Te kotlety były hitem PRL-u. W nowej wersji są jeszcze smaczniejsze

Kotlety z mortadeli to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością od lat. Ten prosty przepis można jednak wzbogacić o kilka składników, aby kotlety były jeszcze smaczniejsze.

Kotlety z mortadeliKotlety z mortadeli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety z mortadeli to danie, które wielu z nas kojarzy z domowym obiadem, wypełnionym aromatem i smakiem dzieciństwa. W czasach PRL-u kotlety były jednym z ulubionych dań, często przygotowywanym przez nasze babcie i mamy. Dzięki swojej prostocie oraz ciekawej konsystencji zyskały ogromną popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Jednak z biegiem czasu przepisy na kotlety ewoluowały. Dzisiejsze wersje tego klasycznego dania często łączą tradycję z nowoczesnymi smakami i technikami gotowania. Jednym z takich przepisów są nadziewane kotlety z mortadeli, które przywracają smak naszego dzieciństwa w nowej odsłonie.

Nadziewane kotlety z mortadeli - przepis

Przepis na nadziewane kotlety z mortadeli jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić mortadelę na plastry, zrobić w nich nacięcia i nadziać farszem z pieczarek, żółtego sera i majonezu. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Składniki:

  • 0,5 kg grubej mortadeli,
  • 2 duże pieczarki,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • mała łyżeczka majonezu,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę pokrój na plastry i zrób nacięcia w środku, aby powstały kieszonki.
  2. Następnie zetrzyj na tarce pieczarki i żółty ser (albo drobno je pokrój). Dodaj posiekany koperek, majonez i całość dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Kotlety nadziewaj przygotowanym farszem i panieruj (najpierw obtocz je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej).
  4. Nadziane i opanierowane plastry mortadeli należy smażyć na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z mortadeli to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Dzięki dodatkom będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Wskazówki:

  • Aby kotlety nie były suche, warto dodać do farszu trochę majonezu lub śmietany.
  • Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej chrupiące, możemy je panierować w mące, jajku i bułce tartej dwa razy.
  • Smażyć kotlety na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem