości i aromatu. Warzywo to znane jest z charakterystycznego smaku, który świetnie sprawdza się w zupach, surówkach czy koktajlach. Seler korzeniowy podkręci też smak placków ziemniaczanych, do tego jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy - słynie z wysokiej gęstości odżywczej.

Placki ziemniaczane będą chrupiące i złociste, jeśli dobrze odciśniesz ziemniaki z nadmiaru wody i nie przesadzisz z ilością mąki (mąka połączona z wodą stworzy ciasto, które na patelni przeobrazi się w gumowaty placek). Zapamiętaj więc, że to ziemniaki powinny być na pierwszym miejscu, a mąka to składnik opcjonalny. Jeśli zdecydujesz się na dodatek selera, placki ziemniaczane zyskają na chrupkości.

Dodaj kawałek selera do placków ziemniaczanych. Nie pożałujesz
Dodaj kawałek selera do placków ziemniaczanych. Nie pożałujesz© Pixabay

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g selera korzeniowego,
  • 1 szalotka lub cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.


Przygotowanie:

  1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ziemniaki, selera i cebulę (szalotkę). Warzywa przełóż na sito i umieść nad miską. Odczekaj 10 minut.
  2. Po tym czasie odciśnij dokładnie warzywa i dodaj do nich skrobię, która została na dnie płynu z odsączania warzyw
  3. Do warzyw dodaj sól i świeżo mielony pieprz, jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj całość.
  4. Za pomocą łyżki wykładaj masę na patelnię, tworząc placuszki. Pamiętaj, by olej był dobrze rozgrzany.
  5. Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także