InspiracjeW PRL babcia rzadko smażyła schabowe. Serwowała kotlety słoneczne i nikt nie grymasił

W PRL babcia rzadko smażyła schabowe. Serwowała kotlety słoneczne i nikt nie grymasił

Czy lubisz kotlety schabowe? To danie niezwykle popularne w Polsce, jednak w czasach PRL nie zawsze było łatwo kupić bułkę tartą, dlatego kotlety przygotowywano z panierki zrobionej z mąki, jajek i soli. Dziś te kotlety nazywamy kotletami słonecznymi i są one równie pyszne, a nawet lepsze od klasycznych kotletów schabowych.

Kotlet schabowy z ziemniakami
Kotlet schabowy z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.09.2023 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety słoneczne, choć może mniej popularne niż ich schabowe odpowiedniki, mają swoje miejsce w sercach wielu smakoszy. Były one pomysłem na zastąpienie bułki tartej w panierce, którą trudno było zdobyć w czasach PRL. Złocista panierka nadaje kotletom słonecznym niepowtarzalny smak i chrupkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety słoneczne - smak PRL-u w twoim domu

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka na każdy plaster schabu,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotowanie mięsa: Rozbijamy delikatnie plaster schabu i nacinamy go, by uniknąć jego skręcania się podczas smażenia. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciasta: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką masę bez grudek.
  3. Panierowanie: Na rozgrzanej patelni dodajemy tłuszcz i wlewamy odrobinę ciasta. Następnie obtaczamy w nim plaster schabu. Resztę ciasta wylewamy na kotleta na patelni.
  4. Smażenie: Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Dzięki temu przepisowi na kotlety słoneczne możemy wrócić do smaku z przeszłości, odkrywając jednocześnie alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety schabowepanierkaprl