Dodaj do placków ziemniaczanych jeszcze jedno warzywo. Będą chrupiące jak nigdy
Szukasz pomysłu na urozmaicenie smaku placków ziemniaczanych? Nie wiesz, co zrobić, żeby były jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące? Jesteś w doskonałym miejscu. Ten przepis należy do tych najprostszych, ale uwzględnia pewien warzywny dodatek. Niby nic, a fantastycznie podkręci smak placków i nada im chrupkości.
02.10.2023 15:32
Chrupiące i złociste placki ziemniaczane przyrządzisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że poznasz kilka twardych zasad, a każde następne próby urozmaicania przepisu skończą się sukcesem. Jedną z ciekawych wariacji jest połączenie ziemniaków i selera korzeniowego. To niby proste warzywo, a potrafi niesamowicie podkręcić smak dań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były smaczniejsze i bardziej chrupiące?
To seler korzeniowy nada plackom ziemniaczanym wyrazistości i aromatu. Warzywo to znane jest z charakterystycznego smaku, który świetnie sprawdza się w zupach, surówkach czy koktajlach. Seler korzeniowy podkręci też smak placków ziemniaczanych, do tego jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy - słynie z wysokiej gęstości odżywczej.
Placki ziemniaczane będą chrupiące i złociste, jeśli dobrze odciśniesz ziemniaki z nadmiaru wody i nie przesadzisz z ilością mąki (mąka połączona z wodą stworzy ciasto, które na patelni przeobrazi się w gumowaty placek). Zapamiętaj więc, że to ziemniaki powinny być na pierwszym miejscu, a mąka to składnik opcjonalny. Jeśli zdecydujesz się na dodatek selera, placki ziemniaczane zyskają na chrupkości.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 200 g selera korzeniowego,
- 1 szalotka lub cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ziemniaki, selera i cebulę (szalotkę). Warzywa przełóż na sito i umieść nad miską. Odczekaj 10 minut.
- Po tym czasie odciśnij dokładnie warzywa i dodaj do nich skrobię, która została na dnie płynu z odsączania warzyw
- Do warzyw dodaj sól i świeżo mielony pieprz, jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj całość.
- Za pomocą łyżki wykładaj masę na patelnię, tworząc placuszki. Pamiętaj, by olej był dobrze rozgrzany.
- Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.