W PRL babcia rzadko smażyła schabowe. Serwowała kotlety słoneczne i nikt nie grymasił

Czy lubisz kotlety schabowe? To danie niezwykle popularne w Polsce, jednak w czasach PRL nie zawsze było łatwo kupić bułkę tartą, dlatego kotlety przygotowywano z panierki zrobionej z mąki, jajek i soli. Dziś te kotlety nazywamy kotletami słonecznymi i są one równie pyszne, a nawet lepsze od klasycznych kotletów schabowych.

Kotlet schabowy z ziemniakamiKotlet schabowy z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety słoneczne, choć może mniej popularne niż ich schabowe odpowiedniki, mają swoje miejsce w sercach wielu smakoszy. Były one pomysłem na zastąpienie bułki tartej w panierce, którą trudno było zdobyć w czasach PRL. Złocista panierka nadaje kotletom słonecznym niepowtarzalny smak i chrupkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Przepis na kotlety słoneczne - smak PRL-u w twoim domu

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka na każdy plaster schabu,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotowanie mięsa: Rozbijamy delikatnie plaster schabu i nacinamy go, by uniknąć jego skręcania się podczas smażenia. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciasta: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką masę bez grudek.
  3. Panierowanie: Na rozgrzanej patelni dodajemy tłuszcz i wlewamy odrobinę ciasta. Następnie obtaczamy w nim plaster schabu. Resztę ciasta wylewamy na kotleta na patelni.
  4. Smażenie: Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Dzięki temu przepisowi na kotlety słoneczne możemy wrócić do smaku z przeszłości, odkrywając jednocześnie alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej