Te kotlety były hitem PRL‑u. W nowej wersji są jeszcze smaczniejsze

Kotlety z mortadeli to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością od lat. Ten prosty przepis można jednak wzbogacić o kilka składników, aby kotlety były jeszcze smaczniejsze.

Kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.09.2023 16:13

Kotlety z mortadeli to danie, które wielu z nas kojarzy z domowym obiadem, wypełnionym aromatem i smakiem dzieciństwa. W czasach PRL-u kotlety były jednym z ulubionych dań, często przygotowywanym przez nasze babcie i mamy. Dzięki swojej prostocie oraz ciekawej konsystencji zyskały ogromną popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednak z biegiem czasu przepisy na kotlety ewoluowały. Dzisiejsze wersje tego klasycznego dania często łączą tradycję z nowoczesnymi smakami i technikami gotowania. Jednym z takich przepisów są nadziewane kotlety z mortadeli, które przywracają smak naszego dzieciństwa w nowej odsłonie.

Nadziewane kotlety z mortadeli - przepis

Przepis na nadziewane kotlety z mortadeli jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić mortadelę na plastry, zrobić w nich nacięcia i nadziać farszem z pieczarek, żółtego sera i majonezu. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Składniki:

  • 0,5 kg grubej mortadeli,
  • 2 duże pieczarki,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • mała łyżeczka majonezu,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę pokrój na plastry i zrób nacięcia w środku, aby powstały kieszonki.
  2. Następnie zetrzyj na tarce pieczarki i żółty ser (albo drobno je pokrój). Dodaj posiekany koperek, majonez i całość dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Kotlety nadziewaj przygotowanym farszem i panieruj (najpierw obtocz je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej).
  4. Nadziane i opanierowane plastry mortadeli należy smażyć na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z mortadeli to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Dzięki dodatkom będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Wskazówki:

  • Aby kotlety nie były suche, warto dodać do farszu trochę majonezu lub śmietany.
  • Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej chrupiące, możemy je panierować w mące, jajku i bułce tartej dwa razy.
  • Smażyć kotlety na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety z mortadeliprzepispieczarki
Wybrane dla Ciebie