W PRL babcia rzadko smażyła schabowe. Serwowała kotlety słoneczne i nikt nie grymasił
Czy lubisz kotlety schabowe? To danie niezwykle popularne w Polsce, jednak w czasach PRL nie zawsze było łatwo kupić bułkę tartą, dlatego kotlety przygotowywano z panierki zrobionej z mąki, jajek i soli. Dziś te kotlety nazywamy kotletami słonecznymi i są one równie pyszne, a nawet lepsze od klasycznych kotletów schabowych.
26.09.2023 12:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety słoneczne, choć może mniej popularne niż ich schabowe odpowiedniki, mają swoje miejsce w sercach wielu smakoszy. Były one pomysłem na zastąpienie bułki tartej w panierce, którą trudno było zdobyć w czasach PRL. Złocista panierka nadaje kotletom słonecznym niepowtarzalny smak i chrupkość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kotlety słoneczne - smak PRL-u w twoim domu
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 2 jajka na każdy plaster schabu,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotowanie mięsa: Rozbijamy delikatnie plaster schabu i nacinamy go, by uniknąć jego skręcania się podczas smażenia. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciasta: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką masę bez grudek.
- Panierowanie: Na rozgrzanej patelni dodajemy tłuszcz i wlewamy odrobinę ciasta. Następnie obtaczamy w nim plaster schabu. Resztę ciasta wylewamy na kotleta na patelni.
- Smażenie: Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
Dzięki temu przepisowi na kotlety słoneczne możemy wrócić do smaku z przeszłości, odkrywając jednocześnie alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych. Smacznego!