Dodaj do placków ziemniaczanych jeszcze jedno warzywo. Będą chrupiące jak nigdy

Szukasz pomysłu na urozmaicenie smaku placków ziemniaczanych? Nie wiesz, co zrobić, żeby były jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące? Jesteś w doskonałym miejscu. Ten przepis należy do tych najprostszych, ale uwzględnia pewien warzywny dodatek. Niby nic, a fantastycznie podkręci smak placków i nada im chrupkości.

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świataPlacki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane przyrządzisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że poznasz kilka twardych zasad, a każde następne próby urozmaicania przepisu skończą się sukcesem. Jedną z ciekawych wariacji jest połączenie ziemniaków i selera korzeniowego. To niby proste warzywo, a potrafi niesamowicie podkręcić smak dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były smaczniejsze i bardziej chrupiące?

To seler korzeniowy nada plackom ziemniaczanym wyrazistości i aromatu. Warzywo to znane jest z charakterystycznego smaku, który świetnie sprawdza się w zupach, surówkach czy koktajlach. Seler korzeniowy podkręci też smak placków ziemniaczanych, do tego jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy - słynie z wysokiej gęstości odżywczej.

Placki ziemniaczane będą chrupiące i złociste, jeśli dobrze odciśniesz ziemniaki z nadmiaru wody i nie przesadzisz z ilością mąki (mąka połączona z wodą stworzy ciasto, które na patelni przeobrazi się w gumowaty placek). Zapamiętaj więc, że to ziemniaki powinny być na pierwszym miejscu, a mąka to składnik opcjonalny. Jeśli zdecydujesz się na dodatek selera, placki ziemniaczane zyskają na chrupkości.

Dodaj kawałek selera do placków ziemniaczanych. Nie pożałujesz
Dodaj kawałek selera do placków ziemniaczanych. Nie pożałujesz © Pixabay

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g selera korzeniowego,
  • 1 szalotka lub cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.


Przygotowanie:

  1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ziemniaki, selera i cebulę (szalotkę). Warzywa przełóż na sito i umieść nad miską. Odczekaj 10 minut.
  2. Po tym czasie odciśnij dokładnie warzywa i dodaj do nich skrobię, która została na dnie płynu z odsączania warzyw
  3. Do warzyw dodaj sól i świeżo mielony pieprz, jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj całość.
  4. Za pomocą łyżki wykładaj masę na patelnię, tworząc placuszki. Pamiętaj, by olej był dobrze rozgrzany.
  5. Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej