Te kotlety były hitem PRL‑u. W nowej wersji są jeszcze smaczniejsze
Kotlety z mortadeli to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością od lat. Ten prosty przepis można jednak wzbogacić o kilka składników, aby kotlety były jeszcze smaczniejsze.
30.09.2023 16:13
Kotlety z mortadeli to danie, które wielu z nas kojarzy z domowym obiadem, wypełnionym aromatem i smakiem dzieciństwa. W czasach PRL-u kotlety były jednym z ulubionych dań, często przygotowywanym przez nasze babcie i mamy. Dzięki swojej prostocie oraz ciekawej konsystencji zyskały ogromną popularność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednak z biegiem czasu przepisy na kotlety ewoluowały. Dzisiejsze wersje tego klasycznego dania często łączą tradycję z nowoczesnymi smakami i technikami gotowania. Jednym z takich przepisów są nadziewane kotlety z mortadeli, które przywracają smak naszego dzieciństwa w nowej odsłonie.
Nadziewane kotlety z mortadeli - przepis
Przepis na nadziewane kotlety z mortadeli jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić mortadelę na plastry, zrobić w nich nacięcia i nadziać farszem z pieczarek, żółtego sera i majonezu. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Składniki:
- 0,5 kg grubej mortadeli,
- 2 duże pieczarki,
- 2 plastry żółtego sera,
- mała łyżeczka majonezu,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mortadelę pokrój na plastry i zrób nacięcia w środku, aby powstały kieszonki.
- Następnie zetrzyj na tarce pieczarki i żółty ser (albo drobno je pokrój). Dodaj posiekany koperek, majonez i całość dopraw solą oraz pieprzem.
- Kotlety nadziewaj przygotowanym farszem i panieruj (najpierw obtocz je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej).
- Nadziane i opanierowane plastry mortadeli należy smażyć na złoty kolor z obu stron.
Kotlety z mortadeli to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Dzięki dodatkom będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Wskazówki:
- Aby kotlety nie były suche, warto dodać do farszu trochę majonezu lub śmietany.
- Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej chrupiące, możemy je panierować w mące, jajku i bułce tartej dwa razy.
- Smażyć kotlety na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.
Smacznego!